Cara Menambah Formula CAGR ke Spreadsheets Helaian Google

Banyak ahli perniagaan menggunakan Helaian Google sebagai aplikasi berasaskan web untuk melakukan pengiraan kewangan, dan banyak orang menggunakannya untuk menangani kewangan peribadi mereka juga, kerana aplikasi spreadsheet berasaskan awan merangkumi banyak fungsi kewangan yang kuat dan dapat digunakan untuk mengatur pelbagai spreadsheet pelaburan. Kadar pertumbuhan tahunan kompaun, jika tidak CAGR, adalah salah satu formula Helaian yang berguna yang dapat ditambahkan pengguna ke spreadsheet mereka dengan atau tanpa fungsi aplikasi. Dengan formula CAGR, anda boleh menyediakan spreadsheet yang menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan purata, dari segi peratusan, untuk satu siri angka dalam beberapa jangka masa.

Cara Menambah Formula CAGR ke Spreadsheets Helaian Google

Formula CAGR

Penganalisis pelaburan dan pemilik perniagaan sering merujuk kepada sesuatu yang dikenali sebagai "CAGR" ketika membincangkan projek atau cadangan. CAGR bermaksud "kadar pertumbuhan tahunan kompaun", dan formula ini banyak digunakan untuk analisis pelaburan. Spreadsheet sering merangkumi jadual untuk rangkaian nilai yang menunjukkan kadar pertumbuhan tahun ke tahun bagi setiap angka. Sebagai contoh, pelaburan mungkin berkembang sebanyak 23%, 11% dan 13% dalam tiga tahun yang berasingan. Namun, berapakah kenaikan purata peratusan tahunan untuk tahun-tahun tersebut?

Anda dapat memperoleh kenaikan peratusan purata untuk nilai tersebut dengan menambahkan 23%, 11% dan 13% bersama-sama dan kemudian membaginya dengan tiga. Itu berjumlah pertumbuhan tahunan purata 15.66%. Walau bagaimanapun, itu tidak mempengaruhi kesan penggabungan pelaburan. CAGR adalah purata yang juga mengambil kira penggabungan; CAGR memberi anda kadar pertumbuhan yang, jika itu adalah kadar pertumbuhan pada setiap tahun berturut-turut, akan menghasilkan jumlah semasa dari nilai awal. Sebenarnya, ini adalah kadar purata pulangan tahunan sebenar bagi pelaburan.

CAGR bukan formula terbina dalam Google Helaian, dan untuk menggunakannya dalam hamparan anda, anda perlu meminta Helaian melakukan pengiraan secara langsung. Nasib baik, formula CAGR tidak rumit.

Formula CAGR adalah: EV / BV ^ (1 / n) - 1. EV dan BV adalah nilai akhir dan permulaan, sementara n adalah bilangan jangka masa (biasanya bulan atau tahun) di mana anda mengira purata. Watak ^ bermaksud "dengan kekuatan"; kami mengambil nisbah EV / BV dan menaikkannya menjadi kekuatan 1 / n. Menolak satu (satu = 100%)

Cara Menambah Formula CAGR ke Spreadsheets Helaian

Sekarang mari kita tambahkan formula CAGR ke spreadsheet. Pertama, periksa kalkulator ini yang mengembalikan kadar pertumbuhan purata kompaun untuk nombor yang dimasukkan. Di halaman itu, anda memasukkan nilai awal dan akhir bersama dengan bilangan tempoh. Anda boleh menyediakan kalkulator yang sama di Helaian, dan kemudian menggunakan kalkulator dalam talian untuk memastikan versi spreadsheet anda dikonfigurasi dengan betul.

Pertama, buka hamparan kosong di Helaian. Masukkan ‘Nilai Permulaan’ di sel B3 hamparan. Pilih B4 dan masukkan ‘Ending Value’ dalam sel tersebut. Masukkan ‘Bilangan titik’ di sel B5, dan anda mungkin perlu melebarkan lajur B sedikit agar sesuai dengan baris yang menuju ke dalam. Hamparan anda harus sesuai dengan yang ada di snapshot tepat di bawah.

Sekarang anda boleh menambahkan formula CAGR ke spreadsheet. Pertama, masukkan ‘The CAGR’ di sel B7, yang merupakan tajuk baris lain. Pilih C7 dan klik dalam bar fx. Masukkan ‘= (C4 / C3) ^ (1/2) -1’ di bar fx, dan tekan kekunci Return. Sel C7 akan mengandungi formula kadar pertumbuhan tahunan kompaun seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah. Sudah tentu, CAGR kini menunjukkan pembahagian dengan mesej ralat sifar, kerana nilai akhir kami kosong. Jangan risau, kami akan segera memperbaikinya!

Sekarang masanya untuk memasukkan beberapa nombor ke dalam hamparan. Masukkan ‘1,000’ di sel C3, dan masukkan ‘2.250’ sebagai nilai akhir di C4. Masukkan ‘4’ di sel C4 untuk bilangan jangka masa.

Sel C7 akan mengembalikan nilai 0.2247448714. Untuk menukar sel itu kepada peratusan, pilih C7 dan tekan Format sebagai peratusan butang. Kemudian nilai kadar pertumbuhan tahunan kompaun dalam C7 akan menunjukkan 22.47% seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

Sebagai sentuhan terakhir, tambahkan beberapa format ke kalkulator kadar pertumbuhan tahunan gabungan. Pilih julat sel B3: C7 dengan kursor, dan tekan Sempadan butang pada bar alat. Pilih untuk menambah sempadan ke semua sel dalam kalkulator seperti di bawah.

Pilih sel B3: B7 dengan menyeret kursor ke atasnya. Tekan Berani butang pada bar alat. Pilihan itu menambah pemformatan teks tebal pada tajuk.

Anda boleh menambahkan warna ke sel kalkulator. Pilih sel yang akan diformat, dan klik Isi warna pilihan bar alat. Itu membuka palet dari mana anda boleh memilih warna baru.

Fungsi POW

Cara lain untuk mengira CAGR adalah dengan menggunakan fungsi POW Helaian. Sintaks untuk fungsi tersebut adalah: POW (asas, eksponen). Untuk formula CAGR, asasnya adalah nilai akhir / nilai permulaan dan eksponen adalah 1 / n.

Pilih sel C8 di hamparan anda. Masukkan ‘= POW (C4 / C3,1 / C5) -1’ di bar fx, dan tekan kekunci Return. Sel C8 akan merangkumi nilai CAGR 0.2247448714. Tukarkan format C8 kepada peratusan seperti yang anda lakukan untuk C7. Sel fungsi POW kini merangkumi angka kadar pertumbuhan tahunan yang sama persis dengan C7. Ini hanya dua cara berbeza untuk mendapatkan nilai yang sama, anda boleh menggunakan mana yang anda rasa lebih selesa.

Begitulah cara anda menyediakan kalkulator CAGR dalam Helaian dengan formula kadar pertumbuhan tahunan dan fungsi POW. RATE dan IRR juga merupakan dua fungsi lain yang dapat anda gunakan dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun. Untuk menambahkan formula CAGR ke hamparan Excel, lihat panduan Tech Junkie ini.