Cara Memintas Pengesanan AdBlock

Pernahkah anda mengunjungi laman web baru hanya untuk melihat mesej seperti "Nampaknya anda menggunakan penyekat iklan. Sila lumpuhkan atau masuk ke laman web ini dalam senarai putih. Tanpa pendapatan iklan, kita tidak dapat bertahan. "? Untuk beberapa laman web, mesej adalah satu-satunya penghalang yang mereka jalani dan setelah anda melaluinya, anda dapat melihat laman web tersebut walaupun penyekat iklan anda dihidupkan. Laman web lain sudah lama dan tidak akan membenarkan anda melihat kandungannya sehingga anda mematikan penyekat iklan anda.

Cara Memintas Pengesanan AdBlock

Masalah dengan pengiklanan laman web

Pengiklanan laman web telah menjadi masalah. Kenyataannya adalah bahawa laman web seperti TechJunkie memerlukan pendapatan iklan untuk dapat membayar orang untuk membuat kandungan yang anda baca, tetapi pengiklanan di beberapa laman web boleh mengganggu sehingga menjejaskan pengalaman menonton. Beberapa iklan dijangkiti perisian hasad, dan beberapa laman web akan melacak anda dan mengikuti anda di mana sahaja anda berada dalam talian. Banyak laman web menggunakan rangkaian iklan untuk menyampaikan iklan mereka. Pemegang tempat diletakkan di halaman dengan pautan ke rangkaian iklan. Pelayan iklan dalam rangkaian itu mengesan ketika seseorang membuka halaman dan menayangkan dan memasang iklan di dalam ruang letak. Anda kemudian melihat iklan, pelayan mencatatnya dan laman web dibayar setiap paparan atau setiap klik.

Masalah dengan penyediaan itu adalah pemilik laman web sangat sedikit mengatakan apa yang dipaparkan. Pemilik laman web boleh mengisi borang soal selidik atau lembaran spesifikasi untuk memberitahu syarikat apa yang sebenarnya mereka tidak mahu lihat di laman web ini tetapi itu sahaja. Pelayan iklan menguruskan selebihnya secara automatik. Selain pemilik laman web yang tidak mempunyai kawalan terhadap iklan yang ditampilkan, sangat mudah bagi penggodam untuk menembusi pelayan iklan dan meletakkan iklan mereka sendiri dengan kod atau pautan berbahaya. Iklan ini kemudian akan disiarkan di laman web tanpa ada yang tahu. Ini adalah keadaan yang bermasalah.

Sehingga industri periklanan internet membersihkan tindakan mereka, orang akan terus menggunakan mencari jalan di sekitarnya. Tidak hairanlah jika banyak pengguna web memilih untuk tidak memilih keseluruhan keadaan yang tidak kemas dengan menggunakan penyekat iklan. Beberapa laman web secara aktif menyekat pelawat yang cuba menggunakan penyekat iklan. Ini adalah strategi yang kalah, kerana jumlah pengunjung terbukti menurun secara dramatik di laman web yang mencuba pendekatan kuat, tetapi masih berlaku. Nasib baik, ada cara untuk melihat laman web walaupun mereka cuba menghentikan anda.

Berikut adalah cara memintas pengesanan AdBlock supaya anda boleh pergi ke tempat yang anda suka semasa dalam talian.

Mod Inkognito

Terdapat cara yang sangat mudah untuk memintas pengesanan AdBlock: gunakan Mode Penyamaran Firefox. Buka Firefox, arahkan ke menu di kanan atas, pilih mod Penyamaran dan tunggu tetingkap dibuka. Ketik atau tampal URL seperti biasa dan akses laman web ini. Ini berfungsi di kebanyakan laman web yang menyekat akses kepada mereka yang menggunakan penyekat iklan.

Beberapa laman web masih akan menyekat anda walaupun menggunakan kaedah ini. Masih ada jalan penyelesaian yang saya senaraikan di bawah.

Anda boleh mencuba teknik yang sama dengan Opera dan Chrome tetapi ujian saya menunjukkan bahawa mereka kurang berkesan untuk mengatasi sekatan, terutama Chrome. Ia tidak akan berjaya, yang tidak menghairankan memandangkan Google menjana wang mereka.

Cache Google

Sekiranya Mod Inkognito tidak berfungsi untuk anda, selalu ada cache Google. Anda boleh menaip laman web ke Google dan memilih anak panah ke bawah di sebelah URL dan pilih Cache. Ini memaparkan gambar laman web yang boleh anda layari dengan bebas. Sekiranya laman web mempunyai banyak kandungan interaktif, laman web tidak akan berfungsi dengan baik. Sekiranya laman web berita atau laman web kepentingan umum, laman web ini mesti berfungsi dengan baik.

Anda juga boleh menggunakan Mesin Wayback. Ia juga mengambil gambar laman web dan akan menunjukkannya. Taipkan URL ke dalam kotak di tengah halaman dan mesin akan memberi anda salinan terbaru laman web ini. Anda boleh melayari mengikut kesesuaian anda. Terdapat perkhidmatan serupa di Archive.is.

Gris monyet

Sekiranya anda menggunakan Firefox, anda juga dapat menggunakan skrip Greasemonkey untuk mengelakkan pengesanan AdBlock. Sekiranya anda menggunakan Chrome atau Opera, anda memerlukan Tampermonkey. Pasang pengendali skrip yang sesuai ke dalam penyemak imbas anda dan arahkan ke halaman GitHub ini. Pasang skrip menggunakan Greasemonkey atau Tampermonkey dan mulakan semula penyemak imbas anda. Navigasi ke laman web seperti biasa.

Seperti disebutkan di bahagian atas, laman web seperti TechJunkie bergantung pada pendapatan iklan untuk terus menyala. Perbezaan antara kami dan laman web lain adalah bahawa kami sangat berhati-hati dengan siapa yang kami izinkan untuk beriklan di laman web ini. Sila senaraikan senarai putih TechJunkie daripada menyekat kami kerana kami benar-benar bergantung pada iklan. Sekiranya anda menjumpai iklan yang mengganggu atau tidak sesuai, hubungi kami daripada menyekat kami. Kami lebih suka bekerjasama dengan anda untuk meningkatkan pengalaman daripada kehilangan anda sebagai pembaca!

Adakah anda tahu cara lain untuk memintas pengesanan AdBlock? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!