Cara Mengira Hari Antara Dua Tarikh di Excel

Ramai pengguna Excel perlu menambahkan lajur tarikh mula dan akhir ke hamparan. Oleh itu, Excel merangkumi beberapa fungsi yang memberitahu anda berapa hari terdapat antara dua tarikh yang berasingan.

Cara Mengira Hari Antara Dua Tarikh di Excel

DATEDIF, DAYS360, DATE, dan NETWORKDAYS adalah empat fungsi yang boleh anda tambahkan ke sel yang akan memberitahu anda bilangan hari antara dua tarikh. Ini adalah cara anda mencari bilangan hari antara tarikh dengan dan tanpa fungsi tersebut di Excel.

Cara Mencari Perbezaan Antara tarikh tanpa Fungsi

Pertama, anda dapat mencari perbezaan antara tarikh dengan mengurangkannya. Excel tidak merangkumi fungsi tolak, tetapi anda masih boleh menambahkan formula pengurangan ke sel. Oleh itu, buka spreadsheet Excel kosong, dan masukkan tarikh mula dan akhir di sel B4 dan C4 seperti dalam gambar di bawah. Perhatikan bahawa tarikh harus dalam format A.S. dengan bulan pertama, hari kedua, dan tahun ketiga.

tarikh cemerlang

Dalam contoh di atas, tarikhnya adalah 4/1/2017 dan 5/5/2017. Sekarang anda harus memilih sel D4 dan klik di dalam bar fungsi di bahagian atas helaian. Masukkan '= C4-B4' di bar dan tekan Enter. Sel D4 akan mengembalikan nilai 34 jika anda memasukkan tarikh yang sama dalam sel seperti dalam gambar di atas. Oleh itu, terdapat 34 hari antara 1 April 2017 dan 5 Mei 2017.

Fungsi TARIKH

Sebagai alternatif, anda dapat mencari perbezaan antara dua tarikh dengan fungsi DATE. Kemudian anda dapat mencari jumlah hari dengan memasukkan tarikh di bar fungsi dan bukannya sel spreadsheet. Sintaks asas untuk fungsi tersebut adalah: = TARIKH (yyyy, m, d) -DATE (yyyy, m, d); jadi anda memasukkan tarikh ke belakang.

Mari tambahkan fungsi itu dengan tarikh 4/1/2017 dan 5/5/2017 yang sama. Pilih sel di spreadsheet untuk menambahkan fungsi. Kemudian klik di dalam bar fungsi, masukkan ‘= DATE (2017, 5, 5) -DATE (2017, 4, 1)’ dan tekan Enter.

Anda mungkin juga perlu memilih format nombor umum untuk sel jika nilai yang dikembalikan dalam format tarikh. Dengan format nombor umum, sel akan mengembalikan nilai 34 hari seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

tarikh cemerlang2

Fungsi DATEDIF

DATEDIF adalah fungsi yang fleksibel yang dapat anda kirakan jumlah hari antara tarikh dengan kedua-dua memasukkan tarikh pada spreadsheet atau di bar fungsi. Walau bagaimanapun, DATEDIF tidak disenaraikan di tetingkap Fungsi Sisipan Excel.

Oleh itu, anda perlu memasukkannya terus ke bar fungsi. Sintaks fungsi DATEDIF adalah: DATEDIF (tarikh mula, tarikh_ akhir, unit). Anda boleh memasukkan tarikh mula dan tarikh akhir atau rujukan sel ke tarikh tertentu dalam fungsi tersebut, dan kemudian menambahkan hari unit ke penghujungnya.

Oleh itu, pilih sel untuk menambahkan DATEDIF pada spreadsheet, dan kemudian klik pada bar formula untuk memasukkan fungsi. Untuk mengetahui perbezaan antara dua tarikh yang anda masukkan dalam sel C4 dan B4, masukkan yang berikut di bar fungsi: '= DATEDIF (B4, C4, "d"). "Sel DATEDIF akan merangkumi jumlah hari antara tarikh seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

tarikh cemerlang3

Walau bagaimanapun, ini jauh lebih fleksibel daripada fungsi DATE kerana anda boleh mengubah suai unit. Sebagai contoh, anggap anda perlu menghitung bilangan hari antara dua tarikh, tetapi juga mengabaikan tahun-tahun. Anda boleh melakukannya dengan menambahkan 'yd' ke fungsi. Contohnya, masukkan ‘4/1/2017’ dan ‘5/5/2018’ dalam dua sel, kemudian sertakan ‘yd’ dalam fungsi seperti yang ditunjukkan di bawah.

tarikh cemerlang4

Itu mengembalikan nilai 34 hari antara 4/1/2017 dan 5/5/2018, yang tepat jika anda mengabaikan tahun. Sekiranya fungsi tidak mengabaikan tahun, nilainya adalah 399.

