Cara Memintas “Sambungan Anda Tidak Peribadi” di Chrome

Melihat mesej "Sambungan Anda Bukan Peribadi" ketika anda cuba menyambung ke laman web boleh membingungkan dan sedikit membimbangkan. Mengapa sambungannya tidak peribadi? Adakah seseorang menggodam komputer saya?

Cara Memintas

Tetapi berita baik: mesej ini hanyalah cara penyemak imbas anda untuk melindungi anda daripada berinteraksi dengan laman web yang seharusnya melindungi privasi dalam talian anda tetapi mungkin tidak.

Selain itu, ada sebab lain mengapa mesej ini dapat dipaparkan. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan maksud mesej ini dan perkara yang boleh anda cuba memperbaikinya di Chrome.

Apakah Kesalahan "Sambungan Anda Tidak Peribadi"?

Anda akan menerima mesej ralat ini semasa mengunjungi laman web yang sedang atau semestinya berjalan melalui sesi Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Oleh itu, sesi antara penyemak imbas pada peranti yang anda gunakan dan pelayan web (tempat laman web berada) disulitkan.

Setiap kali anda meminta untuk menyambung ke laman web dengan memasukkan URL-nya di bar alamat penyemak imbas anda, penyemak imbas anda kemudian akan mengesahkan sijil SSL / TLS yang dipasang di laman web tersebut untuk memastikan ia mempunyai standard privasi semasa. Sijil tersebut diperiksa terhadap pihak berkuasa perakuan dan penyahsulitan sijil.

Sekiranya penyemak imbas anda mendapati bahawa sijil tidak sah, pemindahan data antara pelayan laman web dan penyemak imbas anda tidak akan disulitkan dengan betul, menjadikan laman web ini tidak sesuai untuk tujuan ini. Dalam senario ini, mesej "sambungan anda tidak peribadi" akan dipaparkan.

Cara Memintas “Sambungan Anda Tidak Peribadi” di Chrome

Selain masalah dengan sijil laman web, pesan itu dapat menunjukkan masalah dengan penyemak imbas, komputer, atau sistem operasi anda. Berikut adalah beberapa perkara untuk cuba melewati mesej ralat ini dan ke laman web:

Muat semula Halaman

Perkara pertama yang harus anda cuba ialah memuat semula atau memuat semula halaman web (menutup, kemudian membuka semula halaman untuk menyambung ke laman web sekali lagi). Mungkin terdapat masalah ringkas dengan sijil atau kesalahan pada penyemak imbas anda pada masa yang sama anda cuba menyambungnya sebelumnya.

Kosongkan Cache dan Kuki Penyemak Imbas Anda

Untuk memastikan anda tidak melihat versi lama halaman, cuba kosongkan cache dan kuki Chrome. Untuk melakukan ini melalui komputer anda:

 1. Lancarkan Chrome, kemudian di kanan atas, klik pada menu tiga titik.

 2. Klik "Lebih banyak alat" kemudian "Hapus data penyemakan imbas."

 3. Pilih jangka masa atau klik "Sepanjang masa" untuk menghapus semuanya.

 4. Tandai kotak "Kuki dan data sampingan lain", dan "Imej dan fail yang disimpan dalam cache".

 5. Pilih "Hapus data."

Untuk membersihkan cache dan kuki anda melalui peranti Android:

 1. Lancarkan aplikasi Chrome.

 2. Dari kanan atas, klik pada menu "Lagi" tiga titik.

 3. Klik "Sejarah" kemudian "Hapus data penyemakan imbas."

 4. Pilih jangka masa atau klik "Sepanjang masa" untuk menghapus semuanya.

 5. Tandai kotak "Kuki dan data sampingan lain", dan "Imej dan fail yang disimpan dalam cache".

 6. Pilih "Hapus data."

Untuk membersihkan cache dan kuki anda melalui peranti iOS:

 1. Lancarkan aplikasi Chrome.

 2. Di bahagian bawah, klik pada menu "Lagi" tiga titik.

 3. Klik "Sejarah" kemudian "Hapus data penyemakan imbas."

 4. Pastikan kotak centang "Cookie, Data Laman", dan "Imej dan Fail Cache" dicentang.

 5. Pilih "Hapus data penyemakan imbas."

Pastikan Sistem Pengoperasian Anda Terkini

Sistem operasi yang ketinggalan zaman boleh menjadi tidak sesuai dengan penyulitan terkini kerana penyemak imbas berhenti menyokongnya. Khususnya, komponen dalam sijil SSL terbaru berhenti berfungsi. Pastikan anda memasang OS terbaru seperti Windows 10 atau Mac OS X atau Android dan iOS terkini.

