Cara Menyekat atau Membebaskan Seseorang di Twitter

Platform media sosial seperti Twitter dapat memberikan yang terbaik atau terburuk pada orang. Kandungan hebat juga disertakan dengan bahagian negatif dan vitriol. Itulah sebabnya ciri Blokir di Twitter dapat membantu mengekalkan Tweet yang tidak diingini. Sekiranya anda merasa perlu menghapus seseorang dari suapan Twitter anda, siaran ini adalah untuk anda.

Cara Menyekat atau Membebaskan Seseorang di Twitter

Sebagai gantinya, jika anda menyekat seseorang yang sejak saat itu melihat cahaya peribahasa dan anda sudah bersedia untuk menyekatnya, artikel ini juga sesuai untuk anda! Twitter tahu bahawa perbezaan yang tidak dapat diselesaikan adalah sebahagian daripada platformnya. Dengan demikian, mereka telah mengambil langkah untuk membiarkan Anda berehat dari orang lain ketika Anda merasa diperlukan.

Cara menyekat atau menyahsekat seseorang di Twitter2

Cara Menyekat Seseorang di Twitter

Dengan semakin banyak troll berleluasa di Twitter, penting untuk mengetahui cara membisukan suara. Nasib baik, melakukannya cukup mudah. Anda hanya boleh menyekat pengguna dari tweet atau profil mereka.

Untuk menyekat pengguna dari tweet:

Langkah 1

Pilih ikon Lagi (anak panah ke bawah di sebelah kanan tweet).

Langkah 2

Pilih Sekat @ [nama pengguna].

Itu sahaja! Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih, antara muka mungkin sedikit berbeza, bergantung pada sistem operasi anda sekarang, tetapi kesannya sama. Orang itu tidak akan muncul lagi di garis masa anda atau mempunyai kemampuan untuk menge-tweet anda.

Kadang kala anda perlu menyemak semula siapa yang anda blokir. Sebilangan besar pegangan Twitter cukup kabur, dan anda mungkin ingin memastikan anda menyekat orang yang tepat sebelum anda mengetahui mengenai Tweet mereka yang tidak sensitif. Untuk menyekat dari profil pengguna:

Langkah 1

Lawati halaman profil orang itu dengan mengklik kaca pembesar di bahagian bawah dan taipkan nama mereka di bar carian di bahagian atas.

Langkah 2

Ketuk tiga titik menegak di sudut kanan atas (ia mungkin muncul sebagai roda gigi bergantung pada sistem operasi anda.

Langkah 3

Pilih Sekat'Dari menu lungsur di sebelah kanan.

Langkah 4

Sahkan bahawa anda tidak lagi mahu menyekat orang ini, dan anda sudah bersedia!

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa blok itu ada, lawati profil orang itu, dan anda akan melihat butang kecil yang mengatakan Disekat.

Cara Membebaskan Seseorang di Twitter

Sekiranya atas sebab apa pun, anda ingin menyahsekat seseorang di Twitter, itu semudah itu. Sama ada anda telah berdamai dengan rakan atau memutuskan bahawa keheningan itu tidak keemasan, membebaskan mereka mengembalikan akses, dengan syarat mereka tidak menyekat anda.

Menariknya, walaupun anda telah menyekat pengguna lain, anda masih dapat melihat tweet mereka jika anda mahu. Mereka tidak dapat melihat milik anda tetapi sebelum anda membuka blokir akaun beracun, pertimbangkan bahawa anda masih dapat mengesan kandungannya tanpa dikesan.

Mencari Akaun yang Disekat

Terdapat beberapa cara untuk mencari akaun yang disekat. Cara paling mudah adalah pergi ke bar carian anda dan taip @ [nama pengguna] mereka atau tatal senarai akaun yang dicari sebelumnya. Sekiranya anda tidak ingat nama pengguna, atau tidak muncul semasa anda mencari, lakukan ini:

Langkah 1

Ketik ikon profil anda di sudut kanan atas.

Langkah 2

Ketik ‘Tetapan dan privasi.’

Langkah 3

Ketik ‘Privasi dan keselamatan. '

Langkah 4

Tatal ke bawah ke Keselamatan menuju dan ketik ‘Akaun Disekat

Langkah 5

Ketuk akaun yang ingin anda buka blokir atau lihat.

Cara Buka Sekatan Akaun

Sebaik sahaja anda menemui akaun yang disekat, ikuti langkah berikut:

Langkah 1

Ketik pada ‘DihalangButang '.

Langkah 2

Pilih Buka sekatan atau Ya untuk mengesahkan.

Aplikasi iOS menanyakan kepada anda jika anda ingin membuka blokir seseorang, sementara aplikasi Android hanya meminta anda mengetuk "Ya" untuk mengesahkan anda ingin membebaskannya. Kesannya sama.

Anda juga boleh menyahsekat pengguna Twitter di web.

 1. Log masuk ke Twitter menggunakan profil anda.
 2. Pilih profil anda dari menu atas.
 3. Pilih Tetapan dan privasi dari menu sebelah kiri.
 4. Pilih Pilihan kandungan di menu seterusnya.
 5. Pilih Akaun yang disekat di bawah Keselamatan.
 6. Senarai akaun yang disekat akan dipaparkan.
 7. Klik butang Disekat dan sahkan apabila diminta.
 8. Bilas dan ulangi untuk semua pengguna.

