Cara Mengira Masa di Helaian Google

Sama ada anda ingin mengumpulkan spreadsheet kewangan yang cepat atau anda ingin bekerjasama dengan rakan sekerja pada dokumen seperti Excel, Google Sheets adalah alternatif hebat, berasaskan web, dan percuma untuk Excel, aplikasi yang digunakan oleh berjuta-juta di seluruh negara untuk memuatkan data ke dalam dokumen, melihat dan membaginya, dan menggunakan matematik untuk mengesan kandungan tertentu dengan hamparan.

Salah satu aspek program spreadsheet yang paling berguna adalah betapa fleksibelnya program tersebut. Spreadsheet dapat berfungsi sebagai pangkalan data, sebagai mesin perhitungan, sebagai platform untuk melakukan pemodelan statistik, sebagai editor teks, sebagai perpustakaan media, sebagai daftar tugas, dan terus menerus. Kemungkinannya hampir tidak berkesudahan. Salah satu penggunaan yang sangat umum untuk spreadsheet, termasuk Google Spreadsheet, adalah untuk mengesan masa seperti jadual waktu pekerja setiap jam atau jam yang dapat ditagih.

Sekiranya anda menggunakan Helaian Google untuk mengesan waktu dengan cara ini, maka anda akan sering merasa perlu mengira perbezaan antara dua cap waktu, iaitu jumlah masa yang berlalu antara dua peristiwa waktu. Contohnya, jika seseorang jam 9:15 pagi dan keluar pada jam 4:30 petang, mereka berjaga selama 7 jam, 15 minit. Sekiranya anda perlu menggunakan Helaian untuk sesuatu seperti ini, anda akan cepat mengetahui bahawa ia tidak dibina untuk menangani tugas seperti ini.

Namun, walaupun Helaian Google tidak dirancang khusus untuk menangani fungsi seperti ini, mudah untuk memujuknya untuk melakukannya dengan sedikit persiapan. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara mengira secara automatik perbezaan antara dua cap waktu di Helaian Google.

Untuk artikel ini saya akan menggunakan format jadual waktu, menunjukkan masa orang itu mula bekerja, masa mereka pergi, dan jangka masa (dikira). Anda dapat melihat hamparan yang saya gunakan untuk contoh ini di bawah:

Mengira Masa di Helaian Google

Mengukur perbezaan antara dua sel yang mengandungi data masa memerlukan Lembaran memahami bahawa data dalam sel adalah data masa. Jika tidak, ia akan mengira perbezaan antara 9:00 pagi dan 10:00 pagi sebagai 100 daripada 60 minit atau satu jam.

Untuk melakukan ini, lajur waktu perlu diformat sebagai Masa dan lajur jangka perlu diformat sebagai Tempoh. Ikuti langkah di bawah untuk menyiapkan hamparan anda:

  1. Buka helaian Google anda.

  2. Pilih lajur waktu pertama (Waktu Masuk) dan klik menu lungsur '123' di menu, kemudian pilih Masa sebagai format.

  3. Ulangi untuk lajur waktu kedua (Time Out).

  4. Format lajur Jam Berfungsi sebagai Tempoh dengan cara yang sama.

5. Sekarang lajur diformat dengan betul untuk mengira masa yang berlalu antara dua cap waktu yang direkodkan.

Dalam contoh kita, Time In berada di ruangan A, bermula pada A2, dan Time Out berada di lajur C, bermula pada C2. Waktu bekerja adalah di lajur E. Dengan format yang ditetapkan dengan betul, melakukan pengiraan tidak akan lebih mudah. Yang perlu anda buat hanyalah menggunakan formula berikut: ‘= (C2-A2)’. Ini akan memberi anda masa berlalu di antara dua sel dan memaparkannya sebagai jam.

Anda boleh mengambil pengiraan ini dengan menambahkan tarikh juga. Ini berguna jika anda mempunyai shift kerja yang melebihi 24 jam atau merangkumi dua hari dalam satu shift. Untuk melakukan ini, tetapkan lajur masuk dan habis masa menjadi format Tarikh Masa.

Itu sahaja yang ada. Dengan mengikuti langkah-langkah yang disenaraikan di atas dan menggunakan formula yang disediakan, sangat mudah untuk mengira masa di Helaian Google.

Soalan Lazim

Terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan dengan Helaian Google, berikut adalah beberapa soalan yang paling kerap diajukan.

Bagaimana Anda Menambah Jeda Semasa Mengira Masa?