Fungsi DAYS360

Fungsi DAYS360 adalah fungsi yang menemui jumlah hari antara tarikh berdasarkan kalendar 360 hari, yang lebih banyak digunakan untuk tahun kewangan. Oleh itu, ini mungkin fungsi yang lebih baik untuk spreadsheet akaun. Tidak akan banyak perbezaan untuk tarikh hanya dalam beberapa bulan, tetapi untuk jangka masa yang lebih lama, DAYS360 akan mengembalikan nilai yang sedikit berbeza daripada fungsi yang lain.

Masukkan ‘1/1/2016’ dan ‘1/1/2017’ di sel B6 dan C6 pada hamparan anda. Kemudian klik sel untuk memasukkan fungsi DAYS360, dan tekan fx butang di sebelah bar fungsi. Pilih HARI360 untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

tarikh cemerlang7

Tekan butang Start_date dan pilih sel B6. Kemudian klik butang End_date dan pilih sel C6 pada hamparan. Tekan okey untuk menambahkan DAYS360 ke spreadsheet, yang akan mengembalikan nilai 360.

Tarikh Excel6

Fungsi NETWORKDAYS

Bagaimana jika anda perlu mencari perbezaan antara dua tarikh, tetapi tidak termasuk hujung minggu dari persamaan? DATEDIF, DATE, dan DAYS360 tidak akan baik untuk senario seperti itu. NETWORKDAYS adalah fungsi yang mencari bilangan hari antara tarikh tanpa menyertakan hujung minggu, dan ia juga boleh mempengaruhi cuti tambahan, seperti cuti bank.

Oleh itu, ia semestinya berfungsi untuk merancang projek. Sintaks asas fungsi adalah: = NETWORKDAYS (tarikh mula, tarikh_ akhir, [cuti]).

Untuk menambahkan NETWORKDAYS ke spreadsheet, klik sel untuk fungsi tersebut dan tekan fx butang. Pilih HARI RANGKAIAN untuk membuka tetingkapnya dalam gambar tepat di bawah. Selepas itu, klik butang Start_date dan pilih sel pada hamparan anda yang merangkumi tarikh mula.

Tekan butang End_date, pilih sel dengan tarikh akhir di dalamnya dan tekan OK untuk menambahkan fungsi ke spreadsheet.

tarikh cemerlang8

Dalam tangkapan skrin di atas, tarikh mula dan akhir adalah 4/1/2017 dan 5/5/2017. Fungsi NETWORKDAYS mengembalikan nilai 25 hari antara tarikh tanpa hujung minggu. Dengan hujung minggu yang disertakan, jumlah hari adalah 34 seperti contoh sebelumnya.

Untuk memasukkan hari percutian tambahan dalam fungsi, masukkan tarikh tersebut di sel spreadsheet tambahan. Kemudian tekan butang rujukan sel Cuti pada tetingkap fungsi NETWORKDAYS dan pilih sel, atau sel, yang merangkumi tarikh percutian. Itu akan mengurangkan cuti dari angka akhir.

Oleh itu, terdapat banyak cara untuk mengira hari antara tarikh mula dan akhir dalam hamparan Excel. Versi Excel yang lebih baru juga merangkumi fungsi DAYS yang anda dapati perbezaan antara beberapa tarikh. Fungsi-fungsi tersebut pasti akan berguna untuk spreadsheet yang merangkumi banyak tarikh.

Soalan Lazim

Apa maksud #NUM?

Apabila anda melakukan formula di atas dan menerima #NUM daripada nombor, ini kerana tarikh mula lebih besar daripada tarikh akhir. Cuba jatuhkan tarikh dan lakukan langkahnya sekali lagi.