Ulasan BT Smart Hub: Penghala yang disediakan ISP terbaik sahaja

Ulasan BT Smart Hub: Penghala yang disediakan ISP terbaik sahaja

Gambar 1 dari 10

bt-pintar-hub-penghargaan_0

BT Smart Hub dihidupkan
Hab Pintar BT dari dekat
Port BT Smart Hub
Nama pengguna dan kata laluan BT Smart Hub
Butang WPS Smart Hub BT
Peta hab kekuatan isyarat BT Smart Hub vs Sky Q
Peta haba kekuatan isyarat BT Smart Hub
BT Smart Hub throughput jarak dekat
Throughput jarak jauh BT Smart Hub
£ 50 Harga semasa dikaji

BT Smart Hub adalah penghala penghala terbaik yang pernah dibuat syarikat itu. Mungkin tidak banyak, tetapi cepat, mempunyai jarak yang baik dan mudah digunakan. Ia tidak dapat menandingi produk Wi-Fi mesh terbaik untuk semua jangkauan dan kebolehpercayaan tetapi jika dibandingkan dengan kebanyakan penghala wayarles lain yang dibekalkan oleh ISP, ia adalah binatang buas - dan itu walaupun pada hakikatnya ia telah keluar selama lebih dari satu tahun dan separuh.

Persoalannya, seberapa baik sebenarnya? Bolehkah melabur dalam penghala baru benar-benar meningkatkan prestasi sambungan internet anda di rumah dengan begitu ketara atau semuanya bergantung pada ukuran rumah anda, dari mana ia dibina dan berapa banyak gangguan yang terdapat di kawasan setempat anda?

Jawapan untuk soalan-soalan ini adalah bahawa ia bergantung, seperti pada semua penghala tanpa wayar, pemanjang dan produk rangkaian jaringan. Tetapi tentunya tidak ada salahnya memiliki penghala paling kuat yang anda mampu, dan BT Smart Hub, seperti yang akan kita lihat, lebih daripada sekadar gemuk. Ini merupakan langkah penting dari kebanyakan peranti yang dibekalkan oleh ISP.

BACA SETERUSNYA: Sky Q - Perkhidmatan premium Sky sangat bagus untuk TV dan Wi-Fi

Harga, ciri dan persediaan

Pertama, berita baik. BT Smart Hub sangat berpatutan, malah percuma untuk beberapa pelanggan BT (walaupun hanya, nampaknya, untuk pelanggan baru yang belum menerima apa-apa potongan). Pelanggan yang ada boleh menaik taraf dengan harga hanya £ 50 - dan untuk penghala kekuatan ini, itu adalah harga yang luar biasa.

Penghala rumah terbaru BT mempunyai tujuh antena dalaman, membolehkan 4 × 4 MIMO 802.11ac tanpa wayar dalam jalur 5GHz dan 3 × 3 MIMO melebihi 2.4GHz. Ini bermaksud kelajuan tertinggi teoretikal masing-masing 1,700Mbits / sec dan 450Mbits / sec - peningkatan besar berbanding maksimum 1.300Mbits / saat dan maksimum 300Mbits / saat Hub Rumah sebelumnya, dan MIMO 3 × 3 yang lebih asas dari Hab Media Virgin 3 dan Sky Q Hub.

BT Smart Hub bergerak maju dengan cara lain juga. Ia mempunyai empat port Gigabit Ethernet di belakang, di mana Sky Hub hanya mempunyai dua, dan ada juga port USB 2 tunggal untuk berkongsi data pada pemacu ibu jari USB. Router Virgin atau Sky Q tidak mempunyai ciri ini. Sekiranya isyarat Wi-Fi yang kuat penting bagi anda, anda sudah menjadi pelanggan BT, dan anda kekurangan dana untuk beralih ke persediaan Sky Q penuh atau Netgear Orbi, penghala ini mewakili cadangan yang sangat menggoda.

[galeri: 3]

Cara menyiapkan BT Smart Hub untuk mendapatkan prestasi terpantas

Sejauh penyediaan, tidak mungkin lebih mudah. Sekiranya anda mempunyai ADSL, cabut penghala BT lama anda dari soket telefon, pasangkan Smart Hub baru dan kemudian hidupkan. Mereka yang cukup bernasib baik untuk memiliki serat ke rumah perlu memasang kabel Ethernet mereka ke port Ethernet 1 sebagai gantinya. Tidak ada port WAN khusus seperti yang terdapat di Home Hub 5 - penurunan yang agak membingungkan, tetapi tidak satu yang akan memberi kesan yang signifikan bagi kebanyakan orang.

Setelah anda melakukan ini, cukup tarik tab plastik dari sisi penghala dan log masuk ke rangkaian wayarles baru menggunakan butiran yang dicetak di atasnya.

Mengkonfigurasi penghala juga mudah. BT telah mengembangkan UI, menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya untuk memahami semua pelbagai pilihan dan tetapan. Walau bagaimanapun, saya berharap agar ISP berhenti menggabungkan SSID bersama. BT Home Hub terakhir melakukan ini dan begitu juga, dan ini bermaksud bahawa anda tidak pernah pasti sama ada peranti anda menyambung ke rangkaian (berpotensi lebih pantas) 5GHz atau 2.4GHz.

[galeri: 4]

Sekiranya anda ingin mengekalkan sambungan yang lapar lebar jalur - seperti penstriman video - pada rangkaian terpantas dan yang lain pada yang lebih perlahan, anda perlu melakukan sedikit operasi tetapan dan memisahkan kedua rangkaian tersebut. Ini cukup mudah untuk dilakukan:

  • Taip 192.168.1.254 ke dalam penyemak imbas web anda.
  • Klik kotak Tanpa Wayar di tengah halaman.
  • Klik kotak Ubah Tetapan di bahagian atas skrin.
  • Masukkan kata laluan pentadbir - ia dicetak pada tab tarik keluar yang boleh ditanggalkan di sebelah kanan Smart Hub.
  • Pada halaman seterusnya cari suis "Jalur terpisah" di kanan atas. Klik, pilih Simpan dan tunggu. Anda mungkin perlu log masuk ke Wi-Fi anda semula setelah perubahan itu berlaku. Gunakan kekunci Tanpa Wayar seperti yang dicetak pada tab plastik.

Juga bagus untuk melihat bahawa agak mudah untuk mengatur dan mengekalkan kawalan akses pada penghala, sesuatu yang sukar dilakukan pada sistem Sky tanpa pengetahuan rangkaian. Anda harus mencari-cari tetapan - di bahagian Lanjutan - tetapi setelah anda menjumpainya, mudah untuk menyekat akses internet pada waktu tertentu dalam sehari untuk peranti yang ditentukan.

[galeri: 5]