Cara Menambah Muzik yang Diluluskan ke Aliran Twitch

Muzik mewujudkan suasana yang hebat untuk aliran Twitch anda, menjadikannya lebih berkesan untuk penonton. Namun, anda tidak boleh menambah ada jenis muzik, kecuali jika anda ingin menangani pelanggaran hak cipta. Terdapat senarai yang jelas mengenai apa yang harus dilakukan dan tidak perlu dilakukan ketika menyusun runut suara yang hebat untuk permainan anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan perbezaan antara muzik yang diluluskan dan dilindungi hak cipta oleh Twitch dan menunjukkan kepada anda tempat untuk mendapatkan trek bebas royalti yang luar biasa.

Cara Menambah Muzik yang Diluluskan ke Aliran Twitch

Dalam bahagian berikut, kami akan merangkumi semua yang anda perlu ketahui mengenai topik ini. Teruskan membaca untuk mengetahui jenis kandungan muzik yang disetujui oleh Twitch dan cara menambahkannya ke aliran anda dengan jayanya.

Bolehkah Anda Memainkan Muzik di Twitch?

Pendek kata - betul. Sebagai permulaan, terdapat ratusan penulis lagu dan pemuzik yang menggunakan Twitch untuk berkongsi karya mereka. Tambahan pula, hampir semua pita Twitch cenderung menambah muzik latar untuk menjadikan permainan lebih menarik. Dengan kata lain, muzik adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari platform streaming.

Namun, seperti yang disebutkan, ada peraturan khusus yang harus Anda patuhi jika ingin menambahkan muzik ke aliran anda. Pertama, ia mesti diluluskan secara rasmi oleh platform. Selain itu, jika dilindungi hak cipta, ia mesti memenuhi syarat untuk penggunaan yang adil. Jika tidak, anda perlu mendapatkan kebenaran daripada pengarang.

Nasib baik, Twitch sangat menyedari peranan penting yang dimainkan oleh muzik dalam siaran langsung. Itulah sebabnya platform memberikan panduan terperinci tentang cara menambahkan muzik ke permainan anda dengan betul tanpa bertentangan dengan undang-undang. Selain itu, terdapat perpustakaan suara dan muzik latar yang tersedia untuk semua pita Twitch, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Di bawah ini, anda akan dapati jenis kandungan muzik apa yang dianggap sesuai dan trek suara apa yang sangat dilarang.

Muzik yang Anda dibenarkan untuk digunakan dalam Twitch Streams

Garis Panduan Komuniti Twitch sangat spesifik mengenai jenis muzik yang layak untuk dikongsi. Inilah yang boleh anda gunakan sebagai runut bunyi untuk aliran anda:

 • Apa-apa muzik asli. Sekiranya anda yang menulis karya tertentu, anda bebas menambahkannya sebagai runut bunyi. Selagi anda menyimpan semua hak rakaman dan persembahan muzik dan lirik, anda tidak perlu bimbang melanggar Garis Panduan Komuniti. Namun, jika anda berada di bawah kontrak dengan label rekaman, pastikan bahawa berkongsi muzik di Twitch bukanlah pelanggaran kontrak tersebut.
 • Apa-apa muzik yang dilesenkan kepada anda. Menambah muzik berhak cipta bukanlah masalah per se melainkan anda memperoleh lesen. Sekiranya anda menghubungi pemegang hak cipta dan mendapat kebenaran rasmi untuk membagikan karya mereka, tidak mengapa memasukkannya ke dalam aliran anda.
 • Sebarang muzik dari Soundtrack oleh Twitch. Ia mungkin sumber yang paling dipercayai. Kami akan membincangkan perpustakaan suara yang luas dengan lebih terperinci di bahagian berikut.

Muzik yang Anda Tidak Dibolehkan Digunakan dalam Twitch Streams

Di hujung spektrum lain adalah muzik yang dilarang keras dan dituntut hak cipta. Bahagian yang membingungkan adalah bahawa kebanyakan item dalam senarai adalah intuitif, seperti persembahan karaoke. Dan kerana banyak pita cenderung melakukan perkara serupa, pastikan anda melakukan penyelidikan sebelum menambahkan mana-mana perkara ini ke aliran anda:

 • Program gaya radio dan rancangan mendengar. Tidak menjadi masalah sama ada anda membuat persembahan asal; anda tidak boleh menggunakan muzik berhak cipta melainkan dilesenkan kepada anda atau penggunaan percuma.
 • Set DJ. Tidak boleh berkongsi trek pra-rakaman yang tidak dilesenkan kepada anda, walaupun anda mencampurkannya.
 • Persembahan karaoke. Walaupun anda yang mempersembahkan lagu dan tidak terdengar seperti aslinya, lagu tersebut tetap dianggap sebagai pelanggaran hak cipta.
 • Penyegerakan bibir. Sekiranya anda hanya menantang lagu dan bukannya menyanyikannya, lagu tersebut tetap dilarang kecuali anda mempunyai perlesenan yang betul.
 • Perwakilan visual muzik berhak cipta. Ini termasuk video lirik, tablatur, atau jenis penggambaran visual yang lain.
 • Lagu penutup. Sekali lagi, anda memerlukan lesen dari pemain asal atau pemegang hak cipta jika anda mahu merangkumi lagu tertentu. Sekiranya anda melakukannya, pastikan untuk tidak memasukkan unsur yang dirakam dan nyanyikan lagu sedekat mungkin dengan yang asli.

