Cara Memintas Sekatan Umur YouTube

Sebagai platform terbesar dan paling popular untuk kandungan video, YouTube telah menjadi tempat untuk semua demografi. Dari kanak-kanak dan orang dewasa hingga orang tua, berjuta-juta orang beralih ke laman web ini ketika mencari pelbagai video, sama ada klip pendek lucu atau tutorial mendalam.

Oleh kerana kepelbagaian usia di kalangan penontonnya, YouTube harus mengenakan sekatan tertentu pada jenis kandungan yang dimuat ke laman web dan siapa yang dapat mengaksesnya. Walaupun platform tidak membenarkan kandungan dewasa yang ketat, beberapa video masih dianggap tidak sesuai untuk penonton yang lebih muda.

Di sinilah terdapatnya dasar sekatan umur YouTube. Dan walaupun sudah pasti berguna, boleh menjengkelkan untuk mencari video tertentu dan mengetahui bahawa video tersebut telah dilarang.

Cara termudah untuk menyelesaikan masalah ini ialah dengan masuk ke akaun anda. Namun, jika itu bukan pilihan, ada cara lain untuk menonton apa sahaja yang anda mahukan di YouTube. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memotong had umur di YouTube dan menikmati semua kandungan di platform tanpa batasan.

Cara Mengabaikan Sekatan Umur YouTube pada iPhone

Anda boleh melewati sekatan umur pada aplikasi YouTube iPhone anda hanya dalam beberapa langkah mudah:

 1. Buka aplikasi YouTube di iPhone anda.

 2. Periksa sama ada anda log masuk ke akaun anda. Anda akan melihat gambar akaun anda di sudut kanan atas.

 3. Sekiranya anda log masuk, ketik gambar akaun anda. Ini akan memunculkan menu akaun anda.

 4. Di bahagian bawah menu, Anda akan melihat pilihan "Tetapan" dan "Bantuan & Maklum Balas" yang dipisahkan dari senarai yang lain. Ketuk "Tetapan" untuk membuka menu YouTube.

 5. Anda akan melihat pelbagai pilihan untuk aplikasi YouTube. "Mod Terhad" akan menjadi antara yang pertama. Sekiranya mod ini dihidupkan, ia akan ditandakan dengan butang biru di sebelah kanan.

 6. Ketik butang biru. Ia harus meluncur ke kiri dan menjadi putih, menandakan bahawa "Mod Terhad" telah dimatikan.

Mematikan "Mod Terhad" akan menjadikan penayangan semua kandungan mungkin tanpa batasan umur.

Cara Mengabaikan Sekatan Umur YouTube pada Peranti Android

Beberapa pilihan tersedia jika anda ingin mendapatkan akses ke video YouTube yang dibatasi usia pada peranti Android anda.

Pertama, anda boleh mematikan "Mod Terhad" di aplikasi YouTube. Kaedah ini sangat serupa dengan kaedah yang digunakan untuk iPhone:

 1. Buka aplikasi YouTube pada peranti Android anda.

 2. Ketuk ikon profil anda di kanan atas untuk memasukkan pilihan akaun anda.

 3. Ketuk "Tetapan", yang akan berada di bahagian bawah menu.

 4. Pergi ke "Umum". Ini harus menjadi pilihan pertama dari atas.

 5. Di menu "Umum", tatal ke bawah hingga Anda melihat "Mod Terhad."

 6. Sekiranya "Mod Terhad" dihidupkan, ia akan mempunyai butang biru di sebelah kanan. Ketik untuk mematikan mod ini.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan beberapa aplikasi Android untuk memintas had umur YouTube. Pilihan paling selamat adalah aplikasi seperti pemain VLC.

Pemain VLC mempunyai ciri yang membolehkan streaming video dari mana-mana URL, termasuk YouTube. Untuk menggunakan ciri ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pasang pemain VLC pada peranti anda. Aplikasi ini tersedia dari Google Play Store.

 2. Buka aplikasinya dan ketuk "Lagi" yang ditunjukkan oleh tiga titik di kanan bawah.

 3. Anda akan melihat sebuah segi empat tepat dengan tanda tambah yang dinamakan "Aliran Baru". Ketuk padanya.

 4. Tampal URL video YouTube yang ingin anda tonton di bar alamat dan ketik anak panah di sebelahnya.

Setelah anda melakukan langkah-langkah ini, VLC akan mula mengalirkan video yang diminta, dengan melewati batasan umur.

