Adblock vs Adblock Plus - Mana yang berprestasi terbaik?

Pengalaman dalam talian boleh menjadi kekacauan yang penuh dengan iklan jika anda tidak mempunyai perisian penyekat iklan yang baik. Dengan iklan menjadi lebih invasif dan menjengkelkan, penyekat iklan adalah industri yang berkembang dan berubah dari kemudahan untuk pengguna kepada kehendak, menjadi keperluan mutlak. Tambahkan potensi suntikan malware dari iklan yang diretas atau disusupi dan anda mempunyai setiap alasan untuk menyekatnya. Dua nama terbesar di luar sana sekarang ialah Adblock dan Adblock Plus. Walaupun nama mereka hampir sama, kedua-dua produk tidak berkaitan, walaupun kedua-duanya melakukan perkara yang sama dengan cara yang sangat serupa.

Adblock vs Adblock Plus - Mana yang berprestasi terbaik?

Dalam artikel ini saya akan membincangkan kedua-dua alat ini, meletakkannya secara langsung. Mudah-mudahan, pada akhirnya anda akan mempunyai idea yang baik yang mana yang paling sesuai untuk anda. Jadi inilah Adblock vs Adblock Plus - Yang mana yang berprestasi terbaik?

Penyekat iklan dan penggunaannya

Penggunaan perisian untuk menyekat iklan semakin kerap berlaku sepanjang masa, dengan alasan yang baik. Iklan menjadi lebih invasif, lebih menjengkelkan dan bekerja lebih keras untuk menarik perhatian anda, yang semuanya menghalangi kandungan yang ingin anda nikmati. Namun, banyak laman web bergantung pada pendapatan iklan untuk bertahan dan ada sekolah pemikiran yang mengatakan penyekat iklan menafikan mereka pendapatan tersebut. Pada pandangan saya, bukan penyekat iklan yang menolak pendapatan laman web mereka, tetapi sistem iklan yang rosak itu sendiri. Sekiranya laman web menghoskan iklan mereka sendiri atau mempunyai kawalan yang lebih ketat terhadap iklan apa yang mereka paparkan, tidak akan ada penyekat iklan yang tidak diperlukan.

Sebaliknya, laman web bergantung pada perkhidmatan iklan pihak ketiga yang secara dinamis menayangkan iklan dari pelayan jauh. Iklan tersebut boleh menjengkelkan, dijangkiti, menjengkelkan, berkompromi, menjengkelkan dan tidak berkaitan dengan laman web itu sendiri. Penggodam suka menerobos mereka dengan memasukkan iklan mereka sendiri yang diserang malware untuk disiarkan di laman web yang sah.

Walaupun model iklan tetap berfungsi sendiri, penyekat iklan akan terus meningkat popularitinya. Walaupun saya tidak keberatan memuatkan halaman dengan perlahan atau memuat naik sepanduk di setiap halaman, tidak mungkin saya membiarkan komputer saya terbuka untuk perisian hasad melalui pelayan iklan yang dijangkiti.

adblock-vs-adblock-plus-yang-berprestasi-terbaik-2

Adblock vs Adblock Plus - Ciri

Adblock pada mulanya diilhamkan oleh Adblock Plus dan diprogramkan oleh individu dan bukannya kolektif seperti yang sezaman dengannya. Ini memulakan kehidupan sebagai pelanjutan Chrome sebelum disediakan untuk penyemak imbas lain. Sementara itu, Adblock Plus adalah pelanjutan pencekalan iklan pertama yang 'tepat' yang dikeluarkan. Pada mulanya hanya tersedia Firefox, ia cepat mendapat daya tarikan dan kini tersedia untuk semua penyemak imbas arus perdana. Sambungannya adalah sumber terbuka dan dibuat oleh komuniti pengekod yang mahukan pengalaman menyemak imbas yang lebih bersih.

Kedua-dua Adblock dan Adblock Plus sangat mirip dalam penampilan, rasa dan ciri. Setiap pemalam menawarkan senarai putih, senarai hitam, kaunter, kawalan penjejakan, amaran domain yang dijangkiti dan banyak lagi. Selain itu, keduanya juga membenarkan ‘iklan yang dapat diterima’ secara lalai, bersama dengan blok untuk iklan Facebook dan YouTube. Setiap penyekat bersumber dari penapis iklan yang sama, Daftar Mudah yang dikendalikan oleh orang di belakang Adblock Plus. Oleh itu, jika satu pelanjutan menyekat iklan, kedua-duanya akan berlaku. Sebaliknya, jika seseorang mendapati iklan boleh diterima, mereka berdua akan.

