Cara Mengira Umur di Helaian Google dari tarikh lahir

Helaian Google dapat digunakan untuk lebih dari sekadar pengumpulan data dan organisasi. Anda juga boleh menggunakannya untuk menentukan waktu semasa, membuat carta, dan mengira usia menggunakan tarikh lahir. Yang terakhir ditemui melalui penggunaan formula dan fungsi yang terdapat di dalam Helaian Google.

Cara Mengira Umur di Helaian Google dari tarikh lahir

Menentukan Umur Dari Tarikh Lahir Di Helaian Google

Semasa menggunakan Helaian Google, anda mempunyai dua cara utama untuk menentukan usia dari tarikh lahir. Ada DATEDIF , yang merupakan pilihan yang lebih fleksibel, dan TAHUN , pilihan yang lebih mudah. Pada akhir artikel, anda seharusnya dapat menentukan bukan sahaja usia seseorang individu tetapi juga pelbagai kumpulan orang yang berbeza-beza sekaligus.

Saya akan mulakan semuanya dengan fungsi DATEDIF.

Fungsi DATEDIF

Sebelum kita dapat menyelami fungsi itu sendiri, kita perlu mengetahui cara kerjanya. Ini memerlukan pembelajaran sintaks untuk digunakan dengan fungsi DATEDIF. Setiap bahagian yang anda ketikkan dalam Fungsi menyatukan tugas, lihat tugas-tugas berikut di bawah:

Sintaks

= DATEDIF (tarikh mula, tarikh akhir, unit)

 • tarikh mula
  • Pengiraan harus bermula dengan tarikh lahir.
 • tarikh tamat
  • Ini akan menjadi tarikh untuk menyelesaikan pengiraan. Semasa menentukan usia sekarang, nombor ini kemungkinan adalah tarikh hari ini.
 • unit
 • Pilihan output yang terdiri dari: "Y", "M", "D", "YM", "YD", atau "MD".
 • Y - Jumlah tahun penuh, berlalu antara tarikh mula dan tarikh akhir yang dimasukkan.
  • YM - ‘M’ bermaksud berbulan-bulan. Hasil ini menunjukkan bilangan bulan setelah tahun-tahun berlalu sepenuhnya untuk ‘Y’. Jumlahnya tidak akan melebihi 11.
  • YD - ‘D’ bermaksud berhari-hari. Hasil ini menunjukkan bilangan hari setelah tahun yang berlalu sepenuhnya untuk ‘Y’. Jumlahnya tidak akan melebihi 364.
 • M - Jumlah bulan yang berlalu sepenuhnya antara tarikh mula dan tarikh akhir yang dimasukkan.
  • MD - Seperti di unit lain, ‘D’ berhari-hari. Hasil ini menunjukkan bilangan hari setelah bulan yang berlalu sepenuhnya untuk ‘M’. Tidak boleh melebihi 30.
 • D - Jumlah hari yang berlalu sepenuhnya antara tarikh mula dan tarikh akhir yang dimasukkan.

Pengiraan

Sekarang anda memahami sintaks yang akan digunakan, kami dapat menyiapkan rumusnya. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, fungsi DATEDIF adalah pilihan yang lebih fleksibel ketika menentukan usia dari tarikh lahir. Sebabnya ialah anda dapat mengira semua butiran umur dalam format tahun, bulan, dan hari.

Untuk memulakan, kami memerlukan tarikh contoh untuk digunakan di sel. Saya telah memutuskan untuk meletakkan tarikhnya 7/14/1972 ke dalam sel A1 . Kami akan membuat formula di sel di sebelah kanannya, B1 , jika anda mahu mengikutinya untuk mendapatkannya.

Kita akan mulakan dengan versi formula paling asas untuk mengira usia. Sekiranya anda menggunakan sintaks di atas untuk mengetahui apa itu, A1 secara teknikal adalah tarikh mula , hari ini akan menjadi tarikh tamat , dan kita akan menentukan usia dalam tahun menggunakan "Y" . Itulah sebabnya formula pertama yang digunakan akan kelihatan seperti ini:

= datedif (A1, hari ini (), "Y")

Petunjuk berguna: Salin dan tampalkan formula terus ke B2 dan tekan enter untuk menerima output yang sesuai.

Apabila dilakukan dengan betul, angka, yang menunjukkan usia yang dihitung, akan berada di B1 sebagai ‘ 4 8 ’.

Mari kita buat formula yang sama hanya kali ini kita akan menentukan usia dalam bulan menggunakan "M" bukannya "Y".

= tanggal (A1, hari ini (), "M")

Jumlahnya ialah 559 bulan. Umur 559 bulan.

Walau bagaimanapun, jumlah ini agak tidak masuk akal dan saya rasa kita dapat menurunkannya dengan menggunakan "YM" di tempat hanya "M".

= datedif (A1, hari ini (), "YM")

Hasil baru mestilah 7, yang merupakan nombor yang jauh lebih mudah dikendalikan.

Cukup teliti, mari kita lihat bagaimana hari-hari seperti menggunakan "YD" dan "MD".

= datedif (A1, hari ini (), "YD")

= datedif (A1, hari ini (), "MD")

Kali ini hasil untuk "YD" ditunjukkan dalam B1 dan hasil untuk "MD" terletak di sel B2.

Sudah faham?

Seterusnya, kami akan mengumpulkan semua ini dalam usaha untuk menyediakan pengiraan yang lebih terperinci. Rumusannya agak sibuk untuk menaip, jadi salin dan tampal yang disediakan ke dalam sel B1.