Mulakan semula Komputer Anda

Tutup semua aplikasi terbuka anda, simpan semuanya, kemudian cuba mulakan semula komputer anda. Anda juga boleh memulakan semula penghala anda. Ini dapat menyelesaikan masalah cache sementara.

Pastikan Jam Komputer Anda Mempunyai Masa Yang Betul

Penyemak imbas bergantung pada jam komputer untuk diselaraskan dengan betul untuk mengesahkan sijil SSL. Waktu dan tarikh di desktop, komputer riba dan peranti mudah alih baru tidak selalunya disegerakkan secara automatik selepas log masuk pertama. Untuk mengemas kini masa di Windows:

 1. Pada baki tugas di kanan bawah, klik kanan masa.

 2. Klik pada "Laraskan tarikh / masa."

 3. Klik pada "Tetapkan masa secara automatik."

 4. Pastikan masa yang ditunjukkan pada baki tugas sekarang betul. Jika tidak,
 5. Pilih butang "Ubah" untuk memilih zon waktu secara manual.

Untuk mengemas kini masa di Mac:

 1. Pilih "Keutamaan Sistem" dari menu Apple.

 2. Pilih ikon Tarikh & Masa.

 3. Klik pada "Tetapkan tarikh & masa secara automatik.

 4. Klik pada tab "Zon Waktu". Sekiranya lokasi anda tidak dijemput, hapus centang pilihan sehingga anda dapat memasukkannya secara manual, pilih zon waktu, wilayah, dan kota anda melalui peta.

Gunakan Sesi Mod Inkognito

Cuba akses laman web melalui sesi penyemak imbas peribadi. Untuk melakukan ini dari komputer anda:

 1. Lancarkan Chrome.

 2. Dari kanan atas, klik pada menu tiga titik.

 3. Pilih "Tetingkap Inkognito Baru."

 4. Tetingkap baru akan dibuka dengan ikon Penyamaran (topi dengan cermin mata) di sudut atas.

Untuk mengakses Mod Inkognito melalui Android:

 1. Lancarkan aplikasi Chrome.

 2. Kemudian klik pada menu "Lagi" tiga titik.

 3. Pilih "tab Penyamaran Baru."

 4. Tetingkap baru akan dibuka dengan ikon Penyamaran (topi dengan cermin mata) di sudut kiri atas.

Untuk mengakses Mod Inkognito melalui iPhone:

 1. Lancarkan aplikasi Chrome.

 2. Kemudian klik pada menu "Lagi" tiga titik.

 3. Pilih "tab Penyamaran Baru."

 4. Tetingkap Penyamaran baru akan dibuka.

Lumpuhkan sementara Antivirus dan VPN

Kadang-kadang, aplikasi antivirus dan VPN dapat menyekat sijil atau sambungan SSL tertentu. Sekiranya anda menjalankan perisian anti-virus atau VPN, anda boleh mencuba mematikannya sementara atau mematikan fitur "SSL Scan" mereka.

Soalan Lazim Tambahan

Apa itu SSL?

Secure Sockets Layer (SSL) adalah teknologi universal yang memastikan sambungan internet selamat untuk melindungi data sulit dan pengenalan diri yang dihantar antara dua sistem. Ia juga membantu mencegah pemintasan daripada penjenayah siber. Sistem yang terlibat boleh antara pelayan (laman web) dan klien (penyemak imbas).

Ia melakukan ini dengan menggegarkan data yang dipindahkan antara kedua sistem semasa dalam perjalanan memastikan bahawa maklumat itu mustahil untuk dibaca di antara kedua titik akhir.

Apa itu TLS?

Transport Layer Security (TLS) adalah versi SSL yang baru dan lebih baik. Seperti SSL, ia memberikan perlindungan dari ujung ke ujung, untuk memastikan penyampaian maklumat yang selamat yang dikirimkan antara aplikasi melalui web, untuk mengelakkan pemintasan pertukaran data.

Sambungan Anda Kini Selamat

Mesej ralat "sambungan anda tidak peribadi" ditunjukkan apabila penyemak imbas anda tidak dapat mengesahkan sijil SSL laman web. Ini menghalang anda berinteraksi dengan laman web yang seharusnya menyulitkan transaksi data tetapi mungkin tidak. Walaupun ini biasanya merupakan alasan untuk mesej ralat ini, alasan lain termasuk perisian anti-virus atau VPN yang menyekat sambungan.

Nasib baik, di mana ada kemahuan ada jalan dan ada perkara yang boleh anda lakukan untuk melewati mesej ini dan berjaya menyambung ke laman web ini.

Sekarang setelah kami menunjukkan kepada anda beberapa perkara untuk cuba memintas mesej ralat ini, adakah anda mencuba salah satu petua yang diberikan dalam artikel ini - jika ya, apa yang anda gunakan? Dan adakah anda berjaya menyambung ke laman web? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found