Lima kursus universiti UK terbaik untuk reka bentuk permainan

Mempelajari reka bentuk permainan di universiti adalah perkara yang sangat baik untuk dilakukan. Sudah tentu, anda boleh memutuskan untuk tidak pergi dan meluangkan masa untuk membuat sesuatu dari belakang anda, dengan usaha bertahun-tahun untuk melakukan percubaan dan kesilapan; ini boleh berfungsi. Tetapi jika anda mahukan landasan formal dalam selok-belok reka bentuk permainan, ada pilihan yang harus dibuat: ke mana harus pergi, kursus apa yang harus dipelajari, subjek mana yang harus difokuskan.

Lima kursus universiti UK terbaik untuk reka bentuk permainan Lihat 6 cara yang berkaitan dengan sains untuk menjadikan diri anda lebih produktif Belajar kod secara percuma: Kursus pengkodan dan pengembangan aplikasi UK terbaik dalam pengekodan nasional minggu ke-14 usahawan berkongsi petua rahsia mereka untuk berjaya

Jangan risau, kami merasakan keperitan anda: proses yang sukar untuk anda lalui. Untuk membantu mengurangkan kekecewaan bentuk Ucas dan, dengan baik, membuat keputusan, kami telah mengkaji landskap reka bentuk permainan dan menyoroti lima kursus terbaik. Keluarkan, daftar!

Kursus reka bentuk dan pembangunan permainan terbaik di UK

1. Reka bentuk dan pengaturcaraan permainan komputer, Staffordshire University

best_uk_university_game_design _-_ staffordshire_stoke_campus

Bayaran tahunan

Tempoh kursus

Pelajar UK / EU

£9,000

Tiga tahun

Pelajar bukan UK / EU

£10,500

Tiga tahun

Berpusat di Stoke-on-Trent, kursus ini dijalankan dengan bantuan TIGA, salah satu pihak berkuasa permainan utama di UK. Ini juga merangkumi lebih dari satu disiplin di lapangan (sesuatu yang akan anda lihat universiti lain dalam senarai ini) - reka bentuk dan pengaturcaraan - jadi anda harus menyelesaikan kursus ini sebagai sedikit keuntungan dari semua perdagangan. Ini berguna untuk studio yang mapan yang ingin mengambil pekerja berbilang mahir dan untuk graduan yang ingin membina studio mereka sendiri dari awal.

Di samping itu, pelajar mempunyai akses ke studio tangkapan gerakan Rare, dan studio reka bentuk permainan Staffordshire ditaja oleh Epic Games, yang tidak perlu diperkenalkan. Uni juga mengadakan acara berkala yang dikunjungi oleh profesional industri permainan; ini sangat sesuai untuk mengambil petunjuk (dan berpotensi ditemui semasa anda masih belajar).

Menariknya, Staffordshire baru-baru ini memperkenalkan kursus reka bentuk yang berfokus pada VR - sesuatu yang perlu diingat, dengan realiti maya yang akan menjadi perkara besar seterusnya dalam permainan.

2. Reka bentuk dan pembangunan permainan, Manchester Metropolitan University

best_uk_university_game_design _-_ manchester_met_uni_game_design_night

Bayaran tahunan

Tempoh kursus

Pelajar UK / EU

£9,000

Tiga tahun (empat dengan sandwic)

Pelajar bukan UK / EU

£12,650

Tiga tahun (empat dengan sandwic)

Berpusat di pusat Manchester, kursus ini menawarkan kajian berdasarkan reka bentuk khas di samping fokus yang lebih luas pada elemen termasuk permainan mudah alih dan sosial. Ingin membuat Candy Crush seterusnya? Baiklah, beratur, tetapi ini adalah jenis kursus untuk anda.

Manchester Met juga menawarkan pilihan sandwic, yang membolehkan pengajian tahun ketiga ditangguhkan semasa anda mengambil penempatan sebelum menyelesaikan kursus. Bagaimanapun, pengalaman tidak ternilai, dan seribu tahun pengajian tidak ada bezanya dengan 12 bulan di studio kerja (jangan sebutkan saya).

Apa yang menjadikan kursus ini sesuai untuk senarai ini, bagaimanapun, adalah lokasinya: Manchester adalah pusat industri kreatif yang berkembang, dan juga bandar yang bagus. Di samping landasan yang kukuh dalam reka bentuk permainan, anda menikmati semua kelebihan menjadi Manc yang diadopsi, yang lebih daripada sekadar ganjil aneh dan kecenderungan untuk Smiths.

