Cara Menyekat Laman Web di iPhone [Februari 2021]

Menyekat laman web tertentu membolehkan anda mempunyai lebih banyak kawalan terhadap kandungan yang dapat diakses oleh anak-anak anda di iPhone mereka. Sebenarnya, iOS mempunyai ciri yang menyekat kandungan dewasa dan anda boleh memasukkan URL secara manual untuk semua laman web yang ingin anda lumpuhkan. Selalunya digunakan untuk kanak-kanak, keupayaan untuk menyekat kandungan haram pada iPhone adalah alat baru yang berguna.

Cara Menyekat Laman Web di iPhone [Februari 2021]

Menggunakan iPhone atau iPad anda terdapat beberapa cara untuk membatasi kandungan tanpa perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga.

Perkara terbaik mengenai sekatan ini adalah bahawa ia berlaku untuk semua penyemak imbas termasuk Safari, Chrome, dan Firefox. Anda tidak perlu kembali dan mengakses tetapan setiap penyemak imbas untuk menetapkan sekatan laman web.

Lihat bahagian berikut untuk panduan langkah demi langkah mengenai cara menyekat laman web dengan iPhone atau iPad anda.

Gunakan Pilihan Masa Skrin untuk iOS 12 atau Lebih Tinggi

iOS mempunyai tab Time Screen yang memantau penggunaan aplikasi anda. Di samping itu, di sinilah anda dapat menyekat laman web tertentu dan menetapkan lebih banyak batasan penggunaan untuk aplikasi tertentu. Inilah yang perlu anda lakukan.

Lancarkan Masa Skrin

Lancarkan Tetapan aplikasi dan ketik Masa Skrin untuk mengakses lebih banyak pilihan - Anda juga dapat menarik dari layar utama di Tetapan untuk mengakses bar carian, kemudian ketik Waktu Layar dan terus ke langkah seterusnya.

Ketik ‘Sekatan Kandungan & Privasi’

Kemudian, ketik Sekatan Kandungan & Privasi dan anda akan disajikan dengan menu komprehensif dari mana anda dapat menyekat atau menyekat hampir semua perkara di telefon anda.

kandungan dan sekatan privasi

Hadkan Laman Web

Untuk menyekat laman web dan kandungan dalam talian lain, togol Sekatan Kandungan pada. Pilih Kandungan Web dan pilih "Hadkan Laman Web Dewasa" atau "Laman Web Yang Dibolehkan Sahaja" untuk menetapkan sekatan.

kandungan web

Menetapkan Parameter - Pilihan Anda

Terdapat banyak pilihan untuk anda menguruskan kandungan yang tersedia untuk pengguna peranti iOS. Mari tinjau setiap pilihan supaya anda dapat membuat keputusan yang paling tepat dan mengatur kawalan yang tepat untuk keadaan anda.

Hadkan Laman Web Dewasa

Sekiranya anda memilih Hadkan Laman Web Dewasa pilihan, anda boleh menghadkan akses ke banyak laman web dewasa secara automatik. Laman web yang dibenarkan dan terhad boleh ditambahkan di bawah.

Di bawah itu akan Sentiasa Membolehkandan Tambah Laman Web - bahawa anda boleh mengetuk untuk menambahkan laman web yang selalu ingin anda izinkan walaupun mereka disekat oleh sekatan umum di laman web dewasa.

Di bawah itu, anda akan dapati Jangan Benarkan dan Tambah Laman Web - di mana anda boleh menambah laman web yang anda mahukan sekatan sebagai tambahan kepada yang disekat oleh sekatan umum di laman Dewasa. Jangan Benarkan adalah tempat anda menambah laman web yang ingin anda sekat secara khusus.

Laman Web Yang Dibolehkan Sahaja

The Laman Web Yang Dibolehkan Sahaja menyekat semua laman web kecuali untuk senarai laman web yang mesra kanak-kanak seperti Disney, Discovery Kids, HowStuffWorks, National Geographic - Kids, PBS Kids, dan laman web lain yang sesuai untuk kanak-kanak. Sekiranya anda menatal ke hujung senarai laman web yang dibenarkan, anda boleh Tambah Laman Web yang anda mahu benarkan.

Anda boleh memasukkan lebih banyak lagi dengan mengetuk Tambah Laman Web tetapi penting untuk diperhatikan bahawa semua laman web dalam talian lain akan disekat selain dari yang disenaraikan di sana. Lazimnya Laman Web yang dibenarkan hanya digunakan untuk iPhone yang digunakan oleh kanak-kanak.