Kesan Penyekatan di Twitter

Oleh itu, apa yang dapat dicapai oleh menyekat seseorang di Twitter, selain daripada membiarkan anda sedikit kedamaian dan ketenangan? Proses menyekat sebenarnya melakukan beberapa perkara:

 • Akaun yang disekat secara automatik tidak diikuti.
 • Anda akan berhenti mengikuti akaun yang disekat secara automatik.
 • Kedua-duanya tidak akan dapat mengikuti yang lain sehingga blok diangkat.
 • Anda tidak akan melihat Tweet dari akaun yang disekat.
 • Akaun yang disekat akan melihat mesej memberitahu mereka bahawa anda menyekat mereka jika mereka cuba mengingatkan anda.
 • Anda boleh memilih untuk mengunjungi profil dan klik pada pilihan untuk melihat tweet mereka selagi anda yang menyekatnya.

Pada dasarnya, sekatan akan menghalang pengguna daripada melihat apa sahaja yang anda lakukan, termasuk memberi tag kepada pengguna lain semasa berada di Twitter. Anda dan mereka mungkin melihat sebutan antara satu sama lain apabila orang lain mengulang sesuatu atau menyebut salah satu daripada anda, tetapi itu sahaja.

Membisukan Pengguna di Twitter

Sekiranya anda tidak mahu menyekat seseorang di Twitter, anda boleh mematikannya. Ini hanya membuang Tweet mereka dari garis masa anda tanpa menyekatnya sama sekali. Ini berguna untuk rakan-rakan yang mempunyai perkongsian berlebihan, ahli keluarga yang tidak ada yang lebih baik daripada Tweet sepanjang hari, atau syarikat yang anda suka ikuti, tetapi mereka menghantar terlalu banyak pemasaran.

Dari Tweet:

 1. Pilih ikon lagi (anak panah ke bawah di sebelah kanan tweet).
 2. Pilih Bisukan.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dari profil.

 1. Lawati halaman profil orang itu.
 2. Pilih ikon gear pada halaman profil.
 3. Pilih Bisu dan kemudian Bisukan lagi untuk mengesahkan.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi dan tidak melihat tiga titik mendatar, ia mungkin muncul sebagai anak panah bawah kelabu, bergantung pada OS yang anda gunakan. Ia mencapai matlamat yang sama.

Sekarang apabila anda melihat profil orang itu atau tweet, anda mungkin melihat ikon pembesar suara merah kecil dengan garis yang melaluinya. Ini untuk menunjukkan bahawa anda telah membisukannya. Anda boleh Nyahaktifkannya dengan mengikuti proses yang sama, hanya memilih untuk Nyahaktifkan pengguna.

Soalan Lazim

Media sosial sangat bagus untuk banyak perkara. Tetapi penting juga untuk melindungi kedamaian anda. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai menyekat pengguna Twitter, teruskan membaca.

Saya telah menyekat pengguna yang mengganggu saya, tetapi mereka membuat akaun baru. Apa yang boleh saya lakukan?

Bukan rahsia lagi bahawa Twitter boleh menjadi persekitaran dalam talian yang beracun. Sudah tentu, anda boleh menyekat orang, tetapi itu tidak akan menghalang mereka membuat akaun baru dan mengganggu anda lagi. Sekiranya ini berlaku kepada anda, ada baiknya anda melaporkan akaun tersebut. Walaupun ini bukan penyelesaian segera, pasukan sokongan Twitter dapat melarang pengguna secara kekal atau bahkan larangan IP.

Apabila pengguna dilaporkan melanggar Garis Panduan Komuniti Twitter yang ketat, pasukan sokongan akan menyemak akaun mereka. Sekiranya kesalahan itu cukup keras, Larangan IP dilaksanakan. Ini bukan sahaja melarang akaun pengguna, tetapi juga membantu memastikan pelaku tidak membuat akaun lain.

Walaupun ada jalan keluar untuk ini (bermaksud pengguna mungkin mencari jalan untuk membuat akaun lain), tidak mungkin anda akan menghadapi masalah di masa depan.

Bagaimana saya melaporkan akaun Twitter?

Sekiranya kesalahan itu melampaui gangguan yang sederhana dan memasuki wilayah yang berbahaya atau mengancam, anda boleh melaporkan akaun tersebut kepada staf sokongan Twitter.

Mengikuti arahan yang sama seperti yang kami tunjukkan di atas, pilih pilihan untuk 'Laporkan' pengguna daripada pilihan Blok. Isi borang untuk menghantar laporan. Anda akan menerima mesej pengesahan bahawa laporan itu diterima, tetapi anda tidak semestinya akan mengetahui hasilnya.

Adalah idea yang baik untuk mengambil tangkapan skrin mengenai mesej atau Tweet berbahaya di profil pengguna. Sekiranya pengguna lain memutuskan untuk menghapus mesej atau akaun mereka untuk mengelakkan pembalasan, anda boleh memfailkan laporan dengan tangkapan skrin di laman web Sokongan Twitter.

Bagaimana saya tahu jika ada yang menyekat saya di Twitter?

Oleh kerana sifat menyekat, anda tidak akan menerima pemberitahuan atau makluman bahawa pengguna lain mengambil tindakan untuk menyembunyikan Tweet anda. Walau bagaimanapun, Twitter menjadikannya sangat mudah untuk mengetahui sama ada anda disekat. Yang perlu anda lakukan ialah menggunakan bar carian untuk mencari profil pengguna. Mesej akan muncul yang menyatakan bahawa pemilik akaun menyekat anda.

Sekiranya anda melihat mesej ini, tidak ada persoalan; anda pasti disekat.

Adakah pengguna yang disekat masih dapat melihat DM saya?

Ya. Menyekat pengguna di Twitter bermaksud anda tidak lagi dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Namun, ini tidak bermaksud bahawa perbualan masa lalu akan disekat.

Menguruskan pengguna Twitter adalah mudah, dan menyekat atau mematikan hanya memerlukan sedikit masa untuk memberikan kelegaan segera. Memandangkan betapa menjengkelkannya beberapa orang di platform, ini benar-benar salah satu bonus platform media sosial yang mudah digunakan seperti Twitter!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found