Cara Menyekat Laman Web di Chromebook

Dari menyekat laman web permainan yang mengganggu hingga menyembunyikan kandungan yang berorientasi dewasa, ada beberapa sebab mengapa anda mungkin ingin mempelajari cara menyekat laman web di Chromebook.

Cara Menyekat Laman Web di Chromebook

Sekiranya anda pengguna Chromebook, ketahui bahawa komputer ini menggunakan penyemak imbas Chrome. Sekiranya anda sudah mengetahui cara menavigasi Chrome untuk menyekat laman web, anda sudah bersedia.

Sekiranya anda masih baru dalam keluarga Chromebook, atau kurang pengetahuan teknikal untuk menterjemahkan ayat terakhir, panduan ini sesuai untuk anda!

Bagaimana Saya Menyekat Laman Web di Chromebook?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menyekat laman web di Chromebook. Pilihan terbaik bergantung pada keperluan khusus anda, seperti apa yang anda mahu sekat dan seberapa teliti anda.

Lihat pilihan berikut di bawah untuk menentukan mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Sekat Laman Web Menggunakan Carian Selamat

Sejak Google membuang akaun Pengguna yang Dilindungi Chrome beberapa tahun yang lalu, satu-satunya cara terpadu yang anda dapat mengawal laman web yang dapat anda lihat dari Chromebook adalah menggunakan Carian Selamat, yang menyekat akses ke bahan dewasa melalui carian web tetapi tidak menawarkan kemampuan untuk menyekat laman web tertentu melalui URL.

Mungkin cukup untuk keperluan anda, kerana mesin pencari adalah berapa banyak akal yang ingin tahu mendapati kandungan dewasa yang tidak mereka sukai.

Inilah cara untuk memulakan dengan Carian Selamat:

  1. Buka Chrome dan pergi ke google.com.

  2. Pilih Tetapan di kanan bawah dan kemudian Cari Tetapan.

  3. Tandai kotak di sebelah Hidupkan SafeSearch.

  4. Kemudian klik pada Lock SafeSearch.

Proses ini akan berjalan pada carian web menggunakan Google dengan menyaring hasil carian web Google untuk kandungan dewasa atau eksplisit.

Sekat Laman Web Menggunakan Aplikasi Chrome

Kaedah lain yang sangat berguna untuk menyekat laman web dalam Chromebook adalah dengan menggunakan sambungan Chrome yang direka untuk tugas tersebut. Terdapat beberapa sambungan Chrome yang membantu menyekat laman web atau menjalankan kawalan ibu bapa.

Untuk mencari penyekat yang sesuai dengan keperluan anda, lawati Google Play Store terlebih dahulu. Cari penyekat laman web, dan periksa ulasan dan penilaian pada semua pilihan yang disediakan. Anda juga boleh mencari pilihan aplikasi di Google untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi setiap aplikasi sebelum memuat turunnya.

Penyekat Laman

Site Blocker adalah tambahan Chrome percuma yang menawarkan tahap kawalan ibu bapa dan sekatan laman web yang baik. Alat tambah ini mudah digunakan dan berfungsi dengan baik, selagi anda meluangkan masa untuk memasangnya dengan betul terlebih dahulu.

Penyekat Laman boleh dilumpuhkan dengan mudah, yang merupakan bonus jika anda tidak sengaja menambahkan kata-kata ke penapis anda yang mungkin muncul dalam tugas penyelidikan yang akan datang, tetapi juga boleh menjadi perkara buruk jika tangan yang salah entah bagaimana memegang Chromebook anda dan membuat beberapa klik tambahan.

Sekat Tapak

Sekat Tapak

Block Site adalah satu lagi sambungan Chrome percuma yang menawarkan kawalan ibu bapa terhadap laman web apa yang diakses. Pelanjutan ini juga berfungsi untuk mencegah penundaan jika keperluan anda kurang mengenai kawalan dan lebih banyak mengenai produktiviti. Kawalan boleh dilindungi kata laluan dan anda boleh menambahkan URL tertentu ke senarai blok komprehensif untuk penapisan yang kuat.

Apa yang membuat Blok Laman benar-benar menonjol adalah kemampuannya untuk menyegerakkan dengan telefon anda. Ini bermakna anda tidak hanya boleh mendapatkan telefon anda untuk memperbaiki Facebook itu semasa kawalan anda sudah siap!

Keselamatan JustBlock

JustBlock

Tambahan JustBlock Security adalah cadangan terakhir kami untuk menyekat laman web di Chromebook. Ia juga membolehkan kawalan ibu bapa dalam Chrome dan membolehkan anda memasukkan senarai hitam dan senarai putih mengikut kesesuaian anda. Aplikasi ini memerlukan beberapa konfigurasi kerana skrip dan iklannya cukup ketat, tetapi sebagai hasilnya, anda akan mempunyai sekatan yang paling dipersonalisasi dan efisien untuk keperluan anda setelah anda menyelesaikan penyiapan.