Akses Tidak Terhad

Akses Tidak Terhad, sudah tentu, membolehkan anda mengakses laman web yang anda mahukan dari iPhone anda.

Menyekat Laman Web dengan iOS 11 atau Lebih awal

Langkah sebelumnya berlaku untuk iPhone dan iPad yang menggunakan iOS 12 atau lebih baru. Sebelum iOS 12, tidak ada pilihan Waktu Skrin dan anda harus mengakses sekatan dengan cara yang berbeza.

Sekiranya iPhone anda menjalankan iOS 11, buka Tetapan dan pilih Am tab, kemudian ketik Sekatan.

Seterusnya, ketik Dayakan Sekatan dan berikan kod laluan yang anda gunakan untuk membuka kunci iPhone anda. Anda perlu melakukan ini dua kali.

Sudah tentu, anda harus mengetuk Kandungan yang Dibolehkan dan ketik Laman web untuk mengakses tetapan.

Seterusnya, anda akan dibawa ke menu di mana anda boleh menyekat URL tertentu. Sama seperti iOS 12, anda boleh memilih Semua Laman Web, Hadkan Kandungan Dewasa, dan Laman Web Yang Dibolehkan Sahaja.

Sekatan Masa Skrin Lain

Selain menyekat laman web tertentu, Waktu Skrin menawarkan dua batasan lagi yang mungkin berguna bagi anda, terutamanya jika seorang kanak-kanak menggunakan telefon.

Waktu Henti membolehkan anda mengatur jadual dan membatasi penggunaan telefon dan aplikasi. Tepatnya, dalam tempoh Waktu Henti hanya panggilan dan aplikasi yang dibenarkan berada di tangan pengguna. Dan anda juga boleh memilih untuk menetapkan blok untuk jenis aplikasi tertentu.

masa skrin

Ketik Had Aplikasi, pilih "Tambah Had" dan pilih kategori aplikasi - Permainan, misalnya. Pukul Seterusnya di kanan atas skrin dan tetapkan pemasa ke bilangan jam dan minit yang dikehendaki. Terdapat pilihan untuk menyesuaikan hari dalam seminggu apabila anda menginginkan hadnya berkesan. Setelah selesai, tekan Tambah dan anda baik untuk pergi.

permainan

Kod laluan Waktu Skrin adalah lapisan perlindungan tambahan yang dapat memastikan anak anda tidak mengubah tetapan. Ketuk "Gunakan Kod Laluan Waktu Skrin" dan pilih kod empat digit yang akan anda gunakan untuk mengubah tetapan setelah hadnya habis. Sebaiknya gunakan kod yang berbeza daripada yang membuka kunci iPhone anda tetapi juga kod yang tidak akan anda lupakan.

Waktu Skrin juga memberi anda pilihan untuk menyekat semua carian web termasuk Google dan Siri. Sekiranya anak anda terlalu ingin tahu tentang perkara yang anda lebih suka tidak menjelaskan pada usia mereka sekarang, ini adalah cara untuk mengelakkan mereka mencari kandungan.

Masa Skrin untuk Keluarga

Dari iOS 12 dan seterusnya, menjadi sangat mudah untuk menetapkan kawalan ibu bapa pada iPhone. Sistem ini memberi anda pilihan untuk menambahkan ID Apple yang ada pada akaun anak anda dan melacak tabiat melayari dan penggunaan telefon mereka dari peranti anda. Sudah tentu, anda juga boleh membuat akaun untuk anak anda dan menyegerakkannya dengan iPhone-nya.

Dengan cara ini, tidak perlu merampas peranti anak untuk membuat perubahan dan anda dapat menetapkan semua batasan dari jarak jauh. Perkara terbaik mengenai Skrin Masa untuk Keluarga adalah bahawa antara muka sangat mudah digunakan walaupun anda tidak mahir teknologi.

cara menyekat laman web di iphone - tangkapan skrin 5

Pilih salah satu pilihan dari skrin awal dan ikuti wizard persediaan. Setelah selesai, anda akan mendapat pemberitahuan mengenai masa dan penggunaan skrin anak.

Sekiranya anda ingin membiarkan anak anda bermain lebih lama, mereka boleh menghantar permintaan ke telefon anda atau anda boleh memasukkan kod laluan anda ke dalam telefon mereka untuk memberi mereka lebih banyak masa tanpa membuang sekatan.