Semasa mengira waktu bekerja oleh pekerja, sangat berguna untuk mengetahui cara menambahkan jeda pada lembaran masa anda. Terdapat beberapa cara untuk menambahkan rehat makan tengah hari ke waktu yang dikendalikan oleh pekerja, kami akan merangkumi kaedah rehat awal dan akhir.

  1. Buat Cuti Mula Lajur dan tambahkan semua pecahan ke dalam sel.

Anda boleh membiarkan format lajur secara automatik, Helaian Google akan melakukan selebihnya.

2. Seterusnya, buat Putus Henti Lajur dan biarkan format secara automatik.

3. Hitung jam untuk Lajur Jam Bekerja. Jadi, E2 = (B2-A2) + (D2-C2). Maksudnya, (Break Break - Time Start) + (Time Out - Break End) = Jam Bekerja untuk hari tersebut.

Hitung itu untuk setiap baris, supaya anda Jam Berfungsi Tiang kelihatan seperti ini.

Jadi, E3 = (B3-A3) + (D3-C3), dll.

Bagaimana Anda Menukar Minit kepada Pecahan?

Semasa menangani kenaikan masa, mungkin berguna untuk mengubahnya menjadi pecahan dan bukannya minit, iaitu 30 minit = 1/2. Menukar minit ke pecahan adalah mudah, terdapat beberapa cara untuk mencapainya.

  1. Buat sel baru, K2 dalam contoh ini, dan format ke Nombor.

2. Tetapkan formula ke ‘= (E2) * 24‘.

Sekiranya anda mengikuti, jumlahnya mestilah 5.50 dan akan kelihatan seperti ini.

Anda boleh menerapkannya dengan mudah ke kumpulan atau lajur sel dan menukarnya dalam hitungan detik.

Bagaimanakah Anda Menentukan Jumlah Masa Terpendek yang Bekerja?

Sekiranya anda memerlukan dengan cepat mencari masa yang paling sedikit bekerja, maka ini akan membantu. Fungsi MIN () adalah fungsi bawaan yang membolehkan anda mencari nilai minimum dengan cepat dalam senarai nombor.

  1. Buat sel baru dan tetapkan ke Tempoh, I2 dalam contoh ini, dan memberikannya fungsi '= MIN (E2: E12)‘.

Dengan andaian anda mengikuti contoh, the Jam Min Bekerja Tiang hendaklah 5:15:00.

Anda boleh menggunakan fungsi MIN () atau MAX () ke lajur atau kumpulan sel dengan mudah, cubalah sendiri.

Bagaimana Anda Mengira Jumlah Waktu Kerja?

Sekiranya anda tidak biasa dengan pengaturcaraan atau Excel, maka beberapa fungsi bawaan untuk Helaian Google mungkin kelihatan aneh. Nasib baik, tidak memerlukan banyak pengiraan jumlah jam bekerja. Dalam contoh ini, kami akan mengira jumlah jam kerja semua pekerja dalam sehari.

  1. Buat sel baru dan tetapkan sebagai Tempoh, dalam sel contoh ini G13.

2. Di Formula (fx)Bar: masukkan ‘=SUM (E2: E12)'. Ini akan memberi anda jumlah jam kerja dari sel E2 hingga E12. Ini adalah sintaks standard untuk Excel dan pelbagai bahasa pengaturcaraan.

Jumlahnya ialah 67:20:00 dan kelihatan seperti ini:

Pemikiran Akhir

Helaian Google tidak dirancang khusus untuk digunakan sebagai lembar waktu tetapi dapat dikonfigurasi dengan mudah untuk melakukan hal itu. Penyediaan mudah ini bermaksud anda dapat mengesan jam kerja dengan cepat dan mudah. Apabila jangka masa melintasi tanda 24 jam, perkara menjadi sedikit lebih rumit, tetapi Helaian masih dapat menariknya dengan menukar dari format Waktu ke Tarikh.

Semoga tutorial ini berguna. Sekiranya anda melakukannya, pastikan anda melihat lebih banyak artikel TechJunkie untuk mendapatkan petua dan trik yang anda perlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya alat dan aplikasi teknologi kegemaran anda.

(Ingin mengetahui usia seseorang? Lihat tutorial kami tentang cara mengira usia dari tarikh lahir di Helaian. Anda juga boleh membaca artikel kami untuk mengetahui berapa hari berlalu antara dua tarikh di Helaian, atau mungkin anda ingin belajar bagaimana untuk memaparkan tarikh hari ini dalam Helaian.)

Ada petua penjejakan masa lain untuk Helaian Google? Beritahu kami mengenai mereka di bawah!