Ulasan Brother MFC-J5720DW Business Smart

£ 169 Harga semasa dikaji

MFC-J5720DW adalah model terbesar dalam MFP inkjet Seri J5000 baru Brother, dan ia dilengkapi dengan pelbagai ciri hebat dengan harga yang sangat baik. Ini memberi kelajuan mono dan warna yang cepat, kos operasi laser-trouncing, operasi berwayar atau tanpa wayar dan dupleks automatik. Lihat juga: Apakah pencetak inkjet terbaik untuk jurugambar profesional?

Ulasan Brother MFC-J5720DW Business Smart

Dulang berkembar 250 kepingan ganda digabungkan dengan dulang serbaguna belakang, dan yang sebenarnya ialah ketiga-tiga kertas A3 menyokong. Brother juga meningkatkan kualiti binaan: baki lebih kuat daripada sokongan suapan manual yang kami kritik MFC-J4710DW.

Lupakan sebarang prasangka yang mungkin anda miliki tentang inkjet yang lebih mahal daripada laser: selagi anda memilih kartrij dakwat XL, halaman mono dan warna berfungsi pada 0.8p dan 3.8p setiap halaman. Pencetak dilengkapi dengan kartrij standard, tetapi tidak ada keuntungan untuk membeli lebih banyak dengan kapasiti ini kerana mereka menaikkan kos halaman menjadi 2.3p dan 7.3p.

Brother MFC-J5720DW - dari depan, pandangan tiga perempat

Skrin sentuh warna printer mudah digunakan, dengan ikon chunky untuk menunjukkan operasi imbasan, salin dan faks. Ini juga menyediakan akses cepat ke rangkaian fitur cloud, dengan pilihan untuk Box, Google Drive, Evernote, Dropbox, Facebook, Picasa, Flickr, OneNote dan OneDrive.

Menyiapkan akses sangat penting: kami memilih Google Drive, memasukkan kod pendaftaran unik yang disediakan oleh portal awan Brother dan mengaktifkan akses yang dilindungi PIN. Kami memuat naik gambar dari pengimbas dan tongkat USB ke akaun kami, melayari folder awan kami dan memilih fail untuk dicetak atau disimpan ke USB. Ringkas.

UI berasaskan web Brother menyediakan akses mudah ke ciri lain pencetak - misalnya, memantau barang habis pakai dan membuat buku alamat faks 100 entri. Dengan LDAP diaktifkan, kami dapat melihat senarai pengguna Direktori Aktif dari pencetak dan menghantar e-mel dan faks kepada mereka.

Kami membuat profil imbasan untuk pelayan FTP dan perkongsian rangkaian, dan menggunakan utiliti Windows Control Center 4 untuk mengakses fungsi salin, imbasan, OCR dan faks dari desktop. Operasi imbasan juga boleh dihubungkan terus ke aplikasi tempatan seperti e-mel.

Brother MFC-J5720DW - depan, segi empat tepat

Mod berwayar dan tanpa wayar ditetapkan dari antara muka web, tetapi perhatikan bahawa kedua-duanya tidak dapat aktif secara serentak. Walaupun NFC tidak disokong, Apple AirPrint berfungsi dengan baik dengan iPad kami, dan aplikasi mudah alih iPrint & Scan Brother yang bagus membolehkan kami mencetak terus dari album foto kami dan sebarang perkhidmatan awan yang didaftarkan.

Sayangnya, kami tidak dapat menandingi kelajuan cetak Brother yang diklaim 27ppm dalam ujian kami. Dokumen Word 27 halaman kami dihantar pada 21ppm menggunakan mod Fast driver, 15.5ppm pada Normal dan 1.7ppm pada mod Best. Begitu juga, cetakan DTP 24 halaman berwarna kami hanya menghasilkan 1.4 ppm dalam mod Terbaik, sementara poster A3 beresolusi tinggi merangkak dalam sekitar enam minit. Duplexing juga terlambat: dokumen Word 24 halaman dicetak pada 6ppm yang bising.

Pengimbas menghasilkan hasil yang sangat baik, tetapi ADFnya bising, dan perlahan, dengan salinan sepuluh halaman dalam mod Normal mengembalikan kelajuan mono dan warna 11ppm dan 8.5ppm.

abang_1

Kualiti output berbeza dengan ketara pada berat kertas yang berbeza. Kami mendapati mod Cepat dan Normal pada kertas kos rendah 90gsm hanya cukup baik untuk salinan draf kerana teksnya agak kabur. Kertas yang lebih berat, 100gsm menghasilkan teks yang lebih tajam, dan walaupun grafik warna dan foto lebih terperinci, gambar itu masih pucat dan kurang kontras. Kertas foto berkilau menghasilkan perincian yang jauh lebih unggul dan warna yang jelas, tetapi beberapa pendarahan di sepanjang tepinya jelas dan kepala cetak meninggalkan kesan lecet di permukaan.

MFC-J5720DW mengambil sedikit kekalahan dalam nilai, tetapi kualiti cetakan dan kelajuan rendahnya rata-rata menjejaskan nilainya. Ia menang kerana fleksibiliti kertas, dengan sokongan A3 di ketiga sumber kertas utama. Tambahan, ciri-ciri awannya adalah yang terbaik di sini dan kos percetakan sangat rendah.