Mematikan Waktu Skrin juga cukup mudah. Mengakses tetapan Waktu Skrin, yang perlu anda lakukan hanyalah tatal ke bawah dan klik pada "Matikan Waktu Skrin" berwarna merah. Anda akan diminta memasukkan kod laluan yang telah anda tetapkan untuk dinonaktifkan untuk ditampilkan. Semua had akan dikeluarkan sehingga anda memutuskan untuk mengaktifkannya semula.

Tetapan untuk Safari

Safari adalah penyemak imbas web lalai yang digunakan pada iPhone. Setelah selesai menyekat laman web menggunakan Waktu layar, Anda juga harus memastikan bahawa tetapan penyemak imbas web Safari Anda disetel untuk memberikan perlindungan terhadap laman web penipuan. Untuk melakukan ini ketuk ‘Tetapan ’ untuk membuka aplikasi Tetapan, tatal ke bawah, dan kemudian ketuk Safari.

Pastikan bahawa Pilihan amaran laman web palsu dihidupkan.

Tetapan iPhone untuk Safari

Aplikasi untuk Menyekat Laman Web di iPhone

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pilihan iOS asli, anda sentiasa boleh melihat salah satu daripada banyak aplikasi kawalan ibu bapa pihak ketiga. Terlebih lagi, beberapa pembawa seperti Verizon dan T-mobile mempunyai aplikasi mereka sendiri yang membolehkan anda menyekat dan mengurus kandungan dalam talian.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan penyelesaian asli, disarankan untuk memilih dengan penyelesaian dari pembawa anda, jika ada. Apa sahaja yang anda pilih, pastikan bahawa aplikasi tersebut membenarkan pilihan sekatan yang baik tanpa sebarang bayaran tersembunyi.

Soalan Lazim

iOS memberi kami banyak pilihan untuk menyederhanakan kandungan. Berikut adalah jawapan untuk beberapa lagi soalan yang paling kerap anda tanyakan.

Bolehkah anda menyekat pop timbul di iPhone?

Ya. Kadang-kadang pop timbul akan muncul di Safari ketika anda mengakses kandungan melalui penyemak imbas, anda boleh mencegah tetingkap sekunder ini muncul dengan menuju ke 'Tetapan' di telefon anda. Setelah sampai di sana, klik ‘Safari’ kemudian aktifkan pilihan ‘Blok pop timbul’. Semasa berada di sana, aktifkan juga 'Amaran laman web palsu'. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan sebarang penipuan atau laman phishing pihak ketiga.u003cbru003eu003cbru003eWalaupun tidak berbahaya, sebilangan tetingkap timbul boleh membawa anda ke laman web penipuan sementara yang lain hanya mengganggu.

Bolehkah saya menyekat muat turun aplikasi?

Ya, macam. Satu perkara yang sangat berguna bagi mereka yang berada di iOS adalah kemampuan untuk mengatur Family Sharing. Melakukannya adalah mudah dan boleh dilakukan melalui tetapan iCloud di telefon anda.u003cbru003eu003cbru003eTambahkan ahli yang ingin anda miliki dalam kumpulan Family Share dan aktifkan fungsi 'Minta Beli'. Ciri ini bermaksud bahawa sebelum seseorang dapat memuat turun aplikasi, ia mesti mendapat persetujuan dari peranti anda. Ini berfungsi untuk aplikasi percuma dan juga aplikasi berbayar.

Bolehkah saya menyekat pembelian dalam aplikasi?

Ya, dan ada beberapa cara untuk melakukannya. Anda boleh menetapkan pilihan iTunes anda untuk memerlukan kata laluan atau setiap pembelian. Dengan menggunakan tetapan Waktu Skrin, anda dapat menyekat pembelian. Terdapat juga pilihan Ask to Buy yang kami sebutkan di atas yang dapat disiapkan menggunakan Family Sharing.u003cbru003eu003cbru003e Pilihan lain untuk menyekat pembelian dalam aplikasi adalah dengan menghubungi pembawa telefon bimbit anda. Sebilangan caj langganan mudah alih dapat ditagih terus ke akaun telefon bimbit anda. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menghubungi pembawa anda dan meminta sekatan pada akaun anda, mereka juga dapat memberi anda pengembalian dana jika anda tidak mengetahui tentang pembelian dalam aplikasi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found