Bufferbloat: Betulkan Rangkaian Lambat Anda

Bufferbloat adalah kesakitan. Bukan hanya menyakitkan kerana merosakkan prestasi rangkaian anda. Tidak mudah untuk didiagnosis. Alat seperti Flent membantu, tetapi secara umum, Bufferbloat kelihatan seperti sambungan perlahan dan latensi besar. Itu tidak bermakna bahawa perkara itu disebabkan oleh kapal penyangga.

Bufferbloat: Betulkan Rangkaian Lambat Anda

Bufferbloat sebenarnya adalah hasil penghala anda menjalankan tugasnya, tetapi kelebihan beban. Penghala perlu mengatur aliran lalu lintas dan merundingkan paket mana yang menjadi keutamaan. Sistem penjadualan ini menyangga paket untuk mengantri mereka untuk dipindahkan ketika peranti sasaran mereka siap dan peranti itu telah mencapai tempatnya dalam urutan pengedaran. Sekiranya jadual itu terlalu banyak, jadual akan berhenti dan menyebabkan lonjakan latensi dan memberi kesan kepada kadar perpindahan keseluruhan. Iaitu bufferbloat, secara harfiah penyangga paket kembung.

Mengapa Ini Masalah?

Ini melambatkan hubungan anda. Sebenarnya, ia menimbulkan gangguan dalam hubungan anda. Gangguan ini sangat ketara dan mengganggu aktiviti yang lebih intensif seperti VOIP, streaming video, dan permainan dalam talian. Oleh itu, jika anda seorang pemain permainan dalam talian atau anda menyukai Netflix, bufferbloat akan merosakkan hari anda.

Uji Untuk Bufferbloat

Ujian untuk kapal penyangga tidak selalu jelas, tetapi ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Pertama, ujian ping sederhana dalam tempoh tekanan rangkaian dapat membantu menunjukkan jika anda mengalami kependaman tinggi. Ping komputer ke seluruh rangkaian anda dan lihat berapa lama latensi anda meningkat dari biasa. Peningkatan mendadak, atau lebih baik, lonjakan latensi yang tidak konsisten dapat menjadi petunjuk.

Hasil laporan DSL yang kembung

Seterusnya, anda boleh menyemak ujian kelajuan DSLReports. Ini sebenarnya menguji kapal penangkap ikan, dan ini dapat memberi anda penilaian rangkaian anda yang cukup tepat.

Anda juga boleh menggunakan alat seperti Flent. Flent dapat menguji titik dalam rangkaian anda sendiri dan juga pelayan luaran. Carta tidak selalu yang paling mudah dibaca, tetapi perhatikan variasi dan grafik yang luas yang kelihatan seperti ditulis di mana-mana. Artikel yang dipautkan menerangkan dengan lebih terperinci mengenai perkara yang anda tidak mahu lihat.

Mengatasi Masalah

Jadi, rangkaian anda kembung. Apa yang kau boleh buat? Anda boleh membuang WiFi sepenuhnya dan memasang kediaman anda. Itu bagus, tetapi tidak semua orang dapat melakukannya. Jadi, anda perlu mengkonfigurasi semula penghala anda untuk mengurangkan kembung.

Sebilangan besar router dan router berkualiti yang menjalankan firmware tersuai mempunyai bahagian QoS (Quality of Service) dalam tetapannya. Di bahagian itu, anda akan menemui tetapan untuk menguruskan penjadwalan paket, yang dapat membantu mengawal kapal penyangga. Terdapat beberapa tetapan asas di sana, tetapi anda perlu mendapatkan nilai yang betul.

Buka penyemak imbas, dan pergi ke laman web ujian kelajuan. Jalankan ujian beberapa kali untuk mendapatkan kelajuan muat naik dan muat turun rata-rata. Kemudian, ambil setiap kelajuan itu dan kalikan dengan 1000. Ambil hasilnya untuk masing-masing dan kalikan dengan 0.95. Pastikan setiap ditulis.

DD-WRT QoS

Sekarang, kembali ke tetapan QoS. Aktifkan QoS, jika anda belum melakukannya. Tetapkan disiplin antrian paket ke FQ_CODEL, jika ada. Sekiranya tidak, cubalah CODEL biasa. Ia tidak begitu baik, tetapi masih boleh membantu. Akhirnya, tetapkan kelajuan uplink dan downlink ke yang anda hitung dari purata muat naik dan muat turun anda. Simpan dan gunakan tetapan anda.

Cuba uji semula anda. Kelajuan anda mungkin sekitar 95% dari apa yang ada, tetapi kapal penyangga harus dikurangkan dengan banyak.

Sekiranya tidak berjaya, mungkin ada masalah lain di sepanjang jalan. Mula menguji sambungan antara peranti di rangkaian anda. Sekiranya semua yang lain gagal, pertimbangkan bahawa modem anda mungkin menjadi masalah, atau sama sekali bukan penyangga, dan anda mungkin mempunyai masalah gangguan.