Mengapa Pencetak Brother Saya Muncul di Luar Talian?

Semasa mencetak sesuatu dari komputer anda, kadangkala anda mendapati pencetak anda muncul di luar talian. Terdapat banyak sebab untuk ini, yang kebanyakan dapat diselesaikan dengan mudah.

Mengapa Pencetak Brother Saya Muncul di Luar Talian?

Ini juga berkaitan dengan pencetak yang dikeluarkan oleh Brother juga. Walaupun penyelesaiannya mungkin berbeza dari model ke model, cadangan dalam artikel ini harus merangkumi kebanyakan senario.

Pencetak Saudara

Mengapa Pencetak Muncul di Luar Talian?

Sekiranya anda pernah mendapat mesej "Printer Offline" semasa mencetak sesuatu, mungkin kerana salah satu sebab berikut:

 1. Pencetak tidak dihidupkan.
 2. Pencetak anda terputus.
 3. Pencetak yang anda cuba gunakan tidak ditetapkan sebagai pencetak lalai.
 4. Tugas cetak sebelumnya tersekat dalam barisan percetakan.
 5. Pencetak ditetapkan ke status Luar talian atau Dijeda.
 6. Terdapat banyak salinan pencetak yang sama.
 7. Pemacu pencetak anda untuk sistem operasi anda tidak berfungsi dengan baik.

Nasib baik, tidak sukar untuk menyelesaikan sebahagian besar masalah ini sendiri.

Pencetak Brother Muncul di Luar Talian

Tiada kuasa

Perkara pertama yang perlu dilakukan semasa pencetak anda kelihatan di luar talian ialah memeriksa sama ada pencetaknya dihidupkan. Sekiranya pencetak anda mempunyai layar LCD, periksa apakah itu kosong. Sekiranya anda tidak mempunyai skrin pada pencetak anda, periksa apakah ada lampu LED dihidupkan.

Sekiranya pencetak nampaknya tidak dihidupkan, tekan butang "Kuasa" pada pencetak anda. Sekiranya tidak membangunkannya, periksa kabel yang menghubungkan pencetak dengan soket kuasa. Mungkin kabelnya longgar atau soket tidak mendapat kuasa.

Sekiranya semuanya kelihatan baik dan pencetak anda dihidupkan, periksa apakah ada mesej ralat di skrin LCDnya. Sekiranya demikian, periksa manual pencetak untuk jenis ralat dan cara menyelesaikannya.

Sekiranya tiada tindakan ini membantu, sudah tiba masanya untuk beralih ke bahagian seterusnya.

Tidak Bersambung

Langkah seterusnya adalah memeriksa apakah sambungan antara pencetak dan komputer anda berfungsi dengan baik.

Untuk sambungan USB, periksa sama ada kedua-dua hujung kabel masuk ke salah satu port dengan betul. Juga, elakkan menggunakan hab USB atau pemanjangan. Penting untuk mempunyai sambungan USB langsung antara komputer dan pencetak anda.

Untuk rangkaian tempatan, pastikan kabel Ethernet tidak terlepas di hujung pencetak anda. Hujung yang lain biasanya menghubungkan ke penghala atau suis. Sekiranya anda tidak mempunyai akses, minta pentadbir rangkaian anda untuk membantu anda dalam hal ini.

Untuk sambungan Wi-Fi, pastikan rangkaian berfungsi dengan baik. Anda mungkin mahu menetapkan semula penghala Wi-Fi, hanya untuk memastikan ini bukan masalahnya.

Pencetak Brother di luar talian

Tidak Ditetapkan sebagai Pencetak Lalai

Setelah anda yakin pencetak dihidupkan dan disambungkan ke komputer anda, inilah masanya untuk memeriksa bahagian perisian yang ada masalahnya. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah melihat sama ada pencetak yang anda cuba gunakan ditetapkan sebagai lalai untuk komputer anda.

