Cara Mengira Hari Antara Tarikh di Helaian Google

Salah satu penggunaan yang paling biasa untuk Helaian Google adalah membuat kalendar dan menangani maklumat mengenai tarikh, seperti jadual waktu atau jadual percutian.

Banyak pengguna yang membuat hamparan berurusan dengan tarikh mendapati mereka perlu mengira berapa hari terdapat antara dua tarikh; iaitu, mereka perlu mencari berapa hari antara (sebagai contoh) 1 Julai 2018, dan 31 Januari 2019.

Anda hanya boleh melihat kalendar dan menghitung hari-hari dengan tangan, dan itu akan berfungsi dengan baik jika tarikhnya sangat dekat, tetapi untuk sebilangan besar tarikh atau tarikh yang berjauhan, sedikit bantuan dari komputer pasti bagus.

Nasib baik, Helaian Google mempunyai beberapa cara untuk mencari bilangan hari antara dua tarikh. Mari kita lihat fungsi yang boleh anda gunakan untuk mengira hari antara tarikh di Helaian Google.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh di Helaian Google

Sebelum memulakan, penting untuk diperhatikan bahawa kaedah ini hanya berfungsi apabila menggunakan format tarikh Amerika. Sekiranya anda tidak berada di Amerika Syarikat, anda boleh masuk ke Helaian Google dan menukar Lokasi dan Zon Waktu anda jika anda ingin menggunakan kaedah ini.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana mencari bilangan hari antara dua tarikh di Helaian Google.

Fungsi MINUS

Tidak seperti Excel, Helaian Google mempunyai fungsi pengurangan yang sangat berguna untuk mengira perbezaan tarikh yang mudah. MINUS adalah fungsi pengurangan Helaian dan, kerana cara tarikh disimpan secara dalaman (sebagai bilangan bulat yang menggambarkan bilangan hari sejak tarikh tertentu pada masa lalu), ia berfungsi dengan baik untuk menolak satu tarikh dari tarikh yang lain. Maksudnya, selagi tarikhnya keduanya dalam format yang sama. Sintaks untuk MINUS adalah: = MINUS (nilai 1, nilai 2).

Untuk menggunakan MINUS, buka hamparan Helaian Google kosong di penyemak imbas anda. Masukkan (sebagai contoh) ‘4/4/2017’ dan ‘15/5/2017’ di sel B3 dan C3.

Sekarang, pilih sel D3, di mana kita akan meletakkan fungsi MINUS. Klik di dalam bar ‘fx’, kemudian masukkan ‘= MINUS (C3, B3)’ dan tekan Enter. Sel D3 kini akan mengembalikan nilai 40, seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

tarikh google

Ini bermakna terdapat 40 hari antara 4/5/2017 dan 5/15/2017. Anda juga dapat mengetahui perbezaan antara tarikh hanya dengan memasukkan rujukan sel dan tidak mengganggu fungsi MINUS.

Contohnya, klik sel E3 dan masukkan ‘= C3-B3’ di bar fungsi, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan gambar di bawah. Itu juga akan kembali 40. Walaupun, kerana anda secara langsung mengurangkan tarikh tanpa MINUS, nilai dalam sel E mungkin akan dipaparkan dalam format tarikh dan kelihatan sangat aneh.

Anda boleh menukar format sel untuk menunjukkan nilai integer dengan memilih Format > Nombor dan Nombor.

tarikh google2

Anda mungkin juga memasukkan rujukan sel dengan tarikh lebih awal terlebih dahulu. Sekiranya anda memasukkan ‘= B3-C3’ di bar fungsi, sel akan mengandungi nilai -40. Ini menunjukkan bahawa 4/4/2017 adalah 40 hari di belakang pada 15/5/2017.

Fungsi DATEDIF

DATEDIF adalah fungsi yang membantu anda mencari jumlah hari, bulan, atau tahun antara dua tarikh. Anda boleh mencari jumlah hari antara dua tarikh yang dimasukkan pada hamparan atau memasukkan tarikh dalam DATEDIF sebagai gantinya.

