Cara Meningkatkan Lebar Sempadan di Helaian Google

Helaian Google adalah alternatif spreadsheet berasaskan awan dalam talian yang banyak digunakan daripada juggernaut korporat dalam talian kegemaran semua orang. Ia kelihatan dan terasa seperti Excel, tetapi bukannya datang sebagai suite pejabat yang mahal atau sebagai langganan tahunan yang menjengkelkan, Helaian adalah percuma. Sudah tentu, ia tidak mempunyai pelbagai ciri hebat yang boleh digunakan oleh Excel, tetapi bagi 90% pengguna, semua yang dilakukan dapat anda lakukan.

Cara Meningkatkan Lebar Sempadan di Helaian Google

Salah satu ciri penting yang disokong oleh Helaian adalah kemampuan untuk menetapkan gaya ke sel dalam setiap spreadsheet. Khususnya, banyak orang ingin meningkatkan lebar sempadan sel mereka dan memformat perkara yang mereka suka. Dalam artikel ini, saya akan memberikan tutorial tentang cara meningkatkan lebar sempadan sel anda, serta beberapa petua pemformatan lain.

Tingkatkan lebar sempadan di Helaian Google

Seperti kebanyakan operasi dalam Helaian Google, mengubah lebar sempadan agak mudah. Pilihan untuk meningkatkan lebar sempadan adalah terhad tetapi ada cukup pilihan untuk membolehkan anda membuat jadual yang menonjol.

 1. Pilih julat sel yang anda mahu tingkatkan lebar sempadannya.

 2. Pilih ikon menu Sempadan di bahagian atas helaian (ia kelihatan seperti empat kotak sebagai satu persegi).

 3. Pilih ikon gaya sempadan kemudian pilih gaya yang anda mahukan dari menu lungsur.

 4. Pilih pilihan sempadan yang anda mahu gunakan.

Itu sahaja yang harus anda lakukan! Sel yang anda pilih sekarang harus mempunyai gaya sempadan yang berbeza di sekelilingnya. Anda boleh mengulangi langkah-langkah ini untuk pemilihan sel apa sahaja bentuk yang anda suka.

Tukar warna sempadan di Helaian Google

Cara lain untuk menjadikan meja menonjol adalah dengan menukar warna sempadan sel dari hitam standard. Ini membolehkan sel keluar dari skrin dan menjadikannya pusat perhatian. Ini sangat sesuai jika anda mempunyai data utama yang ingin anda paparkan dan tekankan secara visual.

 1. Pilih julat sel yang ingin anda ubah.

 2. Pilih ikon menu cepat Sempadan di bahagian atas helaian.

 3. Pilih ikon pensil dari menu kemudian klik pada warna sempadan pilihan anda. Tukar warna menjadi sesuatu yang akan menonjol dan sesuai dengan tema.

 4. Pilih dari pilihan sempadan untuk menerapkan perubahan.

Meja anda sekarang harus mempunyai sempadan warna yang berbeza dan menonjol dari helaian yang lain. Ini adalah cara yang baik untuk memastikan data yang anda inginkan akan mendapat perhatian yang sewajarnya.

Tukar warna sel di Helaian Google

Menukar warna sel adalah cara yang berguna untuk memisahkan set data yang berbeza atau menyoroti jadual dengan cara yang berbeza. Ia juga berguna untuk helaian yang lebih besar dengan beberapa jadual.

 1. Pilih julat sel yang ingin anda ubah.

 2. Pilih ikon menu Isi di menu atas.

 3. Pilih warna yang anda mahu gunakan.

 4. Klik dan latar belakang sel yang dipilih akan berubah warna.

Adakah anda mempunyai petua atau teknik hebat untuk memformat data dalam Helaian Google? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!