Ulasan Penceramah Bose Companion 3 Siri II

038.JPGSabtu lalu, kami mengalami ribut neraka di Florida. Kilat dan lonjakan elektrik yang dihasilkan berjaya mengeluarkan sistem Verizon FIOS saya, kad NIC di komputer desktop utama saya, dan televisyen. Ia juga berfungsi untuk melancarkan sistem pembesar suara Klipsch 4.1 saya. Sistem Klipsch saya melayani saya dengan baik selama bertahun-tahun, dan ia adalah satu set pembesar suara yang mematikan untuk komputer. Suara itu hampir menyaingi sistem bunyi sekeliling saya di ruang tamu. Tetapi, ketika saya cuba memainkan muzik pada keesokan harinya, yang saya dapat hanyalah satu pembesar suara yang berfungsi. Dan reka bentuk set Klipsch kurang baik kerana semuanya bergantung pada satu pembesar suara. Hentikan hubungan pada satu pembesar suara itu, dan baki set gagal berfungsi.

Oleh itu, saya pergi ke Best Buy untuk mendapatkan pengganti dan akhirnya saya mendapat Bose Companion 3 Series II. Menyedari bahawa ulasan pembesar suara bersifat subjektif dan di telinga orang yang melihat, saya fikir saya akan menyiarkan pemikiran saya.

Rekaan

Bose seperti Apple dunia pembesar suara. Ia terlalu mahal, dan mereka menghabiskan banyak masa untuk reka bentuk. Jadi, Bose mendapat banyak kelebihan dengan reka bentuk set ini. Sub-woofer lebih padat daripada set Klipsch saya, tetapi sama kuatnya. Pembesar suara satelit jauh lebih padat, yang cukup bagus. Saya sebenarnya sangat memilih faktor bentuk kecil pembesar suara satelit pada set Bose. Meja saya hampir tidak banyak ruang.

043.JPG044.JPG

Ciri lain yang sangat saya gemari ialah pod kawalan. Ia adalah modul kawalan bulat, seperti hoki, yang terletak di atas meja. Memusingkan tombol di atas menyesuaikan kelantangan set. Sentuhan sedikit di bahagian atas akan mematikan set. Dan, berhampiran bahagian bawah, anda mempunyai bicu fon telinga dan juga soket audio-in untuk memasang peranti luaran seperti komputer notebook, Ipod, atau apa sahaja. Input audio sekunder adalah ciri yang sangat senang saya cari. Set Klipsch saya tidak memilikinya (nampaknya yang baru).

Bunyi

Tidak banyak yang boleh dilihat oleh sekumpulan pembesar suara. Anda membongkarnya, memasangkannya, dan mendengar. Satu-satunya kaedah sebenar untuk menilai pembesar suara adalah bagaimana kedengarannya dan itu subjektif sepenuhnya. Yang mengatakan, saya benar-benar menggali suara pembesar suara ini. Mereka memberikan pukulan sama seperti set Klipsch saya, tetapi dari bungkusan yang lebih kecil.

Saya fikir sebahagian dari bagaimana mereka melakukannya adalah, jelas, reka bentuk itu sendiri. Pembesar suara satelit pada Companion 3 kecil, sedangkan yang ada di set Klipsch sangat besar. Namun, set Klipsch mempunyai jarak pertengahan dan tweeter di setiap satelit. Satelit Bose sangat kecil dan, oleh itu, masing-masing mempunyai satu kubah pembesar suara. Cara mereka mengimbangkan suara adalah dengan memindahkannya lebih banyak ke modul bass, atau sub-woofer.

Sekiranya anda melihat set Klipsch 2.1 yang baru, setiap satelit adalah 35 watt dan subnya adalah 130 watt penuh menggunakan pemacu 6.5 inci. Itu tentunya banyak pukulan. Suara diatur lebih mirip unit suara surround tradisional, dengan sub hanya menggunakan bass terendah dan satelit menjaga pertengahan dan ketinggian. Dengan unit Bose, telinga saya memberitahu saya bahawa kapal selam ini mengurus lebih banyak pertengahan. Apa yang menarik ialah Bose nampaknya cukup rahsia mengenai penilaian watt dan beberapa penilaian tradisional pembesar suara mereka. Apa yang saya dapati dalam manual adalah bahawa kedua-duanya satelit mempunyai transduser jarak lebar 2 inci dan subnya mempunyai woofer 5.25 inci.

Set Bose terdengar hebat. Ia membungkus pukulan seperti set Klipsch, tetapi dari pakej yang lebih kecil yang memberi saya lebih banyak ruang di meja. Ia mempunyai bass yang hebat dan tinggi yang jernih, sehingga anda dapat mendengar perincian yang bagus dalam solo gitar dan seumpamanya.

Nilai

Nah, aspek ini sedikit diperdebatkan. Set Klipsch 2.1 semasa adalah sekitar $ 160 sekarang, sedangkan Bose Companion 3 Series II berjalan dari mana saja dari $ 224 hingga $ 249. Apa yang anda dapat untuk duit syiling tambahan? Ya, faktor bentuk yang lebih kecil. Tetapi, terutamanya, nama Bose.

Bose mengambil kad dari pemasaran Apple. Mereka harga produk mereka lebih tinggi, yang kononnya meletakkan mereka lebih baik daripada yang lain. Set bose cukup bagus, tetapi tidak, ia tidak semestinya lebih baik daripada yang lain. Jadi, banyak yang anda bayar adalah pemasaran.

Kesimpulannya

Ini adalah pembesar suara yang hebat dalam semua cara. Saya sangat mengesyorkannya kepada orang-orang yang mahukan satu set pembesar suara komputer yang lebih tinggi. Yang mengatakan, harganya terlalu tinggi, pada pendapat saya. Nama Bose tidak cukup alasan untuk membenarkan tanda harga tinggi untuk satu set 2.1 pembesar suara. Untuk nilai, saya tetap akan mengesyorkan set Klipsch di atas Bose. Ya, pembesar suara Klipsch jauh lebih besar dan memerlukan lebih banyak ruang, tetapi anda akan mendapat suara berkualiti yang sama dengan lebih sedikit wang.