Cara Melayari dan Membuka Folder dan Fail dengan Google Chrome

Semua orang tahu bahawa anda boleh menggunakan Google Chrome untuk melayari laman web. Tetapi seperti penyemak imbas mana pun, anda juga dapat menggunakannya untuk mencari folder dan fail pada peranti tempatan anda, seperti Windows Explorer di Windows dan Finder di macOS. Chrome mempunyai sistem navigasi dengan ciri lengkap yang membolehkan anda menjelajahi semua peranti storan yang disambungkan ke komputer, tablet, atau telefon pintar anda — malah akan membuka fail teks dan gambar mudah terus dari penyemak imbas tanpa perluasan apa pun. Berikut adalah tiga cara menggunakan penyemak imbas untuk meneroka fail anda.

Cara Melayari dan Membuka Folder dan Fail dengan Google Chrome

Kaedah # 1: Seret dan Lepas

Untuk membuka fail, seret dan lepaskan dari foldernya ke dalam Chrome. Tunggu sehingga anda melihat tanda tambah sebelum melepaskan fail.

Kaedah # 2: Gunakan Fungsi "Buka"

Semasa di penyemak imbas, tekan Ctrl + O di Windows (Cmd + O pada Mac) seperti dalam "Buka" dan klik dua kali fail yang sesuai.

Kaedah # 3: Gunakan Bar Alamat

Jenis "Fail: /// c: /" tanpa tanda petik di bar alamat dan tekan Masukkan. Ganti "C:" dengan huruf pemacu yang ingin anda terokai. Langkah ini akan membuka tetingkap yang dipanggil 'Indeks C: \,' yang merupakan indeks semua fail komputer yang terdapat pada pemacu C anda. Dari sana, anda boleh melihat-lihat folder, seperti menggunakan Penjelajah Fail di Windows atau Pencari di macOS.

Dengan menggunakan penyemak imbas fail Chrome di atas, anda boleh membuka fail teks, PDF, dan gambar yang mudah. Klik fail dalam salah satu format yang serasi untuk membukanya, dan fail tersebut akan muncul di tab baru. Sekiranya anda mengklik fail yang tidak diketahui oleh Chrome untuk membukanya, ia akan menyimpannya ke fail yang anda tetapkan Muat turun direktori sebaliknya.

Kaedah 4: Gunakan Penambah Chrome Pihak Ketiga

Chrome dapat membuka fail mudah, tetapi tidak termasuk video atau muzik, untuk menamakan beberapa pasangan sahaja. Penjelajah Tempatan adalah sambungan Chrome yang membolehkan anda membuka fail yang anda mahukan di komputer menggunakan pakej perisian lalai.

Cara Memasang Tambahan Penjelajah Tempatan untuk Chrome

Menambah Local Explorer ke Chrome adalah proses dua bahagian. Anda memerlukan tambahan di Chrome, dan anda memerlukan modul integrasi untuk menjalankan program lalai untuk fail.

Langkah 1: Pasang Sambungan Penjelajah Tempatan

  1. Buka halaman sambungan Local Explorer di Kedai Web Chrome, klik Tambahkan ke Chrome di sudut kanan atas.

  2. Di tetingkap pop timbul, pilih Tambahkan peluasan.

Langkah 2: Pasang Modul Integrasi Penjelajah Tempatan

  1. Pilih Tambahkan ke Windows Explorer terdapat di halaman pasca pemasangan seperti yang ditunjukkan di bawah atau dengan mengklik kanan Penjelajah Tempatan butang pada bar alat peluasan anda danmemilih Pilihan.
  2. Klik dua kali pelaksanaan yang dimuat turun untuk memasang modul integrasi.

  3. Seterusnya,menaip chrome: // sambungan tanpa tanda petik ke bar alamat dan tekan Masukkan. Tatal ke bawah ke Penjelajah Tempatan - Pengurus Fail, dan klik Perincian. Kemudian, togol Benarkan akses ke URL fail butang.

  4. Apabila anda mengklik untuk membuka fail di tab berlabel Indeks, tetingkap Permintaan Protokol Luar yang ditunjukkan di bawah akan terbuka. Tekan Lancarkan Aplikasi butang untuk membuka fail dalam pakej perisian lalai.

Perhatikan bahawa pelanjutan ini tidak berfungsi pada sistem operasi Chromebook atau Linux. Juga, sebab ciri ini tidak pernah dimasukkan ke dalam Chrome adalah kerana dasar keselamatan. Berhati-hatilah ketika membuka fail jika anda tidak pasti asal usulnya, dan teruskan dengan risiko anda sendiri.

Sebagai penutup, Chrome menyertakan banyak ciri yang sering tidak diketahui pengguna, seperti mengubah lokasi Chrome yang dirasakan. Bagaimanapun, dua pilihan dalam artikel ini (penyemak imbas fail Chrome dalaman dan luaran) sangat berguna apabila anda sudah menggunakan penyemak imbas dan tidak mahu membuka tetingkap lain di PC anda atau jika penjelajah fail sistem anda berada di funk.