Pencetak Brother Terus Mencegah? Beberapa Cadangan untuk Memperbaiki

Betapa menjengkelkan apabila kertas tersekat di pencetak anda, dan anda hampir hendak membongkar mesin untuk mengeluarkannya? Dan mengapa pencetak selalu mula macet ketika anda tergesa-gesa?

Pencetak Brother Terus Mencegah? Beberapa Cadangan untuk Memperbaiki

Pencetak Brother sangat bagus, tetapi anda masih tidak selamat daripada kesesakan kertas. Sekiranya pencetak Brother anda terus macet, berikut adalah beberapa cadangan yang dapat menyelesaikan masalahnya.

Mengapa Pencetak Saya Tetap macet?

Sekiranya anda menghadapi kesesakan kertas setiap kali anda mencetak sesuatu, berikut adalah kemungkinan sebabnya.

1. Dulang Terlampau

Anda mungkin memasukkan terlalu banyak kertas ke dalam dulang kertas. Jangan sesekali diisi berlebihan kerana selalunya boleh menyebabkan kesesakan. Sekiranya anda hanya meletakkan jumlah kertas yang akan anda gunakan untuk satu tugas pencetakan, anda cenderung mengalami kesesakan. Juga, pastikan kertas sesuai dengan dulang dan dimasukkan dengan betul. Kerana kertas yang salah ukuran atau kedudukan yang tidak betul boleh tersangkut pada pencetak.

2. Anda Menggunakan Kertas Yang Salah

Sekiranya anda menggunakan kertas yang salah, ini boleh menjadi sebab mengapa pencetak anda terus macet. Anda tidak boleh menggunakan kadbod, bahkan yang paling tipis. Kertas pejabat berfungsi dengan mana-mana model pencetak, sementara kertas yang lebih tebal atau dilipat kemungkinan akan menyebabkan kemacetan.

3. Anda Memberi Terlalu Banyak Perintah dalam Satu Baris

Sekiranya anda telah memberikan arahan pencetakan kepada pencetak dan tidak ada yang berlaku, jangan ulangi perintah tersebut sepuluh kali lagi. Sabar dan tunggu sebentar. Sekiranya masih tidak berfungsi, anda boleh mencuba menghidupkan semula atau mencabut pencetak. Sekiranya hanya bug sementara, banyak arahan boleh menyebabkan kertas macet.

pencetak abang terus macet

4. Terdapat Objek Asing di Pencetak

Periksa pencetak anda untuk benda asing yang mungkin menyebabkan kesesakan. Mungkin ada beberapa sisa kertas yang terlepas pandang sejak terakhir kali pencetak macet, nota melekit, klip kertas, atau apa sahaja yang mungkin tersalah tumpukan kertas pejabat.

5. Penggulung Pengambilan Kertas Berkarat

Penggelek mungkin tidak mengambil kertas dengan betul kerana habuk terkumpul. Perkara ini sering menyebabkan kesesakan. Oleh itu, anda harus membersihkan penggelek dari semasa ke semasa. Jangan lupa mencabut pencetak anda terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan kain dan air dapur yang lembut untuk membersihkan penggelek.

6. Terdapat Masalah Perkakasan

Kadang-kadang, terdapat masalah perkakasan yang mungkin tidak dapat anda selesaikan sendiri. Sekiranya pencetak Brother anda masih dalam jaminan, anda harus menghubungi profesional dan membaikinya. Selalunya, bahagian mungkin perlu diganti.

7. Terdapat Masalah Perisian

Anda telah memeriksa pencetak dan tidak ada kertas yang tersekat di dalamnya. Oleh itu, ia mungkin menjadi kesalahan perisian di mana LCD terus memaparkan mesej apabila sebenarnya tidak ada kertas macet. Hidupkan semula mesin dan lihat apakah mesej terus muncul.

pencetak saudara terus macet - beberapa cadangan untuk diperbaiki

Cara Mengatasi Jam Kertas

Apa pun alasan untuk kesesakan kertas, anda harus tahu cara memperbaikinya jika ia berlaku. Sokongan printer Brother rasmi mencadangkan beberapa penyelesaian bergantung pada jenis masalah yang anda alami. Anda akan melihat mesej di LCD, yang memberitahu anda di mana kertas itu tersangkut: di depan, di belakang, atau kedua-duanya.

Sebelum anda memulakan penyelesaian masalah, cabut pencetak dari sumber kuasa. Sekiranya anda memeriksa bahagian dalam pencetak dan menyentuh kepala cetak, anda harus menunggunya terlebih dahulu.

Sekiranya kertas tersekat di bahagian depan, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Keluarkan dulang kertas dari pencetak. Jangan biarkan sokongan kertas terbuka.
  2. Keluarkan kertas yang macet dengan perlahan.
  3. Sekiranya terdapat kertas yang macet di bawah penutup jem yang jelas, angkat dan keluarkan kertas.
  4. Periksa tempat lain di dalam pencetak di mana kertas mungkin macet, seperti di bawah penutup pengimbas.
  5. Apabila anda mengeluarkan semua kertas yang macet dari pencetak, anda boleh memasukkannya kembali ke soket dan memeriksa apakah LCD telah berhenti memaparkan mesej ralat.

Sekiranya kertas tersekat di bahagian belakang, inilah yang perlu dilakukan:

  1. Buka penutup belakang pencetak Brother anda.
  2. Keluarkan kertas yang macet dengan berhati-hati.
  3. Tutup penutup dan pastikan anda melakukannya dengan betul.
  4. Lihat bahagian dalam pencetak untuk sebarang kertas yang tersisa.
  5. Pasang kembali pencetak ke soket dan periksa sama ada ia berfungsi dengan betul sekarang.

Sekiranya kertas macet di kedua-dua belah pihak, ikuti arahan sebelumnya langkah demi langkah. Anda harus terlebih dahulu mengeluarkan kertas yang macet dari depan, kemudian dari belakang, dan kemudian periksa bahagian dalam pencetak. Pastikan tidak ada kertas yang tersisa yang macet di bawah kepala cetak, tetapi berhati-hati agar tidak terkena dakwat pada pakaian anda.

Pembaikan Mudah, Pencegahan Mudah

Salah satu daripada pembetulan ini pasti akan menghentikan pencetak Brother anda daripada gangguan. Semua cadangannya cukup mudah digunakan dan dapat dilakukan dalam beberapa minit, kecuali jika anda perlu memperbaiki mesin pencetak. Walau bagaimanapun, jika anda mengelakkan kesesakan kertas dengan mengikuti petua kami, anda boleh menangguhkan kemungkinan pembaikan perkakasan dan memanjangkan hayat pencetak anda.

Adakah pencetak Brother anda terus macet? Mana satu daripada penyelesaian yang sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.