Cara Menyekat YouTube di Kindle Fire

Ya, kita semua tahu betapa mudahnya kecanduan video YouTube dan menghabiskan berjam-jam terpaku pada Kindle Fire anda. Nasib baik, mudah untuk menyekat YouTube atau aplikasi lain di Kindle Fire dan pergi kalkun sejuk untuk sementara waktu.

Cara Menyekat YouTube di Kindle Fire

Selain itu, menyekat YouTube boleh menjadi cara yang baik untuk mengelakkan anak-anak anda bermain video. Penulisan ini memfokuskan pada menyekat YouTube dan juga memberikan petua dan trik kawalan ibu bapa yang lain.

Menyekat YouTube di Kindle Fire

Terdapat dua cara untuk menyekat YouTube di Kindle Fire, anda boleh menggunakan aplikasi FreeTime atau menyekat penyemakan imbas sama sekali. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk setiap kaedah.

Menggunakan Aplikasi FreeTime

Langkah 1

Pilih tab Laman Utama di Kindle Fire anda, arahkan ke FreeTime, dan ketuk untuk melancarkan aplikasi.

kediaman

Pilih "Tambahkan Anak" dalam menu FreeTime dan masukkan nama, gambar profil, jantina, dan tanggal kelahiran anak. Tetingkap pertama juga membolehkan anda memilih tema yang sesuai dengan usia. Setelah selesai, ketuk Teruskan untuk mengakses lebih banyak tetapan.

tambah profil anak

Langkah 2

Tetingkap berikut membolehkan anda "Menambah Kandungan Ramah untuk Anak" dan anda dapat memilih dan memilih aplikasi, buku, suara, video, dan permainan.

YouTube semestinya muncul di bawah aplikasi yang Sesuai untuk kanak-kanak, tetapi mungkin sama sekali tidak di bawah cadangan. Ini bermaksud aplikasi ini dikenali sebagai aplikasi yang tidak sesuai untuk kanak-kanak dan secara automatik disekat pada profil kanak-kanak.

Langkah 3

Seterusnya, anda boleh mengehadkan akses ke penyemak imbas web, terdapat penapis Amazon yang dapat digunakan secara khusus ke YouTube atau laman web lain.

Pilih Tetapan Web dalam aplikasi FreeTime, ketuk "Batasi Kandungan Web", kemudian masukkan URL YouTube dan alamat lain yang ingin anda batasi.

tetapan

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Secara lalai, laman web seperti PBS Kids, Science Bob, dan Nickelodeon diluluskan pada akaun kanak-kanak. Tetapi anda juga boleh memilih untuk menyekatnya.

Navigasikan ke "Kelola Kandungan Web", pilih tab Tetapan, dan Anda akan melihat "Aktifkan Kandungan Web yang Diperakukan" di bawah Kandungan yang Diatur Amazon. Ketuk butang di sebelah pilihan untuk mematikannya dan anda juga boleh mematikan kuki di tetingkap yang sama.

Sekatan Kawalan Ibu Bapa

Seperti yang ditunjukkan, ada juga pilihan untuk memblokir YouTube tanpa aplikasi FreeTime. Anda sebenarnya akan menyekat akses ke semua laman web dari akaun itu, tetapi ada jalan keluar yang rapi. Ini adalah langkah-langkah yang diperlukan.

Langkah 1

Lancarkan Kindle Fire Settings, pilih Parental Controls, dan tetapkan PIN untuk peranti tersebut. Sekarang, anda boleh mengetuk Kandungan dan Aplikasi Amazon dan terus menetapkan blok.

Langkah 2

Navigasi ke bawah ke "Penyemak Imbas Web" dan ketuk butang "Tidak Diblokir" di sebelah kanan layar untuk menyekatnya. Menu yang sama membolehkan anda menyekat sekumpulan ciri lain seperti Aplikasi & Permainan, Kamera, Dokumen, dll.

Penyelesaian yang kemas

Menyekat hanya "Penyemak Imbas Web" tidak mencukupi. Anak anda akan segera mengetahui bahawa anda belum menyekat "Kedai Amazon" dan mereka akan dapat memuat turun aplikasi YouTube dan menonton video. Dengan mengandaikan apl belum ada di tablet.

Namun, anda sebenarnya tidak perlu menggunakan blok yang sangat ketat dan melucutkan semua kandungan anak anda. Kindle Fire Parental Controls membolehkan anda "Menetapkan Jam malam", hanya tatal ke bawah menu dan beralih pada ciri ini.

Anda harus menetapkan jangka waktu ketika akses anak ke laman web, aplikasi, dan, tentu saja, YouTube dibatasi.

Kaedah Penyekatan Alternatif

Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi ada juga pilihan untuk menyekat kandungan Kindle Fire melalui penghala anda dan bahkan ada aplikasi penyaringan. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai kaedah ini.

Penghalang Penghala

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah melupakan sambungan rangkaian Kindle Fire. Pilih Tetapan Pantas, pilih Tanpa Wayar, ketuk nama rangkaian dan pilih Lupakan. Kecuali anak anda mengetahui kata laluan, dia tidak akan mempunyai akses ke kandungan dalam talian.

Penyelesaian yang lebih elegan adalah dengan menyediakan perkhidmatan DNS dan menyekat laman web tertentu, YouTube, dewasa, atau yang lain. Perkhidmatan ini dihubungkan ke penghala anda dan anda perlu menghubungi penyedia untuk mendapatkan panduan mengenai cara menyiapkannya. Perkara yang hebat ialah DNS biasanya datang secara percuma.

Menapis Aplikasi

Malangnya, kaedah ini hanya berlaku untuk mereka yang menggunakan Kindle Fires yang lebih tua. Contohnya, aplikasi seperti McAfee, Norton, Net Nanny, atau Trend Micro berfungsi seperti pesona pada Kindle Fire generasi pertama hingga kelima.

Namun, mereka tidak tersedia untuk generasi ke-6 dan model yang lebih baru. Yang mengatakan, ini adalah sesuatu yang dapat diselesaikan dengan kemas kini firmware atau aplikasi.

Petua Bonus: Anda dapat menetapkan Kindle Fire untuk meminta PIN Parental Controls untuk mengakses Wi-Fi. Pilih Password Protect Wi-Fi di bawah Parental Controls dan ketuk butang untuk menghidupkannya.

YouTube Sudah

Menyekat YouTube di Kindle Fire memang memerlukan sedikit masa dan anda perlu menavigasi lebih daripada beberapa menu. Tetapi ini bukan perkara buruk, kerana anda mempunyai lebih banyak kawalan terhadap semua kandungan yang digunakan pada peranti.

Berapa banyak masa yang anda habiskan untuk menonton video YouTube? Adakah anda pernah mencuba aplikasi penapisan di Kindle Fire anda? Ceritakan lebih banyak pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found