Adakah laman web 192.com Britain yang paling invasif?

tangan-tetikus-150x150Kami sentiasa diberi amaran oleh pakar keselamatan untuk tidak membocorkan maklumat peribadi terperinci mengenai diri kami di laman web. Nah, sekarang kita tidak perlu, kerana baru-baru ini dirombak 192.com melakukannya untuk anda. Dan kemudian menjualnya dengan harga hanya 35 p setiap rekod.

Adakah laman web 192.com Britain yang paling invasif?

192.com mengumpulkan maklumat dari pelbagai rekod dan pangkalan data awam - daftar pemilih, direktori telefon, Syarikat Syarikat - dan kemudian membungkus semuanya dalam satu gumpalan yang mudah.

Cukup masukkan nama seseorang dan lokasi kasarnya dan anda akan segera hadir dengan catatan terperinci mengenai orang itu. Anda akan mendapat nama penuh dan alamat mereka, nombor telefon dan umur mereka (jika mereka mempunyai rekod di Syarikat Rumah). Anda juga akan mendapat nama penuh bagi orang dewasa lain yang tinggal di rumah mereka, serta perincian berapa lama mereka masing-masing tinggal di harta tanah (dikumpulkan dari daftar pemilih) dan berapa nilai rumah itu.

Sekiranya ada penghuni yang didaftarkan sebagai pengarah di Syarikat Rumah, anda boleh mendapatkan maklumat pengarah mereka, termasuk nama syarikat, alamat dan nombor telefon. Oleh itu, sekarang anda mendapat maklumat lengkap untuk kerja dan rumah seseorang.

Tatal ke bawah sedikit dan anda juga akan mendapat maklumat lengkap mengenai jiran orang itu, termasuk nama dan alamat penuh serta nombor telefon mereka. Mengapa ada yang menginginkan maklumat tersebut untuk tujuan yang sah? Sekiranya ibu tua anda tidak menjawab telefonnya dan anda ingin menghubungi rakannya di sebelah, adalah alasan terbaik yang boleh dijumpai oleh 192.com ketika saya bertanya kepada mereka.

PENIPUAN IDENTITI

192.com menegaskan bahawa tiada maklumat ini benar-benar berguna untuk penipu. "Jenis data yang kami gunakan di sini bukanlah data yang digunakan untuk mengesahkan transaksi apa pun," kata Dominic Blackburn, pengarah teknologi baru di 192.com kepada saya.

Benar, anda mungkin tidak dapat melamar kad kredit atas nama orang lain hanya dengan menggunakan maklumat yang diberikan oleh 192.com, tetapi ia pasti memberi anda permulaan yang cukup baik. Dan seperti yang ditunjukkan oleh Davey Winder dalam kami ciri terbaru mengenai pencurian ID, semakin banyak maklumat yang anda ada pada seseorang, semakin mudah memburu mereka di laman web seperti Facebook, MySpace atau blog peribadi di mana anda boleh mendapatkan lebih banyak. Gabungkan hari jadi orang itu dari profil Facebook mereka dengan usia mereka dari 192.com, misalnya, dan anda telah mendapat tarikh lahir mereka.

Kemudahan teknik pengambilan data adalah mengapa organisasi seperti yang disokong oleh Kerajaan Dapatkan Selamat Dalam Talian memberi amaran kepada anda untuk tidak mendedahkan terlalu banyak data peribadi dalam talian. “Berhati-hatilah dengan menerbitkan maklumat mengenai diri anda. Perkara-perkara tertentu seperti: nombor telefon, gambar rumah, tempat kerja atau sekolah anda, alamat, hari lahir atau nama penuh anda, ”nasihat laman web ini di bahagian rangkaian sosialnya yang selamat. Terlalu lambat. 192.com berjaya melakukannya untuk anda.

Syarikat tetap menegaskan bahawa ia tidak menjejaskan keselamatan anda. "Sekiranya saya penipu, saya tidak mahu menggunakan laman web seperti 192.com, kerana setiap carian yang mereka lakukan dicatat," kata Blackburn kepada kami. "Kami telah melakukan ini selama sepuluh tahun, dan kami tidak pernah mengalami masalah sebenarnya."

RASA UBAT SENDIRI

Oleh itu, kami memutuskan untuk menggunakan 192.com. Sekiranya tidak bimbang tentang kemungkinan implikasi privasi menerbitkan profil yang begitu kaya, mungkin kita harus mendedahkan apa yang berjaya kita temui mengenai lelaki yang mengendalikan syarikat itu.

Semasa Dominic Blackburn menunjukkan laman barunya kepada kami, dia menggunakan profil pengasas dan CEO 192.com, Alastair Crawford, untuk menunjukkan beberapa ciri laman web ini. Dengan menggunakan maklumat yang diperoleh dari profil 192.com Mr Crawford, kami dapat membuat profil kehidupan peribadinya yang cukup terperinci, hanya dengan menggunakan maklumat dan sumber yang tersedia secara bebas di web.

Perkara pertama yang kami pelajari ialah Encik Crawford yang berusia 40 tahun tinggal di sebuah alamat di Fulham, London, bersama dengan yang kami anggap sebagai isterinya, di sebuah harta yang bernilai £ 495,000 ketika dibeli pada tahun 2000. (Anehnya, Dominic Blackburn pernah tinggal di alamat yang sama beberapa tahun yang lalu).

a-crawford-rumah-281x300Dengan menggunakan Google Street View, kami dapat memperoleh gambaran terperinci mengenai rumah Mr Crawford ini, yang dengan jelas menunjukkan bahawa dia adalah pelanggan satelit Sky (yang mungkin merupakan maklumat berguna bagi seseorang yang cuba mencuri identiti) dan bahawa rumahnya dilindungi oleh penggera pencuri.

Yang mungkin juga baik, kerana dengan melihat maklumat pengarah tentang dia dan isterinya, mereka jelas sibuk. Dia disenaraikan sebagai pengarah tidak kurang dari tiga syarikat (Vouched Network Ltd, Wasabi Online Ltd dan IC D Publishing, syarikat induk 192.com), sementara isterinya yang berusia 38 tahun disenaraikan sebagai penulis di Lexington Public Affairs Ltd dan broker di AMC Capital.

Memasukkan kedua-dua nama mereka ke dalam carian Google menghasilkan profilnya di laman rangkaian sosial, Wasabi (yang, seperti yang kita tahu, dia adalah pengarah). Di sini kita dapat mengetahui nama rakan-rakannya, gambar percutiannya di Cyprus dan Mexico dan wahyu yang agak luar biasa bahawa dia pergi ke sekolah yang sama dengan penyanyi James Blunt (pada ketika ini, kita tidak pasti siapa yang paling kita rasa maaf kerana).a-crawford-percutian-300x224

Pencarian pantas di Wikipedia mendedahkan bahawa James Blunt pergi ke Harrow School, dan pencarian seterusnya untuk "Alastair Crawford" dan "Harrow School" menghasilkan laman web yang menyenaraikan satu Alastair Crawford di antara alumni 1987 - yang kira-kira sesuai dengan usia yang kita ambil dari profil 192.com miliknya.

Jadi setelah tidak lebih dari 10 minit, kami berjaya mengetahui usia, alamat rumah dan tempat kerja Mr, Mrs Crawford, nombor telefon, gambar rumah dan percutiannya, perincian rakan-rakannya, sekolahnya dan banyak lagi. Dan kami amat menghina amatur, bukan pencuri identiti profesional.

Mr Crawford mungkin tidak terganggu dengan maklumat ini yang disebarkan: Saya rasa anda mungkin.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found