Cara Menyekat YouTube pada Peranti Roku

Banyak isi rumah memilih Roku sebagai peranti streaming lalai mereka. Roku moden dan unik, jauh dari peranti tradisional. Oleh itu, kawalan ibu bapa berfungsi sedikit berbeza.

Cara Menyekat YouTube pada Peranti Roku

Menyekat saluran adalah mudah, tetapi tidak begitu intuitif seperti yang anda harapkan. Untuk itu, anda boleh membaca tentang langkah terperinci yang perlu anda lakukan untuk menyekat saluran seperti YouTube pada peranti Roku dalam artikel ini.

Anda akan belajar cara menyiapkan PIN, membuang YouTube dari senarai saluran dan banyak lagi. Dapatkan maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Bolehkah Anda Menyekat YouTube di Roku?

Malangnya, Roku tidak menawarkan penyelesaian mudah untuk menyekat saluran yang bukan milik Roku. Ini bermaksud bahawa anda harus kreatif untuk melaksanakan sekatan.

Sudah tentu, anda boleh mengatur kawalan ibu bapa di akaun YouTube anak anda, tetapi mereka masih dapat mengakses aplikasi di Roku. Sekiranya ini adalah sesuatu yang ingin anda lakukan, kami mempunyai tutorial lengkap di sini.

Walau bagaimanapun, untuk tujuan artikel kami, kami akan membimbing anda melakukan apa yang boleh anda lakukan untuk mengawal aktiviti pada peranti Roku anda.

Menyiapkan PIN pada Peranti Roku

Walaupun anda tidak dapat menyekat YouTube secara khusus, anda boleh membuang aplikasi dan menyiapkan kod pin untuk memastikannya tidak dipasang lagi. Pertama, anda akan membuat pin untuk akaun Roku anda.

Anda boleh melakukan ini dari laman web Roku dan selagi anda log masuk ke akaun tersebut pada peranti Roku, peranti anda akan mengesan ciri keselamatan secara automatik. Untuk memasang semula aplikasi YouTube, pengguna harus memasukkan nombor empat digit untuk memuat turun saluran apa pun. Termasuk YouTube.

Inilah cara menambahkan PIN ke akaun Roku anda:

 1. Lawati laman web rasmi Roku di penyemak imbas web mudah alih atau komputer. Log masuk dengan kelayakan anda.
 2. Klik pada Pin Preference dan pilih Update.

  keutamaan pin roku

 3. Pilih pilihan untuk Sentiasa Memerlukan PIN untuk Membuat Pembelian dan Menambah Item dari Kedai Saluran.
 4. Ketik kombo empat digit untuk PIN dan klik pada Verifikasi PIN.
 5. Akhirnya, Simpan Perubahan.

  roku buat pin

Anda juga boleh melakukan ini dari Roku Device. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Klik butang rumah pada alat kawalan jauh Roku anda dan klik pada 'Tetapan.'
 2. Klik pada ‘Parental Controls’.

 3. Masukkan kod empat digit anda dua kali. Kemudian, klik ‘OK’.
 4. Pin anda kini ditetapkan.

Setelah anda menyediakan PIN untuk peranti Roku, anda dapat membuang saluran (seperti YouTube). Anda juga dapat menyembunyikan tab Berita, Kedai TV, dan Kedai Filem dari skrin utama di Roku anda.

Mengeluarkan Saluran pada Peranti Roku

Akhirnya, anda boleh membuang YouTube dari senarai saluran pada peranti Roku anda. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pada skrin utama Roku anda, pilih pilihan Saluran Saya dengan alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Navigasi ke YouTube, dan ketuk butang bintang (pilihan) pada alat kawalan jauh Roku anda.
 3. Pilih Buang Saluran dan tekan OK. Sahkan bahawa anda mahu YouTube dikeluarkan dengan menekan OK sekali lagi.
 4. Selain itu, anda boleh menyembunyikan perkara dari skrin utama Roku. Pergi ke Tetapan, kemudian Skrin Utama dan ketuk Sembunyikan (berita, filem, atau kedai TV).