Akhirnya, anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda menonton video YouTube semasa keluar dari akaun anda. Aplikasi ini kebanyakannya mempunyai antara muka yang serupa dengan aplikasi YouTube dan berfungsi sama, dengan perbezaan tidak mengharuskan anda masuk untuk melihat kandungan yang dibatasi.

Namun, berhati-hatilah ketika memasang aplikasi seperti itu, terutama kerana beberapa tidak tersedia dari Google Play Store, dan anda perlu memuat turunnya dari sumber yang tidak disahkan.

Bagaimana Mengabaikan Sekatan Umur YouTube di PC?

Mengabaikan sekatan umur akan menjadi yang paling mudah sejauh ini pada PC. Semasa melayari video YouTube di komputer, anda akan mempunyai banyak pilihan dan teknik untuk mengakses kandungan yang dibatasi usia.

Laman web seperti "YouTube NSFW" atau "Listen on Repeat" akan membolehkan anda melihat video YouTube apa pun tanpa log masuk. Dalam kedua kes tersebut, semua yang perlu anda lakukan untuk memainkan video dengan had umur adalah menukar URL.

Untuk YouTube NSFW, anda perlu memasukkan "nsfw" tepat setelah "youtube" di URL sehingga terlihat seperti ini: //www.youtubensfw.com/.

Sekiranya "Dengarkan di Ulangi", Anda harus memasukkan "ulangi" sebelum "youtube" di bar alamat. URL baru anda harus bermula dengan //www.repeatyoutube.com/.

Kaedah lain untuk memintas had umur di YouTube semasa berada di PC anda adalah dengan menggunakan perisian atau laman web khusus yang membolehkan anda memuat turun video YouTube di cakera keras anda. Sebaik sahaja anda memuat turun video, tiada sekatan yang akan dikenakan.

Bagaimana Mengabaikan Sekatan Umur YouTube di TV?

Sekatan umur YouTube boleh muncul di TV pintar anda kerana beberapa sebab. Anda mungkin tidak masuk dengan akaun yang betul, atau aplikasi YouTube mungkin dalam "Mode Terhad."

Dalam banyak kes, TV pintar menggunakan akaun jenama sebagai log masuk lalai mereka. Akaun tersebut dikenakan sekatan umur dan tidak akan menunjukkan semua kandungan yang tersedia di YouTube.

Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan beralih ke akaun peribadi anda. Langkah yang tepat akan berbeza-beza bergantung pada model TV pintar tertentu yang anda miliki, tetapi anda mungkin akan menemui pilihan akaun di bawah menu "Tetapan" atau yang setaraf dengannya.

Semasa log masuk ke akaun anda, pastikan anda memasukkan maklumat tahun kelahiran. Sekiranya maklumat itu hilang, YouTube akan secara lalai menampilkan kandungan yang sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur.

Sekiranya anda mengesyaki bahawa aplikasi YouTube anda berada dalam "Mode Terhad", berikut adalah cara mematikan mod:

 • Di TV anda, buka aplikasi YouTube dan sahkan bahawa anda telah log masuk.
 • Pergi ke "Tetapan" dan masukkan menu dengan menekan "OK" atau apa sahaja butang pengesahan ada di alat kawalan TV anda.
 • Navigasi ke pilihan "Mod Terhad".
 • Dalam arahan yang muncul, pilih "Mati."

Kaedah ini akan membolehkan anda mematikan "Mode Terhad" untuk YouTube di TV anda. Setelah selesai, semua video akan diputar seperti biasa.

Buka Kunci Semua Perkara Yang Tawarkan YouTube

Mengatasi sekatan boleh membuka banyak kandungan di YouTube yang tidak dapat diakses. Oleh kerana banyak video yang mempunyai nilai pendidikan, informatif, atau hiburan berada di bawah dasar sekatan umur laman web, maka larangan tersebut dapat terbukti berguna.

Lagipun, algoritma YouTube tidak sempurna ketika menandai kandungan sebagai tidak sesuai untuk khalayak yang lebih muda, dan dapat menempatkan video tertentu dalam kategori tersebut walaupun mungkin sangat selamat untuk dilihat.

Namun, perlu diingat bahawa, dalam kebanyakan kes, sekatan umur YouTube ada dengan alasan yang baik. Sekarang setelah anda mengetahui cara memintas batasan itu, lebih baik anda periksa sama ada kandungan yang anda cuba tonton sesuai atau tidak sebelum menggunakan kaedah yang disarankan.

Adakah anda berjaya memintas had umur YouTube di platform anda? Video had umur apa yang anda mahu tonton? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found