Pengguna dapat melaksanakan senarai putih agar segala urusan berjalan dengan lancar dan mengkonfigurasi penyekat iklan untuk membolehkan kebanyakan laman web berfungsi.

Seperti pelanjutan penyemak imbas lain di sini, semakin banyak masa yang anda habiskan untuk menyiapkannya, semakin baik ia berfungsi untuk anda. Setelah dikonfigurasi, mana-mana aplikasi ini dapat membantu anda mencapai tahap produktiviti dan perlindungan yang sempurna.

Sediakan Akaun Anak yang Berasingan

Google menggunakan aplikasi Family Link untuk menawarkan kawalan ibu bapa terhadap anak-anak. Anda perlu menyediakan akaun Google untuk anak anda dan membuat aplikasi Family Link agar ini berfungsi.

Pada Chromebook yang ingin anda hadkan, anda perlu membuat profil berasingan untuk pengguna yang dimaksudkan. Setelah selesai, anda boleh mengikuti arahan di bawah. Perlu diingat, anda boleh memuat turun aplikasi ke telefon anda untuk kawalan yang lebih baik terhadap aktiviti dalam talian mereka.

  1. Kunjungi laman web Google Family Link untuk memeriksa keserasian peranti dan mendapatkan aplikasi untuk telefon anda.
  2. Buat akaun menggunakan tanda ‘+’ dalam aplikasi Family Link dan ikuti wizard untuk menghubungkan akaun anak anda dengan akaun anda sendiri

Walaupun pada mulanya ditujukan untuk mengunci kandungan telefon, Family Link melakukan tugas yang baik untuk mengamankan Chromebook anda untuk pengguna yang lebih muda. Setelah disiapkan, anak itu dapat log masuk ke Chromebook menggunakan akaun mereka sendiri dan mana-mana laman web yang ingin anda batasi akan diberlakukan.

Walaupun kawalan ibu bapa ini memberi anda pilihan untuk mengehadkan kandungan dewasa, anda sebenarnya boleh menetapkan kawalan tersebut agar hanya membenarkan laman web tertentu yang sesuai untuk sesiapa sahaja yang menggunakan Chromebook untuk kerja sekolah.

Perlu diingat, anak anda masih boleh menggunakan akaun ‘Tetamu’ di Chromebook dengan sepenuhnya mengabaikan kawalan ibu bapa anda tanpa anda sedari.

Soalan Lazim

Dunia keselamatan dalam talian sangat luas dan membingungkan. Itulah sebabnya kami menambahkan lebih banyak maklumat mengenai Chromebook di sini!

Bolehkah saya melumpuhkan Mod Tetamu?

Apabila anda serius menyekat kandungan, jangan lupa tentang Mod Tetamu. Dalam kebanyakan kes, ini diaktifkan secara lalai. Mod Tetamu bermaksud pengguna boleh log masuk tanpa kata laluan dan memotong semua kerja keras yang telah anda lakukan sekiranya anda mengikuti tutorial di atas.

Nasib baik, anda boleh mematikannya. Yang perlu anda lakukan adalah pergi ke Tetapan seperti yang kita lakukan di atas dan klik pada ‘Urus Orang Lain’. Dari halaman ini, anda boleh mematikan pilihan ‘Dayakan Pelayaran Tetamu’. Melakukan ini bermaksud pengguna hanya boleh log masuk di bawah profil yang telah anda tetapkan dengan sekatan yang anda tetapkan.

Bagaimana saya menyekat akses dalam penyemak imbas Google Chrome?

Kami sebenarnya mempunyai tutorial lengkap di sini untuk memandu anda menyekat laman web di penyemak imbas web Chrome. Sama seperti arahan kami di sini, anda mungkin memerlukan peluasan untuk menyekat laman web dengan berkesan.

Saya telah mengikuti semua langkah di atas tetapi anak saya masih dapat mengakses laman web. Apa lagi yang saya boleh lakukan?

Sekiranya anda telah menghabiskan semua pilihan di atas, tetapi anak anda masih melewati kawalan ibu bapa anda, ada satu lagi pilihan. Bergantung pada penghala yang anda miliki, anda mungkin dapat menyekat URL sepenuhnya untuk Chromebook mereka. Pergi ke tetapan penghala anda dan lihat apakah ada pilihan untuk menyekat domain.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada penghala anda menawarkan perlindungan ini, periksa laman web pengeluar.

Pemikiran Akhir

Terdapat pilihan lain untuk kawalan ibu bapa pada Chromebook termasuk Mobocip tetapi mereka tidak percuma. Bergantung pada tahap penguncian yang anda perlukan, anda mungkin ingin meneroka pilihan aplikasi berbayar. Mobocip, misalnya, menawarkan fungsi pemantauan dan penguncian yang luas untuk perkara seperti streaming video, kandungan media sosial dan banyak lagi.

Sekiranya artikel ini berguna, anda mungkin menikmati Chromebook Terbaik di bawah $ 300 - Oktober 2020.

Adakah anda mengetahui cara lain untuk menyekat laman web di Chromebook? Tolong beritahu kami mengenai mereka di bawah dalam komen!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found