Log Masuk E-mel Terbaik, dan 15 untuk Dielakkan

Menghantar e-mel boleh menjadi proses yang rumit. Sekiranya anda menghantar mesej yang berkaitan dengan perniagaan, anda harus hormat sebisa mungkin, mengirimnya kepada guru anak anda memerlukan ketulusan, satu kepada ahli keluarga dapat menjadi santai seperti yang anda mahukan dalam banyak keadaan.

Log Masuk E-mel Terbaik, dan 15 untuk Dielakkan

E-mel yang sempurna bermaksud kandungan anda pendek dan menjadikannya lebih senang dibaca. Log masuk anda mesti mencerminkannya tetapi juga menyampaikan maksud anda. Sama ada anda mengucapkan terima kasih atau mengharapkan respons, kami akan melengkapkan pendaftaran e-mel profesional yang sempurna terlebih dahulu.

bagaimana_untuk_end_an_email _-_ respon_berbahagia

E-mel Profesional

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jenis pelepasan yang anda sertakan dalam e-mel anda akan berbeza-beza bergantung kepada siapa anda mengirimnya. Penting untuk mengingatkan penonton anda semasa menghantar sebarang bentuk komunikasi bertulis. Oleh itu, tanpa sebarang basa-basi, berikut adalah beberapa log masuk untuk disertakan dalam e-mel profesional anda.

"Saya tidak sabar untuk mendengar daripada anda tidak lama lagi!"

Log keluar jenis e-mel ini membolehkan penerima mengetahui bahawa anda mengharapkan respons. Sama ada resume atau jualan, hanya untuk orang lain yang bersikap sopan, dan termasuk dalam e-mel anda menyatakan bahawa anda mengharapkan balasan. Anda boleh mengubahnya dengan mengatakan "Saya menantikan peluang untuk berbicara dengan anda lebih jauh" juga.

"Masa berharga anda sangat dihargai"

Sekiranya penerima anda bekerja kemungkinan mereka tidak mempunyai banyak masa dan mereka menerima banyak e-mel. Menyertakan pendaftaran ini adalah salah satu cara untuk mengucapkan terima kasih yang tulus yang memerlukan respons yang sopan.

"Salam hangat!"

Salam mesra adalah cara terbaik untuk menamatkan e-mel kerana sopan dan profesional. Sebilangan mungkin menganggapnya agak kuno tetapi mudah dan tepat sehingga sesuai untuk e-mel.

Log Masuk untuk Dielakkan

Sebahagian daripada ini dapat diterima dalam keadaan tertentu tetapi kebanyakannya tidak digalakkan untuk e-mel rasmi atau profesional.

1. Terima kasih

"Terima kasih" dan varian bersama dengan tangen itu ("terima kasih sekali lagi," "terima kasih!" "Terima kasih banyak" dan sebagainya) semuanya kelihatan sedikit tidak menyenangkan Kita bukan sahaja membaca e-mel dengan sedikit nada sarkastik di kepala kita, tetapi jika anda menghantar e-mel untuk meminta sesuatu kepada seseorang - dan bukan untuk mengucapkan terima kasih - ia agak menjengkelkan. Elakkan.

2. Ikhlas

Walaupun anda mungkin diajar untuk selalu mengakhiri surat - dan dengan demikian e-mel - dengan ikhlas, jangan. Sekiranya anda memulakan e-mel dengan "Sayang", anda boleh menyelesaikannya dengan "ikhlas", tetapi sebaliknya, hindari - walaupun dalam beberapa aplikasi rasmi.

3. ... tidak lama lagi

"Segera bicara," "segera bicara dengan anda," atau bahkan "lebih cepat" - memberi pinjaman dengan apa-apa "tidak lama lagi" secara amnya meminta anda untuk berbicara dengan orang itu lagi. Baiklah jika anda berhasrat untuk menghantar e-mel susulan atau berjumpa dengan seseorang secara langsung; kurang baik jika anda tidak mempunyai niat untuk berusaha untuk bercakap dengan mereka. Walaupun jawapan biasa, ia dapat dilihat sebagai tidak tulus.

4. Nama anda

Menamatkan e-mel dengan hanya log masuk dilihat cukup sejuk dan tiba-tiba. Kecuali jika itu adalah balasan terakhir kepada e-mel di mana anda telah menjawab soalan dan menerima balasan, ini tidak akan menyampaikan mesej selain daripada "Saya sudah selesai bercakap dengan anda." Oleh itu, lebih baik mengelakkan hanya meninggalkan tanda tangan anda.

5. Permulaan anda

Log keluar dengan inisial atau inisial pertama anda lebih baik daripada menuliskan nama penuh anda, tetapi masih sama tiba-tiba. Ini juga membuat orang berada dalam kegelapan mengenai siapa anda, jadi hanya digunakan paling baik jika anda bercakap dengan seseorang yang sudah anda kenal dengan baik.

6. Tiada

Anehnya, menamatkan e-mel tanpa apa-apa sama sekali, tetapi anda tidak boleh melakukan ini dalam e-mel pertama anda. Selalu hentikan e-mel anda terlebih dahulu dan, kerana lebih banyak e-mel dihantar berturut-turut, anda boleh melepaskan formaliti.

bagaimana_untuk_end_an_email_apple_watch

7. Dengan hormat

Kaku dan ketinggalan zaman. Cukup keluarkan yang ini jika anda menghantar e-mel kepada pegawai pemerintah atau seseorang dari paderi kerana "dengan hormatnya" adalah standard yang lebih dekat dalam situasi itu.

8. XX [Ciuman]

Kecuali jika ia adalah ahli keluarga atau teman rapat, anda tidak seharusnya melakukan ini. Beberapa hubungan kerja santai dapat diterima, tetapi sebenarnya hanya sesuatu yang anda lakukan dengan seseorang yang sudah anda kenal yang boleh anda lakukan. Jangan letakkannya pada seseorang yang tidak semestinya, ia menyeramkan.

9. Terbaik

Balasan ini, bersama dengan "semua yang terbaik" dan "harapan terbaik", merupakan jalan keluar yang agak selamat jika anda bersikap sopan tetapi tidak rasmi. Semakin banyak kata yang anda tambahkan, "harapan terbaik" atau "semua yang terbaik" misalnya, sentimen menjadi lebih formal. Ada yang berpendapat bahawa "terbaik" dan variannya terlalu berkesan, tetapi sebahagian besarnya, ini semestinya bermanfaat.

10. Milik anda

"Milik anda", dan variannya ("benar-benar milik anda", "dengan setia" dan seterusnya) duduk di hujung spektrum yang lebih formal. Seperti "terbaik", semakin banyak perkataan yang anda tambahkan, semakin formal. "Milikmu" memang mempunyai komplikasi lain: banyak yang bertanya-tanya apa yang kamu tawarkan ketika kamu mengatakan "milikmu", dan "milikmu dengan setia" menunjukkan sesuatu yang sangat formal seperti proposal perkahwinan yang akan datang. Elakkan.

11. "Rakan Anda"

Lihat yang berkaitan 8 aplikasi perniagaan terbaik di iPhone, iPad dan Android 6 cara yang disokong oleh sains untuk menjadikan diri anda lebih produktif

Yang ini boleh memecahbelahkan banyak orang. Agak terlalu formal dan sedikit mendekati "ikhlas" bagi sesetengah orang. Walau bagaimanapun, ada yang melihatnya tidak dapat dilupakan, umumnya generasi muda kerana kita berkawan dengan kebanyakan rakan sekerja kita. Kami tidak mengesyorkan menghantar "Rakan Anda" kepada rakan sekerja yang lebih tua atau orang yang berada dalam kedudukan berwenang.

12. Terima kasih banyak!

Ia bukan sahaja tidak profesional, tetapi juga kekurangan tatabahasa. Bergantung pada penerima anda, ini mungkin baik-baik saja (jika itu adalah e-mel terakhir kepada pasukan sokongan IT anda setelah mereka menyelesaikan masalah anda misalnya).

14. Bersorak

Hanya boleh diterima jika anda berbangsa Inggeris, jika tidak, itu agak memalukan. Perkara yang sama juga dapat dikatakan dengan "ta", tetapi "sorakan" pada umumnya adalah respons yang disukai yang juga menyenangkan dan - bagi kita Brits - boleh diterima dengan sempurna dan bukannya "terima kasih" dan pendaftaran e-mel yang lebih formal.

15. Seperti biasa

Cara yang paling digemari untuk menamatkan e-mel adalah "seperti biasa". Ini mungkin bukan penyelesai yang ideal untuk kenalan awal, tetapi bagus untuk membalas seseorang yang sering anda hubungi melalui e-mel. Tidak ada harapan, konotasi, atau nada untuk dibaca. Cukup sekadar anda keluar seperti anda.

Soalan Lazim

Ada kalanya e-mel yang sempurna dapat memberi kesan yang besar pada langkah seterusnya dalam hidup anda. Berikut adalah beberapa soalan lagi mengenai log masuk e-mel untuk membantu anda menghantar e-mel yang sempurna.

Adakah pendaftaran e-mel benar-benar masalah?

Ini semua bergantung pada konteks di mana anda menghantar e-mel. Sekiranya anda menghantar memo melalui e-mel kepada rakan sekerja atau beberapa nota kelas kepada rakan sekelas, itu mungkin bukan masalah besar. Walau bagaimanapun, log masuk e-mel yang salah dapat menghantar mesej yang salah. Contohnya, jika anda menghantar ‘Ya, terima kasih’ kepada seseorang yang berusaha menolong anda, ia mungkin akan menjadi sindiran atau sarkastik.

Sayangnya, komunikasi berasaskan teks kurang konteks yang bermaksud mudah bagi penerima anda untuk mendapatkan idea yang salah. Oleh itu, berhati-hatilah dengan bagaimana pembaca anda akan menerima mesej yang anda hantar kerana, ya, pembaca anda mungkin akan melihat pendaftaran anda.

Sekiranya saya menambah tandatangan?

Tentunya! Menyenaraikan nama, maklumat hubungan, dan syarikat anda memudahkan penerima anda untuk memberi respons kepada anda pada masa akan datang. Tidak ketinggalan, tandatangan diterima secara meluas sebagai simbol seseorang yang memahami bagaimana komunikasi e-mel berfungsi.

Jangan terlalu memikirkannya

Sekiranya anda pernah membaca, dan membaca semula e-mel penting sebelum menghantarnya, bahagian ini terpakai kepada anda.

Sudah tentu, wajar untuk mempertimbangkan kepada siapa anda menghantar e-mel dan mengapa. Sekiranya e-mel penjualan, lebih baik meninggalkan log masuk positif yang juga mendorong tindak balas. Sesuatu seperti "Saya tidak sabar untuk bercakap dengan anda lebih jauh" sesuai di sini. Tetapi, ungkapan itu tidak akan berfungsi dengan baik dalam e-mel takziah misalnya.

Walaupun boleh menakutkan untuk menghantar e-mel penting, kebanyakan orang biasanya melangkau e-mel mereka dan tidak akan menilai anda terlalu banyak semasa anda keluar.