Sintaks untuk DATEDIF adalah:

DATEDIF (tarikh mula, tarikh_ akhir, unit). Unit untuk fungsi boleh D (hari), M (bulan) atau Y (tahun).

Untuk mengetahui perbezaan antara 4/4/2017 dan 5/15/2017 dengan DATEDIF, anda harus memilih sel untuk menambahkan fungsi ke (F3, dalam kes kami) dan memasukkan '= DATEDIF' di bar 'fx'. Kemudian, kembangkan fungsi dengan tanda kurung yang merangkumi tarikh mula dan tarikh akhir rujukan sel B3 dan C3.

Hari unit, jika tidak, "D" juga harus berada di akhir fungsi. Jadi fungsi penuh adalah '= DATEDIF (B3, C3, "D"),' yang mengembalikan nilai 40, seperti yang ditunjukkan di bawah.

tarikh google3

DATEDIF juga akan berfungsi jika anda memasukkan maklumat tarikh terus ke dalam formula. Klik sel spreadsheet untuk menambahkan DATEDIF, dan kemudian masukkan '= DATEDIF ("4/5/2017", "15/5/2017 ″," D ")' di bar fx.

Itu akan mengembalikan 40 dalam sel yang dipilih seperti yang ditunjukkan di bawah.

tarikh google4

Fungsi DAY360

Helaian Google merangkumi DAY360, yang mengira perbezaan antara tarikh untuk tahun 360 hari. Kalendar 360 hari digunakan terutamanya untuk hamparan kewangan di mana pengiraan kadar faedah mungkin diperlukan.

Sintaks untuk DAYS360 adalah:

= DAYS360 (tarikh mula, tarikh_ akhir, [kaedah]). [Kaedah] adalah penunjuk pilihan yang boleh anda sertakan untuk kaedah kiraan hari.

Untuk menggunakan fungsi ini ke spreadsheet Google Spreadsheet anda untuk tarikh 1/1/2016 dan 1/1/2017, masukkan '1/1/2016' di sel B4 sebagai tarikh mula, kemudian masukkan '1/1/2017' di C4 sebagai tarikh akhir fungsi.

Sekarang, pilih sel D4, masukkan fungsi '= DAYS360 (B4, C4)' di bar 'fx' dan tekan Enter. Kemudian sel D4 akan merangkumi sejumlah 360 hari antara tarikh yang dipilih. Perhatikan bahawa satu-satunya penggunaan sebenar untuk fungsi ini adalah jika anda menggunakan kadar faedah.

tarikh google5

Fungsi NETWORKDAYS

NETWORKDAYS juga mengira bilangan hari antara tarikh, tetapi tidak sama dengan yang lain. Fungsi ini hanya mengira hari kerja, jadi ini menjadikan persamaan akhir minggu. (Baca sebagai "Hari Kerja Bersih" dan bukan "Hari Rangkaian".)

Oleh itu, anda dapat mencari jumlah hari kerja antara beberapa tarikh dengan NETWORKDAYS, dan anda juga boleh menentukan cuti tambahan sehingga tidak termasuk tarikh lain.

Sintaks untuk NETWORKDAYS adalah:

NETWORKDAYS (tarikh mula, tarikh akhir, [cuti]).

Anda boleh menambahkan fungsi ini ke spreadsheet anda dengan contoh tarikh 4/4/2017 dan 5/15/2017 yang dimasukkan dalam sel B3 dan C3. Pilih sel untuk memasukkan jumlah hari, dan klik pada bar 'fx' untuk memasukkan fungsi.

Input ‘= NETWORKDAYS (B3, C3)’ dan tekan kekunci Enter untuk menambahkan fungsi ke mana-mana sel spreadsheet yang telah anda pilih untuknya. Sel NETWORKDAYS akan merangkumi jumlah 29 untuk jumlah hari antara tarikh.

