Siapa Evan Spiegel? Pengasas Snapchat yang mencipta semula media sosial

Evan Spiegel mungkin bukan nama rumah tangga sendiri, produknya pasti. Ketua Pegawai Eksekutif Snap Inc yang berusia 28 tahun, dan pencipta bersama Snapchat, dinobatkan sebagai jutawan termuda di dunia oleh Forbes pada tahun 2015 - walaupun dia pastinya bukan orang baru dalam kekayaan.

Siapa Evan Spiegel? Pengasas Snapchat yang mencipta semula media sosial Lihat yang berkaitan Mengapa kita tidak dapat meninggalkan masa depan kepada jutawan teknologi Siapa Mark Zuckerberg? Kami menyiasat lelaki di belakang pemimpin teknologi Facebook 5 tanpa ijazah

Anak lelaki dua peguam, Spiegel dilahirkan di Los Angeles pada 4 Jun 1990, dan sejak itu dikelilingi oleh wang. Dia menghadiri sekolah persiapan Crossroads yang berprestij (dan mahal), yang akan dia tuju di Cadillac Escalade, dan kemudian, BMW 550i.

Dia mendapat idea untuk Snapchat ketika menghadiri Universiti Stanford, di mana dia mempelajari reka bentuk produk. Dia juga merupakan ahli yang sangat aktif dalam persaudaraan Kappa Sigma yang terkenal. Sebenarnya, Spiegel bertemu rakan perniagaan masa depannya Bobby Murphy dan Reggie Brown di pesta frat.

BACA SETERUSNYA: Mengapa kita tidak boleh meninggalkan masa depan kepada jutawan teknologi

Idea untuk aplikasi pesanannya yang hilang adalah sebahagian daripada projek kelas trio 2011 dan segera ditertawakan oleh rakan sekelasnya. Tetapi Spiegel, Murphy, dan Brown mula mengerjakan aplikasi mereka tanpa menghiraukan, melancarkan prototaip mereka pada akhir tahun itu. Dikenali sebagai Picaboo, aplikasinya gagal. Kesian. Setelah membatalkannya, trio itu dijenamakan semula dan dilancarkan semula sebagai Snapchat, dan kita semua tahu bagaimana ia berjaya.

Spiegel suka merahsiakan kehidupan peribadinya. Pada tahun 2017, dia mengahwini kekasihnya selama dua tahun, model bersara Miranda Kerr, dan membeli rumah bernilai £ 9.3 juta yang pernah menjadi milik Harrison Ford. Pada 7 Mei 2018, mereka mempunyai anak pertama mereka, yang mereka namakan Hart Kerr Spiegel, setelah kakek Evan.

who_is_evan_spiegel_snapchat

Spiegel keluar dari Stanford sejurus sebelum dia akan lulus untuk bekerja di Snapchat sepenuh masa. Keputusan yang berisiko dan keputusan yang berjaya. Dalam setahun, Snapchat telah menarik lebih dari satu juta pengguna setiap hari.

Snapchat telah dipuji kerana reka bentuk dan konsepnya, yang menggabungkan pesanan segera, media sosial, dan teknologi AR menjadi aplikasi kamera yang mesra pengguna. Ini adalah pendekatan revolusioner untuk pemesejan yang menyebabkan ledakan populariti Snapchat, serta sistem pesanan ikoniknya: mesej gambar yang disebut "terkunci", yang hilang setelah sepuluh saat.

BACA SETERUSNYA: Syarikat terbaik untuk bekerja di UK

Tetapi aplikasinya, dan popularitinya tidak dapat dikreditkan sepenuhnya kepada Spiegel - walaupun kita akan mendapatkannya kemudian.

Selama beberapa tahun ke depan, Snapchat terus berkembang, lebih cepat daripada yang diharapkan oleh semua orang. Pada akhir 2013, lebih dari 400 juta gambar dihantar sehari. Pertumbuhan ini membawa kepada penjenamaan semula pada bulan September 2016, ketika nama perusahaan berubah dari Snapchat Inc menjadi Snap Inc. Di sinilah pasukan juga mendedahkan Spectacles: cermin mata pintar yang membolehkan pengguna merakam video dan mempostingnya ke Snapchat.

Snap Inc dipublikasikan pada bulan Mac 2017 dengan harga $ 33 bilion (£ 25.6 bilion), menjadikan Evan Spiegel sebagai CEO termuda syarikat yang diperdagangkan pada usia 26 tahun.

Pada masa ini, kekayaan bersihnya sekitar $ 2,7 miliar (2 miliar pound), namun, pada puncaknya, ia bernilai $ 4 miliar (£ 3,1 miliar). Dan tentu saja, dia masih hidup mewah. Kereta pilihannya sekarang adalah Ferrari merah ceri, biasanya diikuti dengan perincian keselamatannya yang besar.

who_is_evan_spiegel_snapchat_spectacles

Walaupun berstatus CEOnya, Spiegel tidak ketinggalan zamannya sebagai anak lelaki. E-mel yang bocor mendedahkan lelucon misoginistik, cerita mengenai kencing pada wanita mabuk, dan membanggakan penggunaan kokain. Anda tahu, barang berkelas sebenar. Spiegel secara terbuka meminta maaf atas pernyataan ini, yang terjadi pada hari-hari persaudaraannya, dan mendakwa bahawa "mereka sama sekali tidak menggambarkan siapa saya hari ini atau pandangan saya terhadap wanita." Masih. Bukan perkara hebat yang melekat pada nama anda.

BACA SETERUSNYA: Lima pemimpin teknologi tanpa ijazah

Di luar e-mel dan komen yang tidak sopan, Spiegel juga merupakan bagian dari tuntutan besar-besaran, di tangan rakan niaga lamanya, Reggie Brown - tuntutan yang akan menelan belanja berjuta-juta syarikat.

Brown mengaku telah menghasilkan ide awal untuk Snapchat, serta logo "Ghostface Chillah" yang ikonik. Walaupun begitu, dia telah ditinggalkan ketika berkongsi kepemilikan dan keuntungan. Walaupun pekerjaan yang dilaporkan telah dilakukannya untuk perusahaan selama tahap pengembangan, Brown tidak memiliki peranan dalam perusahaan dan tidak menghasilkan uang dari keberhasilan aplikasi ini.

Brown menuntut Spiegel dan Murphy pada Februari 2013, tetapi tuntutan itu diselesaikan di luar mahkamah pada tahun 2014 dengan harga 122.4 juta £. Sebagai sebahagian dari penyelesaian, Brown dikreditkan dengan konsep di sebalik Snapchat, dan Spiegel menyampaikan pernyataan berikut: “Kami gembira kerana kami dapat menyelesaikan masalah ini dengan cara yang memuaskan bagi Mr Brown dan Syarikat. Kami mengiktiraf sumbangan Reggie dalam penciptaan Snapchat dan menghargai karyanya dalam membuat aplikasi ini. "