3. Reka bentuk permainan, Universiti Brunel

best_uk_university_game_design _-_ brunel_university_campus_game_design

Bayaran tahunan

Tempoh kursus

Pelajar UK / EU

£9,000

Tiga tahun

Pelajar bukan UK / EU

£15,400

Tiga tahun

Diajar oleh profesional yang bekerja, kursus Brunel menghubungkan teori dan praktik reka bentuk permainan. Skopnya luas, merangkumi teori reka bentuk, ditambah modul praktikal dan juga aspek seni dan perniagaan. Ini adalah program menyeluruh yang bertujuan untuk memberi pelajar landasan yang baik dalam asas-asas setiap elemen reka bentuk permainan.

Kursus ini tidak ditujukan untuk pengaturcaraan / pakar sains komputer, tidak memerlukan pengalaman sebelumnya dalam disiplin ini. Atas sebab ini, anda mungkin ingin menghindarinya jika anda sudah mempunyai landasan dalam pembangunan - tetapi sangat sesuai bagi mereka yang ingin memulakan sesuatu.

Kursus Brunel, seperti yang lain, memerlukan prototaip yang sudah selesai, yang bermaksud pelajar mesti membuat sesuatu dengan kemahiran yang mereka perolehi.

4. Reka bentuk dan seni permainan, University of Southampton

best_uk_university_game_design _-_ southampton_games_deisgn_and_art

Bayaran tahunan

Tempoh kursus

Pelajar UK / EU

£9,000

Tiga tahun

Pelajar bukan UK / EU

£15,390

Tiga tahun

Kursus Southampton - yang berpusat di Winchester School of Art - merangkumi tema umum yang sama dengan kursus lain di sini. Walau bagaimanapun, ada satu perbezaan besar yang memisahkannya dari kursus lain dalam senarai ini - elemen "seni" dari gelaran ijazah. Ini bermakna Southampton menawarkan crossover dengan kursus seni grafik, seni rupa dan fesyen dan reka bentuk tekstil di sekolah seni. Titik penjualan yang unik ini dapat menarik minat mereka yang lebih berseni. Walau bagaimanapun, kursus antara disiplin - walaupun kurang fokus - menawarkan peluang besar untuk mempelajari kemahiran tambahan yang mungkin membuat anda menonjol kepada bakal majikan.

Selain itu, anda hampir dengan pantai yang sangat bagus - jika anda rela menaiki kereta api setengah jam ke Bournemouth, begitulah.

5. Pengkomputeran (permainan, penglihatan dan interaksi), Imperial College London

best_uk_university_game_design _-_ imperial_college_london_computing

Bayaran tahunan

Tempoh kursus

Pelajar UK / EU

£9,000

Empat tahun

Pelajar bukan UK / EU

£26,750

Empat tahun

Bagi anda yang mencari kursus yang tidak khusus menumpukan pada reka bentuk permainan, ini adalah satu. Ini tidak bermaksud kursus Imperial adalah squib lembap. Sebenarnya, dengan mengambilnya, anda akan mendapat pendidikan universiti terkenal di dunia yang disertakan dengan beberapa kajian akademik tegar mengenai faktor teknikal yang paling penting dalam pengkomputeran, IT dan semua perkara yang sukar dan sukar.

Sebagai kursus empat tahun, lebih lama daripada yang lain dalam senarai ini (walaupun pilihan sandwic dan sambilan terdapat dalam beberapa kes) - tahun tambahan digunakan untuk menjejalkan pembelajaran dalam bidang logik, matematik, penyusun, rangkaian , visualisasi dan banyak elemen lain. Pelajar mempelajari banyak perkara, pada asasnya.

Kursus ini mungkin tidak menawarkan akses ke makmal tangkapan gerakan atau meminta anda membuat permainan untuk projek akhir anda, tetapi kelasnya sangat dihormati dan akan mengajar anda lebih banyak daripada yang anda perlukan untuk memulakan karier dalam dunia permainan. Namun, ada kelemahan, terutama betapa sukarnya masuk, dan kos sara hidup di London.

——-

Tidak perlu dikatakan, terdapat banyak kursus lain di seluruh UK - dan lebih banyak lagi yang ditambahkan setiap hari, nampaknya. Jadi, gunakan panduan ini sebagai titik permulaan anda untuk maju dan kembangkan permainan paling laris pada hari esok.

BACA SETERUSNYA: Cara belajar membuat kod di UK secara percuma