Ulasan BT Home Hub 5: Penghala wayarles terpantas BT

Ulasan BT Home Hub 5: Penghala wayarles terpantas BT

Gambar 1 dari 3

Ulasan BT Home Hub 5

Ulasan BT Home Hub 5
Ulasan BT Home Hub 5
£ 130 Harga semasa dikaji

Kami telah menjangkakan yang terburuk ketika menguji router yang dibekalkan oleh ISP, tetapi Home Hub 5 BT meningkatkan tren dengan cara yang besar dengan menggunakan teknologi tanpa wayar terkini. Tidak seperti Router Super TalkTalk, yang juga memberikan 802.11ac, penghala BT dapat menahan kepalanya.

Ulasan BT Home Hub 5

Ulasan BT Home Hub 5: Spesifikasi & prestasi

Di atas kertas keduanya serupa. Setiap tout 1,300Mbits / sec 802.11ac, dengan persediaan antena dalaman aliran MIMO 3 × 3. Masing-masing mempunyai empat port Gigabit Ethernet di belakang, ditambah dengan port DSL / VDSL untuk sambungan fiber dan ADSL2 +, ditambah port WAN bagi mereka yang memerlukan modem yang terpisah. Terdapat port USB sehingga anda boleh memasukkan stik USB dan berkongsi fail, butang WPS dan but semula berada di atas peranti, dan anda mendapat suis kuasa di bahagian belakang, yang menjadikan putaran kuasa menjadi mudah sekiranya penghala berhenti .

Prestasi serba mengagumkan untuk penghala yang dibekalkan oleh ISP. Dari dekat, kami melihat kelajuan pemindahan fail yang serupa dengan TalkTalk Super Router, dengan kelajuan 802.11ac mencapai 50.4MB / saat yang mengagumkan, tetapi Home Hub 5 lebih baik pada jarak jauh. Dalam ujian 30m kami, kelajuan 802.11ac turun menjadi 22.7MB / saat, tetapi sekurang-kurangnya menyelesaikan ujian; Rangkaian 802.11ac TalkTalk gagal dihubungkan pada jarak ini. Dalam ujian jarak 802.11n kami, BT Home Hub 5 mencapai kelajuan 28% lebih cepat, walaupun dibandingkan dengan saingannya, prestasinya sangat sedikit.

Ulasan BT Home Hub 5

Ulasan BT Home Hub 5: Ciri-ciri

Ditambah dengan kemampuan Smart Wireless BT, yang melihat saluran beralih router ketika melihat gangguan, Home Hub 5 adalah penghala ISP berkinerja terbaik yang pernah kita lihat.

Walau bagaimanapun, ia kurang fleksibiliti. Sebagai contoh, pilih tentang format yang digunakan pada stik USB bersama yang dipasang di belakang, hanya mengenali partisi FAT16, dan kelajuan membaca dan menulis ke media yang dikongsi tidak hebat kerana pengawal terhad kepada kelajuan USB 2.

Antara muka pengguna yang mudah menjadikan penyediaan dan penyelenggaraan mudah, tetapi ciri-ciri terhad. Walaupun BT mempunyai alat kawalan ibu bapa peringkat rangkaian sendiri, penghala itu sendiri hanya dapat menyekat peranti tertentu pada waktu yang ditentukan. Tidak ada kemudahan pelayan media atau bentuk tetapan QoS yang boleh dikonfigurasi oleh pengguna.

Persediaan lalai juga unik, dengan kedua-dua rangkaian 2.4GHz dan 5GHz disertakan dalam SSID yang sama. Ini bermakna anda tidak pasti rangkaian mana yang digunakan oleh peralatan anda. Barry Collins menunjukkan kepada anda cara mengubahnya untuk memanfaatkan BT Home Hub 5 anda di sini.

Ulasan BT Home Hub 5

Ulasan BT Home Hub 5: Keputusan

BT Home Hub 5 tidak dapat bersaing dengan penghala 802.11ac terbaik, tetapi di sebalik kekurangannya, pelanggan perkhidmatan jalur lebar tingkat atas BT tidak perlu lagi merasa kekurangan. Ini adalah penghala yang kukuh dan boleh dipercayai, dengan beberapa trik kemas di lengan bajunya.

Perincian

Piawaian WiFi802.11ac
Jenis modemADSL

Pelabuhan LAN

Port LAN Gigabit4

Keselamatan

Sokongan WPAiya

Dimensi

Dimensi234 x 69 x 114 mm (WDH)