Adblock mempunyai satu kelebihan ciri berbanding Adblock Plus. Di Adblock, anda boleh klik kanan pada elemen halaman web untuk menyekat elemen tersebut. Sekiranya iklan tertentu selesai, anda boleh mengklik kanannya dan memilih elemen blok. Sekiranya pengiklan tidak membayar Adblock untuk mengabaikan iklan, iklan tersebut akan disekat.

Jadi mana yang terbaik? Kedua-duanya betul-betul leher dan leher tetapi saya fikir Adblock mengujinya dengan kemampuan untuk menyekat elemen halaman. Anda akan menggunakannya lebih banyak daripada yang anda bayangkan.

adblock-vs-adblock-plus-yang-berprestasi-terbaik-3

Adblock vs Adblock Plus - Kebolehgunaan

Untuk berjaya, setiap perisian mesti mudah digunakan, intuitif dan mudah difahami. Adblock dan Adblock Plus adalah semua ini. Kedua-dua sambungan cepat dipasang, pilihan lalai sudah cukup untuk memulakan anda dan anda sebenarnya tidak perlu melakukan apa-apa lagi untuk meningkatkan pengalaman menyemak imbas anda jika anda tidak mahu. Kedua-duanya dapat dimatikan dengan mudah dengan mengklik ikon di penyemak imbas. Kedua-duanya boleh menambah pengecualian, membolehkan anda membina senarai putih keseluruhan, menambah laman web ke senarai hitam dan menyesuaikan pilihan tertentu.

Klik ikon di penyemak imbas dan kedua-duanya menunjukkan sejumlah maklumat dan akses pantas ke pilihan. Adblock Plus kelihatan lebih mesra pengguna dan menunjukkan kepada anda berapa banyak iklan yang disekat pada halaman semasa sementara Adblock tidak. Walau bagaimanapun, kedua-duanya sangat mudah digunakan.

Mana yang terbaik untuk kebolehgunaan? Sekali lagi, kedekatan antara mereka tetapi saya fikir UI untuk Adblock Plus lebih mesra. Walaupun pilihannya dikumpulkan lebih dalam, pengguna rata-rata tidak akan menggunakannya.

Adblock vs Adblock Plus - Prestasi

Sekarang kita betul-betul memahami. Bagaimana prestasi Adblock dan Adblock Plus? Kedua-duanya pandai memblokir sebahagian besar iklan. Hasilnya agak kabur oleh situasi 'iklan yang boleh diterima'. Kami tahu beberapa syarikat membayar kedua-dua peluasan tersebut untuk memasukkan iklan mereka ke dalam senarai putih. Kami juga tahu bahawa Google menghindari peluasan ini entah bagaimana di Chrome sehingga beberapa iklan masih dapat dilalui. Ini menghalangi sedikit. Walau bagaimanapun, keduanya menyekat sebahagian besar iklan, pop timbul, iklan teks, sepanduk berkelip, iklan video dan iklan pop-under.

Dalam ujian kami, Adblock lebih perlahan di Chrome dan Firefox. Semakin banyak tab yang anda buka, semakin perlahan ia berjalan dan mengaktifkan dan mematikan Adblock semasa menguji banyak tab menunjukkan sedikit kelambatan pada kelajuan penyemak imbas. Adblock Plus mengatasi dengan lebih baik dengan pelbagai tab dan berfungsi dengan baik di Firefox. Pemuatan iklan sampingan Chrome (atau apa sahaja) sesekali melalaikannya tetapi saya rasa itu bukan salah satu pelanjutan. Prestasi sangat baik dan kami tidak mengalami penurunan yang ketara di penyemak imbas ujian kami walaupun dengan 25 tab dibuka sekaligus.

Jadi mana yang terbaik untuk prestasi? Adblock Plus. Sekiranya anda selalu menggunakan banyak tab, anda memerlukan sesuatu yang dapat mengatasi peningkatan beban kerja.

Adblock vs Adblock Plus - Kesimpulannya

Apa-apa pertarungan head to head seperti Adblock vs Adblock Plus ini adalah sangat subjektif dan ini pasti. Kedua-dua sambungan berfungsi dengan baik. Kedua-duanya menunjukkan prestasi yang hampir sama dan kedua-duanya menggunakan senarai yang sama untuk menyekat atau membenarkan iklan, jadi tidak banyak yang dapat dipilih di antara mereka. Walaupun menjengkelkan apabila memilih untuk tidak memilih 'iklan yang boleh diterima' kedua-dua pelanjutan menjadikannya mudah dan boleh dikatakan sama untuk membuat perubahan.

Jadi yang mana yang harus anda pilih? Itu terpulang kepada anda, tetapi jika seperti saya, anda menggunakan banyak tab dan mementingkan kepantasan, Adblock Plus mempunyai kelebihan.