Menggunakan Soundtrack oleh Twitch

Platform ini mengeluarkan koleksi muzik bebas royalti yang dipilih oleh Twitch streamer dalam sesi mereka untuk mempermudah. Soundtrack by Twitch adalah plugin percuma yang dapat disatukan dengan dua perisian streaming yang popular - OBS Studio dan Streamlabs OBS. Alat hebat membolehkan anda meningkatkan permainan anda dengan menambahkan trek suara yang menarik tanpa menjejaskan keselamatan saluran anda.

Malangnya, versi beta pada masa ini hanya tersedia untuk pengguna PC. Walau bagaimanapun, Twitch memastikan bahawa pelepasan masa depan akan serasi dengan platform dan peranti lain. Terdapat juga beberapa keperluan sistem untuk komputer anda:

 • Sistem operasi Windows 10 64-bit
 • Sekurang-kurangnya 2GB RAM
 • Cakera keras 40 GB
 • Pemproses komputer Dual Core
 • Kelajuan rangkaian 1-MBPS
 • Pembesar suara luaran atau dalaman atau fon kepala untuk main semula

Sekiranya anda mencentang semua kotak, anda boleh memuat turun pemalam dan mengkonfigurasinya dengan OBS Studio dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke laman web ini untuk memasang pemalam Soundtrack.

 2. Seterusnya, lancarkan OBS Studio. Tatal ke kotak "Sumber" dan klik pada butang "+" kecil.
 3. Panel pop timbul akan muncul. Plugin akan ditambahkan secara automatik ke dalam senarai sumber yang tersedia sebagai "VOD Audio for Soundtrack by Twitch."

 4. Seterusnya, untuk mengkonfigurasi alat dengan OBS dengan betul, arahkan ke kotak "Audio Mixer". Kemudian klik pada ikon gear kecil di sebelah sumber "VOD Audio for Soundtrack by Twitch".

 5. Dari senarai juntai bawah, klik pada "Properties Audio Lanjutan."

 6. Panel baru akan muncul. Di sebelah sumber Soundtrack by Twitch di sebelah kanan, hapus centang semua kotak kecuali trek nombor enam. Kemudian, pastikan semua trek sumber audio lain diperiksa, dari satu hingga enam.

Catatan: Dengan Streamlabs OBS, pemalam disiapkan secara automatik. Anda tidak perlu mengkonfigurasi perisian secara manual.

Muzik Bebas Copywrite untuk Twitch

Walaupun Soundtrack by Twitch mungkin merupakan penyelesaian termudah, bukan satu-satunya sumber muzik bebas royalti. Beberapa platform, termasuk Twitch itu sendiri, mempunyai perpustakaan muzik yang luas yang dapat anda gunakan tanpa bertentangan dengan undang-undang hak cipta atau Garis Panduan Komuniti Twitch. Inilah tempat untuk mencari runut bunyi bebas royalti:

 • Perpustakaan Muzik Twitch
 • YouTube (cari senarai main Twitch yang disesuaikan)

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda bermain Spotify di Twitch?

Mungkin tidak mengikut cara yang anda mahukan. Mana-mana muzik di Spotify hanya dilesenkan untuk penggunaan peribadi, yang bermaksud anda tidak dapat menambahkannya ke aliran anda. Walau bagaimanapun, beberapa senarai main bebas royalti tersedia di perkhidmatan penstriman sehingga anda dapat memperoleh soundtrack dari sana.

Adakah Twitch akan melarang akaun saya jika saya menggunakan muzik di aliran saya?

Sekiranya anda menyertakan muzik berhak cipta dalam Klip atau VOD anda, Twitch secara automatik akan mematikan atau menghapusnya. Setiap kali kandungan anda melanggar Garis Panduan DMCA, anda akan menerima pesanan penghapusan. Walaupun Twitch tidak menghukum pengguna dengan melarang akaun mereka, ini mungkin mengakibatkan penonaktifan jika Anda memiliki pelanggaran hak cipta yang berlebihan.

Aliran Hidup Dengan Suara Muzik

Walaupun muzik adalah tambahan selamat datang ke aliran Twitch mana pun, muzik juga dapat menghalang saluran anda jika anda tidak berhati-hati. Pastikan anda hanya menyertakan trek yang bebas royalti atau dilesenkan kepada anda. Jika tidak, anda mengambil risiko beberapa penghapusan dan kemungkinan kesan undang-undang.

Nasib baik, ada beberapa tempat di mana anda boleh mendapatkan muzik percuma yang hebat untuk aliran anda. Penyelesaian paling mudah adalah memuat turun pemalam Soundtrack by Twitch dan mengintegrasikannya dengan OBS Studio atau Streamlabs. Sekiranya tidak cukup pelbagai, anda boleh mencari senarai main bebas royalti di platform utama seperti YouTube atau Spotify.

Apa jenis muzik yang anda tambahkan ke aliran anda? Apa pendapat anda mengenai undang-undang hak cipta? Jangan ragu untuk berkongsi dua sen anda mengenai topik ini di bahagian komen di bawah.