Bagaimana Mengubah Titik Spawn pada Pelayan Bukkit di Minecraft

Apabila pemain memasuki pelayan baru atau bahkan yang lama, mereka akan bertelur di lokasi tertentu. Lokasi ini adalah titik bertelur, dan permainan menetapkan satu untuk anda secara lalai. Namun, kadangkala titik-titik tersebut tidak sesuai. Apa yang berlaku sekiranya pemain ingin mengubah titik percikan ke tempat lain? Dengan bantuan pelayan pemalam seperti Bukkit, anda mempunyai lebih banyak kawalan untuk menukar titik pemijahan anda.

Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum anda menetapkan titik pemijahan di Bukkit adalah memasang beberapa pemalam. Plugin inilah yang dapat membantu menetapkan titik pemijahan. Langkah-langkahnya juga berfungsi untuk pemalam lain kecuali penciptanya dinyatakan sebaliknya.

Pasang Pemalam

Dua pemalam yang ingin anda muat turun ialah Vault dan EssentialsX. Vault tidak melakukan apa-apa untuk membiarkan anda menggunakan arahan baru. Namun, tanpa Vault, EssentialsX tidak akan berfungsi, yang bermaksud anda tidak dapat menggunakan perintah yang ditawarkannya.

Inilah cara anda memasang pemalam:

 1. Muat turun fail .jar yang betul dari Vault dan EssentialsX untuk versi Minecraft anda.
 2. Buka mereka di tingkap.

 3. Cari direktori pelayan Minecraft anda di tetingkap kedua.

 4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui folder "pemalam".

 5. Seret dan lepaskan pemalam anda ke folder dari satu tetingkap ke tetingkap yang lain.

 6. Tutup tingkap jika anda selesai menggunakan pemalam.

 7. Mulakan semula pelayan anda.

 8. Log masuk ke pelayan anda, dan jika semuanya berjalan lancar, pemalam akan berfungsi.

Sekiranya pelayan anda tidak aktif semasa proses pemasangan pemalam, anda tidak perlu memulakannya semula. Memulakannya semula setelah anda memasang Vault dan EssentialsX akan menjadikannya memuatkan pemalam secara automatik.

Plugin lain yang boleh anda gunakan untuk Bukkit adalah SetSpawn. Ini adalah plugin kecil yang membolehkan anda menetapkan titik bertelur dan membolehkan pemain lain melakukan teleport kepada mereka. Ia sangat terhad, tetapi jika anda tidak mahu arahan EssentialX yang lain, SetSpawn mungkin menjadi pilihan untuk anda.

Arahan berikut adalah untuk memasang SetSpawn:

 1. Muat turun fail .jar yang betul dari Vault dan SetSpawn untuk versi Minecraft anda.

 2. Buka tetingkap di mana anda boleh menyeretnya ke lokasi lain.

 3. Di tetingkap lain, cari direktori pelayan anda.

 4. Cari folder "pemalam" dalam direktori.

 5. Pindahkan pemalam dari satu tetingkap ke folder pemalam.

 6. Anda boleh menutup tingkap selepas ini.

 7. Mulakan semula pelayan anda jika sedang berjalan.

 8. Pemalam anda akan berjalan sekiranya anda memasang versi yang betul.

Walaupun tidak semua plugin memerlukan Vault untuk dijalankan, anda tetap harus memasangnya di pelayan anda. Ia tidak mempunyai konflik dengan kebanyakan pemalam di luar sana. Dengan Vault di pelayan anda, anda juga dapat menggunakan pemalam penting untuk Bukkit.

Bagi pemain yang bermain di pelayan tempatan, kaedah ini akan berfungsi dengan baik. Mereka yang bermain di perkhidmatan hosting perlu memuat naik fail .jar ke pelayan mereka. Prosesnya serupa dengan proses ini, kerana pelancar perkhidmatan hosting akan mengurus semuanya.

Memandangkan terdapat banyak perkhidmatan hosting yang tersedia, kami tidak akan menyenaraikan cara memasangnya untuk mereka. Anda boleh mendapatkan pilihan untuk memasang pemalam dengan beberapa kajian pantas.

Cara Menggunakan Perintah

Perintah tidak akan berfungsi sehingga anda menaipnya. Untuk membetulkannya, anda perlu membuka tetingkap sembang dengan menekan kekunci, biasanya garis miring terbalik. Selepas ini, tetingkap sembang akan muncul, dan anda boleh mula menaip.

Semua arahan Minecraft bermula dengan “/"Tidak kira sama ada perintah lalai dalam permainan atau perintah plugin Bukkit. Sekiranya anda mengetik perintah tanpa garis miring terbalik, ia tidak akan berfungsi. Anda juga harus memastikan anda memasukkan arahan dengan teliti.

Langkah-langkah untuk menaip perintah adalah:

 1. Selepas pemalam anda dipasang, log masuk ke pelayan anda.

 2. Buka tetingkap sembang.

 3. Taipkan arahan anda.

 4. Tekan enter."

 5. Anda akan melihat mesej yang memberitahu bahawa arahan yang anda taipkan telah berfungsi.

Sekiranya arahan anda tidak dikenali, kemungkinan anda memuat turun versi pemalam yang salah. Anda juga mungkin lupa untuk memulakan semula pelayan anda untuk memasang pemalam.

