Scrum: Apakah sistem Scrum dan bagaimana untuk memulakan papan Scrum

Sekiranya anda menonton ragbi, anda akan mengetahui bahawa pemain scrum melibatkan banyak pemain yang rapat di dalam kotoran, bertarung dengan bola. Sayangnya, sistem aliran kerja ‘Scrum’ tidak seperti ini. Tidak banyak yang harus dilakukan dengan berjuang melawan musuh anda, dan lebih banyak lagi dengan menyelesaikan tugas dengan berkesan dan tepat pada masanya.

Scrum, seperti sistem Kanban yang serupa, adalah kerangka tangkas untuk menjaga tempat kerja yang teratur. Ia sangat popular dalam pembangunan perisian, dan berfungsi dengan baik untuk pasukan sekitar tiga hingga sembilan orang, tetapi boleh digunakan di hampir semua tempat kerja. Kecuali anda bekerja sebagai pemain ragbi, dalam keadaan ini mungkin akan menimbulkan kekeliruan.

Scrum: Apakah sistem Scrum?

Scrum pertama kali diperkenalkan sebagai istilah pada tahun 1986, pada tahun a Kajian Perniagaan Harvard artikel oleh Hirotaka Takeuchi dan Ikujiro Nonaka. Kedua-dua pengarang sebenarnya menggambarkan sistem dari segi ragbi, dengan tenaga kerja yang bertindak seperti pasukan yang "berusaha untuk pergi sejauh satu unit, melewati bola bolak-balik".

Inti dari sistem Scrum adalah pendekatan untuk menggagalkan pasukan untuk bekerjasama pada tujuan tertentu yang dapat dicapai dalam jangka waktu yang tetap. Daripada mempunyai sepuluh orang yang mengerjakan tugas yang berbeza dan tidak berkaitan tanpa titik akhir yang jelas, Scrum berusaha untuk menarik orang bersama untuk bekerja secara kolektif dalam pekerjaan tambahan.

BACA SETERUSNYA: Apa itu Kanban?

Ini berdasarkan beberapa peranan dalam pasukan Scrum. Di bahagian atas, ada pemilik produk, yang mewakili pihak berkepentingan produk. Di bawah ini adalah master scrum, yang pada dasarnya adalah pengurus projek yang bertanggungjawab untuk melaksanakan sistem Scrum. Di bawah ini adalah pasukan pembangunan itu sendiri.

what_is_scrum_roles

Aliran kerja teras berjalan seperti ini: pemilik produk hadir dengan tunggakan produk, yang berfungsi sebagai senarai ciri yang ingin dikendalikan. Ini masuk ke pasukan scrum, dengan master scrum memilih sebilangan tugas dari tunggakan ini untuk diusahakan. Dalam bahasa Scrum, ini disebut 'cerita'. Kisah-kisah ini kemudian difokuskan semasa ‘sprint’; jangka masa di mana pemaju berusaha untuk mencapai tujuan ini dan hanya tujuan tersebut.

Pada akhir pecut, kerja harus disiapkan. Ulasan berlaku untuk mengukur sama ada pecut itu berjaya, ini memberi maklum balas kepada pemilik produk, dan keseluruhan kitaran bermula semula.

Papan skrum: Fizikal atau digital?

Menguruskan pasukan Scrum cenderung berputar di sekitar beberapa bentuk papan Scrum, yang membantu memvisualisasikan aliran kerja. Ini mungkin melibatkan papan fizikal yang besar, dibahagikan kepada lajur kerja yang akan diselesaikan, kerja yang sedang berjalan dan kerja yang disiapkan. Sebagai alternatif, ia mungkin melibatkan semacam papan digital, seperti dari syarikat seperti Trello dan Asana.

Lihat yang berkaitan Mengapa London adalah tempat terbaik untuk menjadi pembangun aplikasi pada tahun 2018 Cara memulakan perniagaan: Petua terbaik untuk berjaya

Di Trello, sebagai contoh, anda membuat lajur untuk pelbagai tahap aliran kerja dan mengisi ini dengan kad yang memperincikan tugas yang berbeza. Versi fizikal papan ini akan disusun sama, walaupun dengan catatan yang lebih banyak. Dalam kedua-dua kes tersebut, dewan akan menjadi tumpuan untuk 'pecut', di mana fokusnya adalah untuk menyelesaikan semua peringkat tugas yang diselesaikan dalam jangka waktu. Pecut boleh bertahan selama dua minggu, atau boleh berlangsung selama beberapa hari.

what_is_scrum_2

Seperti yang ditunjukkan oleh pemandangan dari Silicon Valley HBO ini, tujuannya umumnya adalah untuk membuat pembangun anda mengerjakan tugas (maaf, 'cerita'), dipandu dalam kerangka aliran kerja Scrum.

Scrum vs Kanban

Sistem yang berkaitan dengan Scrum adalah Kanban, yang juga berkisar pada nota dan kata-kata pasca berwarna yang terang seperti 'aliran kerja tangkas'. Perbezaan terbesar antara Scrum dan Kanban adalah yang terakhir adalah proses berterusan, dengan pekerja mengambil kad secara menyeluruh apabila dan ketika mereka dapat. Di Scrum, buat putaran papan di sekitar set 'sprints'.

Peranan di Kanban juga lebih longgar, sedangkan Scrum mempunyai minat seperti nama 'scrum master', mungkin kerana ia kurang membosankan daripada 'pengurus projek', walaupun pada dasarnya mereka adalah perkara yang sama. Scrum juga cenderung mengadakan sesi mengejar biasa, yang disebut scrum, di mana kemajuan aliran kerja dibincangkan oleh… anda dapat meneka: master scrum.