Anda sentiasa dapat mengembalikan perubahan ini menggunakan langkah yang sama yang anda lakukan sebelumnya. Tidak ada batasan bilangan saluran yang dapat anda sekat, jadi segeralah menyekat semua yang anda rasa tidak sesuai.

Menetapkan Kawalan Ibu Bapa

Kawalan ibu bapa Roku hanya berlaku untuk apa yang dapat anda lakukan pada peranti Roku (seperti menambahkan saluran) atau kandungan yang tersedia di Saluran The Roku. Jadi sementara ini, ini tidak akan membantu anda menyekat YouTube secara langsung, anda boleh menggunakan fungsi ini untuk memastikan YouTube tidak ditambahkan kembali tanpa pin anda.

Malangnya, peranti Roku itu sendiri tidak menawarkan banyak pilihan jadi kami akan menggunakan Laman web Roku.

Log masuk ke akaun Roku anda, dan ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada ikon profil di sudut kanan atas. Kemudian, pilih ‘Akaun Saya’.

 2. Di bawah ‘Pilihan Pin’ klik ‘Kemas kini’.

 3. Di halaman seterusnya, anda akan mempunyai beberapa pilihan untuk dipilih. Di bawah tajuk "Melakukan pembelian dan menambahkan kandungan", pilih pilihan pertama untuk selalu memerlukan pin.

Pilih ‘Sentiasa memerlukan PIN untuk membuat pembelian dan menambahkan item dari Kedai Saluran.’

Cukup membuat PIN bukan satu-satunya tugas yang perlu anda lakukan untuk memastikan bahawa YouTube tidak ditambahkan kembali. Anda juga perlu menetapkan kawalan ibu bapa ini untuk mengaktifkan fungsi tersebut.

Tetapkan Kawalan Ibu Bapa YouTube

Sekiranya anda ingin menyimpan aplikasi YouTube pada peranti Roku anda tetapi anda masih mahu menyekat kandungan, bahagian ini adalah untuk anda.

Beberapa perkhidmatan streaming seperti YouTube, Netflix, dan Hulu mempunyai kawalan ibu bapa sendiri. Untuk YouTube, anda boleh mengaktifkan mod terhad yang hanya akan menunjukkan kandungan yang sesuai. Ini caranya:

 1. Masukkan aplikasi YouTube pada peranti Roku anda.
 2. Buka Tetapan.
 3. Tatal sehingga anda melihat Mod Terhad. Aktifkannya.

  mod terhad roku

Kini YouTube hanya akan menunjukkan kandungan yang sesuai, tetapi pilihan ini tidak sempurna. Parameter untuk "konten yang sesuai" dapat cacat. Juga, anak-anak anda dapat dengan mudah melumpuhkan mod terhad jika mereka lebih tua dan mengetahui cara mereka menggunakan peranti Roku anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyekat aplikasi di Roku saya?

Malangnya tidak. Anda boleh menghapus aplikasi sepenuhnya dan menambahkan PIN untuk memastikannya tidak dipasang semula, atau menggunakan kawalan ibu bapa asli aplikasi untuk menguruskan kebenaran kandungan.

Bolehkah saya menyediakan beberapa profil di Roku?

Banyak perkhidmatan penstriman membolehkan kami membuat profil untuk anak-anak, dan untuk diri kami sendiri. Malangnya, Roku tidak memberi kami pilihan ini. Satu-satunya pilihan anda di jalan ini ialah menyediakan profil individu dalam perkhidmatan penstriman yang anda cuba uruskan dan gunakan penapis kawalan ibu bapa yang ada di sana juga.

Tiada Lagi YouTube

Itupun dia. Sekarang anda sudah mengetahui semua kemungkinan cara menyekat dan menyekat YouTube pada peranti Roku. Kawalan ibu bapa biasanya tidak berguna tanpa PIN, jadi ingatlah. Kebanyakan kanak-kanak pada masa kini tahu cara melumpuhkannya.

PIN adalah satu-satunya kaedah anda untuk sepenuhnya menyekat saluran seperti YouTube. Adakah anda mempunyai pertanyaan atau kebimbangan? Kongsi mereka dengan kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found