Setelah arahan anda dilaksanakan, anda boleh memasukkan perintah lain ke dalam tetingkap sembang dan menjalankannya dengan cara yang sama. Anda boleh terus menjalankan perintah sehingga anda mahu terus bermain. Tutup tetingkap sembang untuk memulakan permainan anda.

Perintah untuk Menukar Titik Spawn

Sekiranya anda menggunakan EssentialsX atau SetSpawn, hanya ada satu arahan untuk menukar titik spawn anda. Perintah itu adalah "/ setpawn"Tanpa tanda petik. Menggunakan arahan arahan ini membolehkan anda mengubah dunia pelayan, dan pemain baru yang bergabung dengan pelayan anda akan bertelur di titik spawn baru yang anda tetapkan. Pemain yang belum tidur di tempat tidur juga akan memberi respon di sini sekiranya mereka mati.

Menggunakan / setpawn agak mudah. Anda hanya perlu pergi ke tempat yang tepat yang anda mahu menjadi titik bertelur. Ini boleh menjadi kawasan dengan papan tanda yang mengandungi peraturan atau di mana sahaja yang menarik perhatian anda.

Setelah anda sampai di lokasi, ikuti langkah di atas untuk menggunakan perintah. Permainan akan memberitahu anda jika perubahan titik pemijahan dunia pelayan anda berjaya.

Sejurus selepas anda menukar titik pemijahan, anda boleh berjalan dan menguji apakah ia berfungsi. Taip “/ bertelur"Di tetingkap sembang, juga tanpa tanda petik. Sekiranya titik bertelur anda dipindahkan, maka anda akan berada di tempat yang betul.

Walaupun anda boleh terus mengetik perintah lain selepas ini menggunakan EssentialsX, anda harus ingat bahawa SetSpawn tidak memperkenalkan banyak pilihan utiliti lain. Kecuali anda mempunyai pemalam lain di pelayan anda, anda tidak akan dapat menggunakan banyak perintah lain.

Anda juga boleh menukar titik spawn pemain, yang terpisah dari titik spawn dunia. Perintahnya adalah “/ titik spawn [x] [y] [z]" Ini adalah arahan lalai pada semua pelayan Minecraft. Koordinat pada akhir arahan adalah pilihan, dan melepaskannya akan menetapkan titik pemijahan ke lokasi semasa anda sebagai gantinya.

Bercakap tentang perintah lalai, ada perintah lalai untuk menetapkan titik bertelur dunia. Ia "/ setworldspawn [x] [y] [z],"Ia berfungsi sama dengan / setpawn. Koordinat juga pilihan.

Adakah Perintah Ini Berfungsi untuk Spigot?

Ya, memang begitu. Spigot adalah cabang Bukkit, yang bermaksud yang terakhir dikembangkan berdasarkan kod Bukkit. Oleh itu, hampir semua plugin yang berfungsi dengan Bukkit akan berfungsi dengan Spigot. Anda tidak perlu bimbang tentang masalah keserasian, sebahagian besarnya.

Memasang Vault, EssentialsX, dan SetSpawn berfungsi sama pada Spigot. Syarat memuat turun versi plugin yang betul juga berlaku. Dengan ini, anda boleh menggunakan Spigot seperti yang anda lakukan di Bukkit.

Semua perkara lain yang kami sebutkan di atas juga berfungsi di Spigot. Walau bagaimanapun, beberapa pemalam yang dikembangkan untuk Spigot mungkin tidak berfungsi di Bukkit.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana anda menetapkan EssentialsX spawns?

Perintah untuk mengubah titik hidup dunia anda menggunakan EssentialsX adalah "/ setpawn."Perlu diingat bahawa anda harus berjalan ke lokasi yang tepat di dunia anda dan kemudian taipkan perintahnya. Setelah anda melaksanakannya, anda boleh menggunakan / bertelur untuk teleport ke titik pemijahan baru anda.

Setelah menukar titik pemijahan anda, anda masih boleh mengubahnya lagi dengan melaksanakan perintah di tempat yang berbeza di peta dan ulangi jika perlu.

Bolehkah saya menetapkan mata spawn yang berbeza untuk setiap pemain?

Dengan bantuan “/ titik spawn [x] [y] [z]"Perintah, anda boleh menukar mata bertelur dengan mudah untuk setiap pemain. Oleh kerana perintah Minecraft hanya berfungsi jika anda menaip semuanya dengan betul, anda harus memasukkan nama persis seperti yang tertera. Koordinat pada akhir adalah pilihan tetapi berguna.

Selamat Datang di Pelayan Saya

Dengan bantuan arahan menukar titik spawn, anda dapat mengatur dunia pelayan anda sehingga pemain baru akan bertelur di tempat tertentu. Selepas ini, anda juga boleh menukar mata pemain masing-masing dengan arahan lain. Menukar titik bertelur dapat membantu banyak ketika anda berusaha mengurus permainan dan kawasannya yang luas.

Apa yang anda ada di titik titik pelayan anda? Plugin apa yang anda gunakan untuk membantu menukar titik spawn? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found