Formula untuk digunakan adalah:

= datedif (A1, hari ini (), "Y") & "Tahun" & datedif (A1, hari ini (), "YM") & "bulan &" & datedif (A1, hari ini (), "MD") & "hari "

Ampersand digunakan untuk menggabungkan setiap formula bersama-sama seperti rantai pautan. Ini perlu untuk mendapatkan pengiraan sepenuhnya. Helaian Google anda harus mengandungi formula yang sama seperti:

Pengiraan yang lengkap dan terperinci telah memberi kita 46 Tahun 7 bulan & 26 hari. Anda juga boleh menggunakan formula yang sama menggunakan fungsi ArrayFormula. Ini bermaksud bahawa anda dapat mengira lebih daripada satu tarikh sahaja, tetapi juga beberapa tarikh.

Saya telah memilih beberapa tarikh secara rawak dan memasukkannya ke sel tambahan A2-A5 . Pilih tarikh anda sendiri dan bersenang-senang dengannya. Untuk menggunakan fungsi ArrayFormula, salin dan tampal yang berikut ke dalam sel B1:

= ArrayFormula (datedif (B2, C2 (), "Y") & "Years" & datedif (B2, C2 (), "YM") & "months &" & datedif (B2, C2 (), "MD") & "Hari")

Ini adalah hasil saya:

Sekarang, katakan bahawa anda ingin memisahkan setiap bahagian tarikh ke dalam lajur kecilnya yang kemas untuk menganjurkan. Dalam Helaian Google, tambahkan tarikh mula anda (tarikh lahir) ke dalam satu lajur dan tarikh akhir ke yang lain. Saya telah memilih sel B2 untuk tarikh_ tarikh mula dan C2 untuk tarikh akhir pada contoh saya. Tarikh saya berkaitan dengan kelahiran dan kematian terbaru selebriti Burt Reynolds, Johnny Cash, dan Luke Perry.

Seperti yang ditunjukkan, lajur A adalah nama individu, lajur B menempatkan tarikh mula, dan C tarikh akhir. Sekarang, saya akan menambah empat lajur lagi di sebelah kanan. Satu untuk setiap "Y", "YM", "YD", dan gabungan ketiga-tiganya. Sekarang anda hanya perlu menambahkan formula yang betul pada setiap baris untuk setiap selebriti.

Burt Reynolds:

= DATEDIF (B2, C2, "Y") Tukar ‘Y’ ke lajur yang sesuai yang ingin anda hitung.

Wang Tunai Johnny:

= DATEDIF (B3, C3, "Y") Tukar ‘Y’ ke lajur yang sesuai yang ingin anda hitung.

Luke Perry:

= DATEDIF (B4, C4, "Y") Tukar ‘Y’ ke lajur yang sesuai yang ingin anda hitung.

Untuk mendapatkan formula BERSAMA, anda perlu menggunakan ArrayFormula seperti yang kami lakukan sebelumnya dalam artikel. Anda boleh menambah perkataan seperti Bertahun-tahun untuk menunjukkan hasil tahun dengan meletakkannya mengikut formula dan di antara tanda kurung.

= ArrayFormula (datedif (B2, C2, "Y") & "Years" & datedif (B2, C2, "YM") & "months &" & datedif (B2, C2, "MD") & "days")

Formula di atas adalah untuk setiap selebriti. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetuk semuanya dalam satu gerakan, salin dan tampalkan formula berikut ke dalam sel G2:

= ArrayFormula (datedif (B2: B4, C2: C4, "Y") & "Years" & datedif (B2: B4, C2: C4, "YM") & "months &" & datedif (B2: B4, C2: C4 , "MD") & "hari")

Helaian Google anda akan kelihatan seperti ini:

Cukup kemas, ya? Sangat mudah ketika menggunakan fungsi DATEDIF. Sekarang, kita dapat terus menggunakan fungsi YEARFRAC.

Fungsi YEARFRAC

Fungsi YEARFRAC adalah mudah untuk hasil yang mudah. Ini terus ke titik memberikan hasil akhir tanpa semua output tambahan selama bertahun-tahun, bulan, dan hari.

Berikut adalah formula asas, yang hanya boleh digunakan untuk satu sel:

= int (YEARFRAC (A1, hari ini ()))

Anda akan menambahkan tarikh lahir ke sel A1 dan menampalkan formula ke B1 untuk hasilnya. Kami akan menggunakan tarikh lahir 11/04/1983 :

Hasilnya berumur 35 tahun. Ringkas, seperti ketika menggunakan fungsi DATEDIF untuk satu sel. Dari sini kita boleh terus menggunakan YEARFRAC dalam ArrayFormula. Formula ini lebih berguna untuk anda apabila anda perlu mengira usia kumpulan besar seperti pelajar, ahli fakulti, ahli pasukan, dll.

Kita perlu menambahkan lajur dengan tarikh lahir yang berbeza-beza. Saya telah memilih ruangan B kerana A akan digunakan untuk nama individu. Lajur C akan digunakan untuk hasil akhir.

Untuk mengisi usia di lajur bersebelahan, kita perlu menggunakan formula berikut:

= ArrayFormula (int (yearfrac (B2: B8, hari ini (), 1)))

Letakkan formula di atas ke dalam sel C2 untuk mendapatkan hasilnya.

Sekiranya anda memilih meneruskan keseluruhan lajur dan lebih suka tidak memikirkan di mana ia berakhir, anda boleh menambahkan sedikit variasi pada formula. Ikuti JIKA dan LEN menjelang permulaan ArrayFormula seperti:

= ArrayFormula (jika (len (B2: B), (int (yearfrac (B2: B, hari ini (), 1))),))

Ini akan mengira semua hasil dalam lajur itu bermula dari B2.