Kamera GoPro diikat pada helikopter alat kawalan jauh: mainan budak utama

Jadi bagaimana saya boleh mengikat kamera GoPro ke helikopter kawalan jauh? (Mainkan video dalam skrin penuh dan pilih pilihan 1080p untuk kualiti terbaik.)

Pada pertunjukan Persatuan Nasional Penyiar (NAB) baru-baru ini di Las Vegas, saya berjalan di lorong antara dua tempat besar, dan merasakan rambut saya dikibaskan dengan lembut oleh draf kuat dari atas. Mendongak, saya melihat helikopter quad duduk beberapa kaki di atas kepala saya. Ia betul-betul stabil, dan di bawah kawalan seseorang dari kejauhan. Dengan lembut, dan oh begitu tepat bergerak menyusuri lorong, membelok ke kanan dan mendarat.

Kini helikopter kawalan jauh bukanlah perkara baru. Dan yang bercakap dengan iPhone atau iPad anda juga tidak baru. Memang, saya membeli AR.Drone ketika pertama kali dihantar. Ini memberi saya dua suapan kamera langsung ke iPad saya, dan kemudahan untuk merakam video. Satu-satunya masalah adalah sampah itu.

John dan saya akan berkunjung pada hari yang cerah, dan menerbangkan Phantom di sekitar padang golf

Peranti ini terasa sakit di leher untuk beroperasi, bergantung pada pergerakan kawalan sentuhan pada skrin yang halus. Video itu lebih berkualiti. Dan hampir tidak stabil sekiranya anda mencuba menggunakannya di luar dengan angin sepoi-sepoi. Saya mencuba beberapa kali, dan kemudian menyerah. Sejak itu ia duduk di almari.

Oleh itu, saya tertarik dengan pendatang baru yang stabil ini. Sudah tentu, terbang di dalam rumah jauh lebih mudah daripada di luar rumah. Tetapi setelah saya berjalan ke pentas Inovasi DJI, saya dapati orang yang benar-benar memahami masalahnya. Mereka membuat sistem kawalan penerbangan yang tepat untuk peranti dewasa yang betul. Perbandingan dengan AR.Drone tidak mungkin lebih jelas.

Model yang dimaksudkan, Phantom, tidak murah sekitar £ 500, tetapi ini memberikan semua yang anda perlukan: kawalan satelit GPS, barometer untuk mengukur ketinggian, kompas untuk arah dan sebagainya. Ia adalah pesta tekno yang sebenar.

Lebih baik lagi, ia mempunyai pemasangan di bawah di mana saya boleh memasang kamera GoPro 3 Black Edition yang baru. Gabungan itu terlalu menggoda untuk ditolak.

Membongkar dan bekerja tidaklah sukar, tetapi dokumentasinya tidak kemas. Setelah saya menyelesaikan semuanya, sudah tiba masanya untuk penerbangan pertamanya. Saya membawanya ke luar ke kebun, dan segera berjaya menerbangkannya ke sisi rumah. Jelas seseorang yang berpengalaman diperlukan. Saya turun di sebelah pub dan menemui John, pakar penerbangan tempatan kami yang bekerja di RAF dan boleh terbang dengan banyak perkara.

Dia mengambil kawalan dan mengambil Phantom untuk berputar. Ke atas dan ke bawah, bulat dan sekitar. Tidak ada yang menghalangnya. Walaupun terdapat angin kencang dan pergolakan yang ketara, termasuk panas yang naik dari bumbung rumah, keadaannya stabil, senang dipandu dan senang ditonton. Saya akui dia tahu apa yang dia lakukan, dan saya memerlukan sedikit latihan lagi, tetapi hasilnya sepadan, seperti yang anda lihat dari video di bahagian atas blog ini.

Kamera tidak pada resolusi tertinggi, jadi kualiti gambar, walaupun sudah cukup menakjubkan, akan menjadi lebih baik ketika saya menukar GoPro ke tetapan tertinggi.

Jumlah kos untuk bermain dengan Phantom dan GoPro 3 Black semakin besar, jadi ini adalah mainan budak yang serius. Tetapi hasilnya sendiri, dan lebih daripada siap untuk kerja yang boleh ditagih.

Seorang lagi rakan pub, George, mengambil alih pengurusan kelab golf. John dan saya akan berkunjung pada hari yang cerah, dan menerbangkan Phantom di sekitar padang golf. Ini akan menghasilkan video yang cemerlang, dan menjadi nilai tambah yang hebat untuk kelab. Kejutan!