Untuk menambahkan tarikh percutian pada fungsi, pertama, masukkan ‘17/4/2017’ di sel A3. Pilih sel NETWORKDAYS, klik bar fx, dan ubah fungsi dengan menambahkan rujukan sel A3 padanya. Oleh itu, fungsinya adalah = NETWORKDAYS (B3, C3, A3), yang akan mengembalikan 28 dengan cuti bank tambahan yang juga dikurangkan dari jumlah hari.

tarikh google6

Fungsi-fungsi lain yang berkaitan dengan tarikh

Terdapat sebilangan fungsi yang berkaitan dengan tarikh di Helaian yang harus anda ketahui jika anda akan melakukan banyak kerja dengan tarikh.

  • The TARIKH fungsi menukar tahun, bulan, dan hari yang disediakan menjadi tarikh. Formatnya adalah DATE (tahun, bulan, hari). Sebagai contoh, DATE (2019,12,25) mengembalikan "12/25/2019".
  • The TARIKH NILAI fungsi menukar rentetan tarikh yang diformat dengan betul menjadi integer tarikh. Formatnya adalah DATEVALUE (rentetan tarikh); rentetan tarikh boleh berupa rentetan yang sesuai, seperti "12/25/2019" atau "23/23/2012 8: 5: 30".
  • The HARI fungsi mengembalikan hari bulan yang tarikh tertentu jatuh, dalam format angka. Formatnya adalah HARI (tarikh). Contohnya, DAY (“12/25/2019”) mengembalikan 25.
  • The HARI fungsi mengembalikan bilangan hari antara dua tarikh. Formatnya adalah DAYS (tarikh akhir, tarikh mula). Contohnya, DAYS (“12/25/20189”, “8/31/2019”) mengembalikan 116.
  • The EDIT fungsi mengembalikan tarikh sebilangan bulan sebelum atau selepas tarikh yang diberikan. Formatnya adalah EDATE (tarikh mula, bilangan bulan). Contohnya, EDATE (“8/31/2019”, -1) mengembalikan “7/31/2019”.
  • The SEBULAN fungsi mengembalikan bulan tahun tarikh tertentu ditentukan, dalam format angka. Formatnya adalah BULAN (tarikh). Contohnya, BULAN (“8/30/2019”) mengembalikan 8.
  • The HARI INI fungsi mengembalikan tarikh semasa sebagai nilai tarikh. Formatnya HARI INI (). Sebagai contoh, pada masa penulisan ini, HARI INI () akan mengembalikan "8/31/2019".
  • The MINGGU fungsi mengembalikan nilai berangka yang menunjukkan hari dalam seminggu dari tarikh yang disediakan. Formatnya adalah WEEKDAY (tarikh, jenis) dan jenisnya boleh menjadi 1, 2, atau 3. Jika jenis adalah 1, hari dikira dari hari Ahad dan Ahad mempunyai nilai 1. Jika jenis adalah 2, hari dikira dari hari Isnin dan nilai hari Isnin adalah 1. Sekiranya jenis adalah 3, hari dikira dari hari Isnin dan nilai hari Isnin adalah 0. Contohnya, 4/30/2019 adalah hari Selasa, dan WEEKDAY (“4/30/2019”, 1) akan kembali 3, sementara WEEKDAY (“4/30/2019”, 2) akan kembali 2 dan WEEKDAY (“4/30/2019”, 3) akan kembali 1.
  • The TAHUN fungsi mengembalikan nilai berangka yang menunjukkan tahun tarikh yang disediakan. Formatnya adalah TAHUN (tarikh). Contohnya, TAHUN (“25/12/2019”) akan kembali pada tahun 2019.

Helaian Google adalah program yang sangat hebat, terutamanya untuk aplikasi yang benar-benar percuma. Walaupun mungkin tidak sekuat seperti Microsoft Excel, ia masih dapat menangani pelbagai tugas, termasuk yang ini.