Ulasan Brother MFC-6490CW

Ulasan Brother MFC-6490CW

Gambar 1 dari 3

it_photo_6067

it_photo_6066
it_photo_6065
£ 217 Harga apabila dikaji semula

Pencetak A3 adalah perkara yang berguna. Ini membolehkan anda mencetak gambar berukuran poster kecil, risalah berbilang halaman pada satu helai dan bahkan dapat digunakan dalam lingkungan pra-produksi untuk menghasilkan bukti halaman dua ukuran penuh. Tetapi kebanyakan orang tidak memiliki atau menjalankannya kerana mereka mengambil banyak ruang dan harganya terlalu mahal.

Inkjet Brother MFC-6490CW all-in-one berbeza. Dengan ukuran 540 x 488 x 323mm (WDH), sangat ringkas untuk peranti yang menawarkan pencetakan dan pengimbasan A3. Yang unik juga ialah harga £ 189 (tidak termasuk PPN). Ini satu-satunya inkjet A3 all-in-one yang pernah kita lihat - kebanyakan yang lain berasaskan laser dengan harga ribuan.

Selain dari ukuran dan harganya yang tajam, Brother juga telah bekerja keras untuk menjadikan MFC-6490CW mudah digunakan: ada panel yang dipenuhi dengan butang berlabel jelas dan salah satu skrin LCD terbesar yang pernah kita lihat pada printer.

Ini adalah LCD berukuran 3.3 inci, lebar dan lebar tambahan dapat digunakan dengan baik: gambar dipaparkan dengan maklumat tambahan, dan banyak pilihan yang tersedia dipaparkan dengan penjelasan yang berguna mengenai apa yang mereka lakukan. Terdapat juga dua dulang input dengan kapasiti gabungan 400 helai A3, dan platen A3 yang besar dan pengumpan dokumen automatik yang duduk di atas panel dengan ciri yang baik.

it_photo_6066

Pelbagai ciri disertakan yang menambahkan fleksibiliti pada MFC-6490CW. Pembaca kad menerima memori CF, SD, MS dan xD, ada port USB untuk pemacu kilat atau kamera berkemampuan PictBridge, ditambah Ethernet dan sokongan untuk rangkaian tanpa wayar 802.11bg. Tong sampah input mempunyai kapasiti 400 helai.

Terdapat sekumpulan ciri yang baik, tetapi prestasi Brother kurang memberangsangkan. Semasa mencetak dokumen mono A4 kami pada tetapan draf, Brother berjaya 9ppm dan kualiti kurang, dengan grafik yang pudar dan teks yang tidak tepat.

Pada tetapan biasa, kualitinya lebih baik, tetapi huruf masih kurang tajam dan kelajuan cetak turun menjadi 5ppm biasa-biasa saja, sedikit lebih cepat daripada kegemaran A-List kami, Canon Pixma MP610. Pengaturan kualiti tertinggi adalah satu-satunya yang menghasilkan dokumen yang boleh diterima sepenuhnya, tetapi Brother hanya dapat menguruskan 2ppm dalam mod ini.

Dokumen warna dicetak dengan cara yang biasa-biasa saja. Lebih dari dua setengah halaman per minit adalah kelajuan yang mencukupi pada kualiti normal - lebih cepat daripada lima mesin di Makmal all-in-one terakhir kami - dan kualiti sekali lagi tidak cemerlang. Kecerunan dibalut, warna pudar dan kawasan padat menjadi kabur. Sekali lagi, beralih ke tetapan kualiti tertinggi meningkatkan masalah, tetapi mengambil masa hampir enam minit untuk mencetak dokumen ISO lima halaman kami.

Percetakan fotografi mengecewakan. Kedua-dua mod biasa dan terbaik menghasilkan hasil yang berpatutan, tetapi dari segi output kualiti mentah kurang daripada yang dicapai oleh Pixma yang disenaraikan A. Warna dengan kualiti terbaik menunjukkan sedikit warna merah sesuai dengan keinginan kita, dan masa 3mins 29secs berada di sisi perlahan. Hanya tiga mesin, termasuk Brother DCP-150C, menghasilkan gambar 6 x 4in lebih perlahan di Makmal terakhir kami.

Ujian imbasan dan penyalinan kami menghasilkan hasil yang beragam. Dokumen ujian A4 ISO, yang diimbas pada 150dpi, dapat dibaca dengan sempurna dan mengambil masa 17 saat - hasilnya tidak seberapa. Dan Brother mengambil masa lebih dari 25 saat untuk mengimbas montaj foto A4 kami pada 300ppi - hasil di belakang Pixma MP610 sebanyak lapan saat, tetapi masih lebih cepat daripada kebanyakan. Kualitinya mencukupi, tetapi jarak dekat, jumlah butiran dan kehilangan perincian terbukti.

Menyalin pada tetapan kualiti normal dan terbaik menghasilkan rata-rata berkali-kali - tepat di atas dan di bawah tiga halaman per minit - tetapi kualiti, terutama ketika menyalin grafik, buruk, dengan warna dan grafik kelihatan kosong, dicuci dan tidak rata.

Spesifikasi Asas

Warna? iya
Resolusi akhir pencetak 6000 x 1200dpi
Skrin TFT bersepadu? iya
Saiz kertas maksimum A3
Fungsi dupleks tidak

Kos berjalan

Kos per halaman mono A4 1.8 p
Kos setiap halaman warna A4 5.2 p

Kekuatan dan kebisingan

Dimensi 213 x 192 x 127mm (WDH)

Spesifikasi Penyalin

Faks? iya

Ujian prestasi

Kelajuan cetak mono (diukur) 9ppm
Kelajuan cetakan warna 3ppm

Pengendalian Media

Kapasiti dulang input 400 helai

Kesalinghubungan

Sambungan USB? iya
Sambungan Ethernet? iya
Sambungan Bluetooth? tidak
Sambungan WiFi? iya
Pelabuhan PictBridge? iya

Media kilat

Pembaca kad SD iya
Pembaca Flash padat iya
Pembaca Memory Stick iya
pembaca kad xD iya

Sokongan OS

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya