Apa itu pembiayaan benih?: Memahami apa yang dimaksudkan dengan pembiayaan benih untuk perniagaan

Pembiayaan benih, wang benih atau modal benih semuanya sama. Walaupun terdapat istilah yang berbeza, ketiga-tiganya adalah bentuk pelaburan dari pelabur luar sebagai imbalan untuk kepentingan syarikat.

Apa itu pembiayaan benih?: Memahami apa yang dimaksudkan dengan pembiayaan benih untuk perniagaan

Hampir setiap syarikat mendapat pelaburan awal melalui pembiayaan benih, tetapi dengan semakin banyak syarikat permulaan yang kini muncul di seluruh dunia, ini menjadi istilah yang agak biasa terjadi di seberang sana.

BACA SETERUSNYA: Buku perniagaan terbaik

Untuk membantu menyelesaikan beberapa ketidakpastian mengenai pembiayaan benih dibandingkan dengan pelaburan malaikat, modal teroka atau penawaran awam, inilah yang perlu anda ketahui mengenai pembiayaan benih.

Pembiayaan benih: Semua yang perlu anda ketahui

Apa itu pembiayaan benih?

Pembiayaan benih adalah pelaburan awal dalam perniagaan sebagai pertukaran saham dalam syarikat. Pembiayaan benih cenderung dilakukan pada awal kehidupan perniagaan untuk menyuntikkan wang ke dalam projek - ini adalah wang untuk membantu menanam syarikat. Biasanya, pembiayaan benih ada untuk mendapatkan syarikat ke pusingan pendanaan berikutnya atau ke kedudukan di mana ia dapat menjana pendapatan sendiri.

Untuk apa pembiayaan Benih digunakan?

Pembiayaan benih dapat digunakan untuk berbagai macam hal, pada akhirnya, ia menjadi wang syarikat untuk dilakukan sesuka hati. Sebilangan pelabur mungkin menetapkan apa yang dimaksudkan dengan wang, tetapi yang lain mungkin tidak.

Biasanya, wang yang dihasilkan dari pembiayaan benih menuju ke penyelidikan pasaran dan pengembangan produk, bersama dengan tugas-tugas awal yang lain.

Siapa yang boleh menjadi penyusun benih?

Lihat yang berkaitan 8 kemahiran pekerjaan masa depan: Dapatkan lebih banyak wang dengan kemahiran ini Apa itu Ethereum? Platform crypto sumber terbuka dijelaskan Belajar kod secara percuma: Kursus pengkodan dan pengembangan aplikasi UK terbaik dalam minggu pengekodan nasional

Hampir setiap orang yang mempunyai wang untuk diberikan boleh menjadi penyusun benih. Bagi banyak syarikat, ia cenderung menjadi pelabur yang rapat seperti keluarga dan rakan, tetapi pelabur luar dari kapitalis teroka hingga pelabur malaikat boleh menjadi penyumbang dana.

Pembiayaan benih, pada akhirnya, hanya sekadar tahap pendanaan daripada cara atau kaedah pendanaan.

Banyak permulaan kini mendapat dana pendanaan melalui projek seperti Kickstarter, Indiegogo dan sistem crowdfunding yang lain.

Apa yang diperoleh oleh pengumpul benih?

Pembiaya benih biasanya akan melabur di bahagian syarikat, yang bermaksud mereka akan mendapat keuntungan daripada peningkatan ekuiti saham jika syarikat itu terbuka atau mereka memutuskan untuk menjual saham mereka kepada pelabur lain.

Dalam kes crowdfunding, banyak syarikat menawarkan akses awal ke produk atau perkhidmatan atau sekumpulan bonus untuk pelaburan mereka.