Cara Mengira Nilai p di Helaian Google

The p-nilai adalah salah satu konsep terpenting dalam statistik. Semasa mengusahakan projek penyelidikan, inilah data output yang paling sering disandarkan oleh saintis.

Tetapi bagaimana anda mengira p-nilai dalam Hamparan Google?

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui mengenai topik tersebut. Pada akhir artikel, anda akan dapat mengira dengan mudah p-nilai dan periksa hasil anda.

Apa Itu p-Nilai?

The p-nilai digunakan untuk menentukan sama ada hipotesis tertentu betul atau tidak. Pada dasarnya, saintis akan memilih nilai, atau julat nilai, yang menyatakan hasil normal, yang diharapkan ketika data tidak berkorelasi. Setelah mengira p-nilai set data mereka, mereka akan mengetahui seberapa dekat mereka dengan hasil ini.

Pemalar yang mewakili hasil yang diharapkan dipanggil tahap kepentingan. Walaupun anda dapat memilih nombor ini berdasarkan kajian sebelumnya, biasanya ditetapkan menjadi 0,05.

Sekiranya dikira p-nilai jauh di bawah tahap kepentingan, maka hasil yang diharapkan adalah signifikan secara statistik. Semakin rendah hlm-nilai, semakin besar kemungkinan data anda menyatakan korelasi.

Bagaimana Anda Mengira p-Nilai Secara Manual?

Ini adalah langkah-langkah untuk mengira p-nilai di atas kertas:

 1. Tentukan hasil yang diharapkan untuk percubaan anda.
 2. Hitung dan tentukan hasil yang diperhatikan untuk eksperimen anda.
 3. Tentukan tahap kebebasan - berapa banyak penyimpangan dari hasil yang dihormati dianggap penting?
 4. Bandingkan hasil pertama yang dijangkakan dengan hasil pemerhati dengan segiempat sama.
 5. Pilih tahap kepentingan (di sinilah .05 biasanya digunakan.)
 6. Kira-kira anda p-nilai dengan menggunakan jadual taburan chi-square.
 7. Tolak atau simpan hipotesis nol permulaan anda.

Seperti yang anda lihat, ada banyak yang perlu dikira dan dipertimbangkan semasa melakukan ini dengan pen dan kertas. Anda perlu memeriksa sama ada anda telah mengikuti formula yang betul untuk semua langkah, dan juga memeriksa sama ada anda mempunyai nilai yang betul.

Untuk mengelakkan risiko berakhir dengan keputusan yang salah kerana pengiraan yang salah, lebih baik menggunakan alat seperti Helaian Google. Sejak p-nilainya sangat ketara, para pembangun telah memasukkan fungsi yang akan menghitungnya secara langsung. Bahagian berikut akan menunjukkan cara melakukannya.

Mengira p-Nilai dalam Helaian Google

Kaedah terbaik untuk menerangkan ini adalah melalui contoh yang boleh anda ikuti. Sekiranya anda sudah mempunyai jadual yang ada, gunakan apa yang anda pelajari dari tutorial berikut.

Kami akan memulakan dengan membuat dua set data. Selepas itu, kami akan membandingkan set data yang dibuat untuk melihat apakah ada kepentingan statistik di antara keduanya.

Katakanlah bahawa kita perlu memeriksa data untuk pelatih peribadi. Pelatih peribadi memberi kami nombor pelanggan mereka mengenai perkembangan push-up dan pull-up mereka, dan kami memasukkannya ke dalam Google Spreadsheet.

Jadual

Jadualnya sangat asas tetapi akan berfungsi untuk tujuan artikel ini.

Untuk membandingkan kedua set data yang berbeza ini, kita perlu menggunakan fungsi T-TEST Google Spreadsheet.

Sintaks fungsi ini kelihatan seperti ini: TTEST (array1, array2, ekor, jenis) tetapi anda juga boleh menggunakan sintaks T.TEST (array1, array2, ekor, jenis) - kedua-duanya merujuk pada fungsi yang sama.

Array1 adalah set data pertama. Dalam kes kami, itu adalah keseluruhan lajur Pushup (kecuali nama lajur, tentu saja).

Array2 adalah kumpulan data kedua, yang merupakan segalanya di bawah kolom Pull-ups.

Ekor mewakili bilangan ekor yang digunakan untuk pembahagian. Anda hanya mempunyai dua pilihan di sini:

1 - pengedaran satu arah

2 - pengagihan dua sisi

Jenis mewakili nilai integer yang dapat 1 (berpasangan T-TEST), 2 (dua sampel sama-varians T-Test), atau 3 (dua-sampel tidak sama varians T-Test).

Kami akan mengikuti langkah-langkah ini untuk menyelesaikan contoh p-test:

 1. Namakan lajur TTEST pilihan kami dan tampilkan hasil fungsi ini di lajur di sebelahnya.
 2. Klik pada ruangan kosong di mana anda mahu p-nilai yang akan dipaparkan, dan masukkan formula yang anda perlukan.
 3. Masukkan formula berikut: = UJIAN (A2: A7, B2: B7,1,3). Seperti yang anda lihat, A2: A7 menandakan titik permulaan dan akhir lajur pertama kami. Anda hanya boleh menahan kursor pada posisi pertama (A2) dan menyeretnya ke bahagian bawah lajur anda dan Google Spreadsheets akan mengemas kini formula anda secara automatik.
 4. Tambahkan koma pada formula anda dan lakukan perkara yang sama untuk lajur kedua juga.
 5. Isi ekor dan taip argumen (dipisahkan dengan koma) dan tekan Enter.

Hasil anda akan muncul di lajur di mana anda telah mengetik formula.

ujianhasil

Mesej Ralat Biasa

Sekiranya anda tersilap menaip formula TTEST anda, anda mungkin pernah melihat salah satu daripada mesej ralat berikut:

 1. # N / A - dipaparkan jika dua set data anda mempunyai panjang yang berbeza.
 2. #NUM - dipaparkan jika argumen ekor yang dimasukkan tidak sama dengan 1 atau 2. Ia juga dapat dipaparkan jika argumen jenis tidak sama dengan 1, 2, atau 3.
 3. # NILAI! - dipaparkan jika anda memasukkan nilai bukan angka untuk ekor atau jenis argumen.

Mengira Data Tidak Pernah Lebih Mudah dengan Google Spreadsheets

Mudah-mudahan, anda kini telah menambahkan fungsi Google Spreadsheets lain ke gudang senjata anda. Mempelajari kemungkinan dan ciri alat dalam talian ini akan menjadikan anda lebih baik dalam menganalisis data, walaupun anda bukan ahli statistik.

Adakah anda mempunyai kaedah alternatif yang anda gunakan untuk mengira p-nilai? Jangan ragu untuk memberitahu kami semua tentangnya dalam komen di bawah.