Cara Menambah Audio ke Slaid Google

Untuk mengikuti Microsoft PowerPoint dan Apple Keynote, Google Slides telah menambahkan ciri audio untuk membantu anda merancang persembahan yang lebih interaktif. Anda dapat menambahkan audio dari video YouTube, perkhidmatan streaming seperti SoundCloud, atau fail anda sendiri. Untuk fail anda sendiri, Slaid menyokong format yang berbeza, jadi tidak perlu menukar fail sebelum anda memasukkannya ke dalam persembahan.

Apa sahaja sumber audio yang anda suka, artikel ini akan memberikan panduan menyeluruh untuk setiap kaedah. Walaupun begitu, anda harus berhati-hati jika anda ingin menggunakan audio SoundCloud atau YouTube. Beberapa trek dilindungi hak cipta, jadi lebih baik mencari audio yang termasuk dalam kategori Creative Commons atau berada di domain awam.

Catatan: Penjelasan berikut menganggap anda sudah mempunyai pembentangan. Kami telah menggunakan templat Proposal Perundingan sebagai contoh.

Menambah Audio Anda Sendiri

Langkah 1

Seperti yang ditunjukkan, tidak perlu mengubah audio menjadi MP3 atau format lain, yang diperlukan sebelum kemas kini Google Productivity Suite terbaru. Cukup tambahkan fail ke Google Drive anda dan pastikan untuk melabelnya untuk navigasi yang lebih mudah, walaupun fail tersebut akan muncul di bawah Terkini.

Langkah 2

Untuk menambahkan fail, klik "Masukkan" di bar menu Slaid dan pilih "Audio". Ini akan membawa anda ke semua fail audio yang tersedia di pemacu anda. Tatal senarai, pilih senarai yang ingin anda gunakan, dan klik "Pilih" di kiri bawah untuk mengesahkan.

Langkah 3

Secara lalai, ikon audio muncul di sudut kiri atas, tetapi ini mungkin bukan kedudukan yang tepat untuk semua orang. Untuk meletakkan semula ikon, seret dan lepaskan ke destinasi yang dikehendaki dalam slaid.

Terdapat juga pilihan untuk menjadikan ikon lebih besar atau lebih kecil dengan menyeret masuk dan keluar salah satu kotak biru kecil di sekitarnya. Semasa anda meletakkan semula ikon, grid navigasi muncul untuk mempermudah untuk menentukan tempat ikon berada dalam kaitannya dengan elemen slaid lain.

Langkah 4

Slaid Google membolehkan anda mengubah tetapan main balik yang pada klik secara lalai. Pilih ikon audio, klik "Format" (di bar menu), dan pilih "Format Pilihan." Buka bahagian "Pemutaran Audio" dan pilih "Otomatis", gerakkan slider untuk menurunkan / menambah volume, dan pastikan "Berhenti pada perubahan slaid" dicentang.

Petua: Untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik, buka slaid itu dalam mod Hadir.

Menambah Audio YouTube

Langkah 1

Agar ini berfungsi, anda perlu menukar video YouTube ke format audio. Dapatkan pautan video YouTube dengan mengklik Kongsi, kemudian Salin pautan, dan tampalkannya ke penukar dalam talian. Untuk tujuan artikel ini, kami telah menggunakan //ytmp3.cc/, tetapi penukar lain harus berfungsi dengan baik.

Catatan: Sebilangan orang mahu memotong langkah ini dan menambahkan video YouTube dan bukannya audio. Tetapi video dimainkan dalam lakaran kecil di slaid anda, yang mungkin mengalihkan perhatian penonton dari persembahan.

Langkah 2

Langkah ini sama seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Anda menambahkan file audio ke Google Drive, pergi ke "Masukkan", pilih "Audio", dan pilih MP3 yang hanya berisi audio YouTube. Dan sekali lagi, peraturan pemformatan yang sama berlaku - seret dan lepas ikon untuk mengubahnya dan gunakan "Pilihan Format" untuk mengubah pemutaran.

Bolehkah Anda Menyembunyikan Ikon Audio?

Sudah tentu anda boleh, dan ini boleh berguna terutamanya dengan pilihan main semula automatik. Pilih ikon, pilih "Susun" dari bar menu, dan klik "Pesan".

Pilih "Kirim ke belakang" atau "Kirim ke belakang" untuk menyembunyikan ikon di belakang elemen lain. Secara umum, lebih baik menyembunyikannya di belakang logo atau gambar / elemen syarikat anda daripada teks.

Menggunakan Perkhidmatan Penstriman

Terdapat dua cara untuk menambahkan audio ke Slaid Google dari perkhidmatan streaming. Anda boleh mendapatkan pautan dengan mengklik pilihan Kongsi di bawah lagu atau podcast dan menambahkan audio sebagai pautan. Tetapi ini memerlukan sambungan internet semasa anda membuat persembahan, dan anda perlu keluar dari persembahan untuk memainkan audio.

Tidak perlu dikatakan, lebih baik memuat turun audio dan memasukkannya ke dalam slaid seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Sekadar peringatan ringkas: muat naik ke Drive, klik "Masukkan", pilih "Audio", dan pilih lagu anda. Tetapi ingat, beberapa lagu dilindungi hak cipta atau anda mungkin perlu membayar untuk memuat turunnya, jadi berhati-hatilah dengan apa yang anda memutuskan untuk menggunakannya.

Jadikan Slaid Anda Bercakap untuk Sendiri

Menambah audio ke slaid boleh mempunyai banyak tujuan. Ia dapat digunakan sebagai rujukan langsung kepada seseorang / kuliah yang mungkin anda ingin mengutip atau hanya untuk menambahkan beberapa muzik latar untuk kesan dramatik.

Adakah anda suka menggunakan audio dalam persembahan anda? Sekiranya ya, apa yang paling anda gunakan? Kongsi petua dan trik anda dengan seluruh komuniti di bahagian komen di bawah.