 1. Tekan Tingkap butang di sudut kiri bawah skrin, mulailah menaip “panel kawalanDan kemudian buka Panel kawalan. Menu Mula Windows
 2. Sekarang, klik pada Perkakasan dan Bunyi. Menu Panel Kawalan
 3. Seterusnya, pilih Peranti dan Pencetak, anda juga boleh mengklik Lihat peranti dan pencetak pada skrin sebelumnya.Perkakasan & Bunyi
 4. Dalam senarai pencetak, cari pencetak yang ingin anda gunakan. Periksa sama ada terdapat tanda semak hijau pada ikon pencetak. Ini menunjukkan jika ia ditetapkan sebagai lalai. Peranti dan Pencetak
 5. Sekiranya tidak, klik kanan ikon pencetak dan pilih Tetapkan sebagai pencetak lalai. Menu peranti

Ini akan mengubah status pencetak anda dari luar talian ke dalam talian. Sekiranya tidak, periksa bahagian seterusnya.

Kerja Cetakan Terhenti

Sekiranya dokumen yang anda kirim ke pencetak anda tidak dicetak, mungkin ada beberapa alasan di baliknya. Contohnya, fail terlalu besar untuk dikendalikan oleh memori pencetak. Atau komputer anda tidak berfungsi semasa menghantar tugas cetak, sehingga merosakkan prosesnya.

Apa pun alasannya, sudah tiba masanya untuk memeriksa apakah ada pekerjaan yang belum selesai dalam barisan pencetak anda.

 1. Ikuti langkah 1-4 dari bahagian sebelumnya untuk membuka senarai pencetak yang ada.
 2. Seterusnya, klik kanan ikon pencetak anda dan klik Lihat apa yang dicetak. Menu peranti 2
 3. Senarai tugas cetak semasa akan muncul.
 4. Sekarang, klik Mesin pencetak tab di bahagian atas tetingkap itu dan kemudian klik Batalkan Semua Dokumen untuk membersihkan barisan percetakan. Menu pencetak
 5. Sekiranya Batalkan Semua Dokumen pilihan berwarna kelabu, klik Buka Sebagai Pentadbir. Masukkan kata laluan pentadbir dan klik Ya untuk mengaktifkan pilihan ini.

Mungkin berlaku bahawa tidak ada pekerjaan tersekat yang menunggu untuk dicetak. Atau mungkin mengosongkan barisan tidak membantu membawa pencetak anda dalam talian. Sekiranya ya, teruskan ke bahagian seterusnya.

Status Pencetak Berubah

Mungkin berlaku bahawa sistem menetapkan status pencetak anda secara automatik ke Luar Talian atau Dijeda.

 1. Klik kanan ikon pencetak anda dan lihat apakah Gunakan Pencetak di Luar Talian atau Jeda Percetakan pilihan mempunyai tanda semak di sebelahnya. Sekiranya betul, klik masing-masing untuk mencentangnya. Menu pencetak 2

Pelbagai Pencetak

Ada juga kemungkinan terdapat banyak salinan pencetak yang sama di komputer anda. Ini boleh berlaku jika anda menyambungkan pencetak ke port USB lain di komputer anda. Juga, memasang pemacu pencetak yang sama beberapa kali akan membuat salinan tambahan setiap kali.

Sekiranya terdapat banyak salinan pencetak yang sama, arahkan kursor ke atas setiap ikon dengan tetikus anda sehingga tetingkap muncul. Pencetak yang anda cari harus mempunyai "Status: Siap" dalam pop timbul. Setelah anda menjumpainya, padamkan salinan yang lain.

Pemacu Pencetak

Sekiranya tidak ada yang membantu, pilihan terakhir adalah memasang semula pemacu pencetak.

 1. Untuk melakukannya, pergi ke halaman sokongan Brother dan klik Muat turun.
 2. Ikuti arahan untuk mendapatkan pemacu terkini untuk pencetak anda. Di sini anda juga boleh mendapatkan arahan terperinci mengenai cara memasang pemacu itu sendiri.

Saudara dalam talian

Mudah-mudahan, salah satu penyelesaian ini membantu anda menghidupkan semula pencetak anda dalam talian. Sekiranya anda tidak berjaya melakukannya sendiri, mungkin lebih baik menghubungi terus sokongan teknikal Brother.

Adakah anda dapat menetapkan pencetak Brother anda dari status luar talian ke dalam talian? Mana antara pilihan yang sesuai untuk anda? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.