Cara Menambah Sempadan di Canva

Canva adalah salah satu platform reka bentuk grafik yang paling popular. Ia tersedia secara percuma dan mempunyai pelbagai alat canggih. Pilihan reka bentuk hampir tidak terbatas kerana terdapat ribuan templat percuma yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Ini bermakna anda dapat menambahkan bentuk, video, teks, bingkai, dan bahkan memuat naik foto anda sendiri.

Cara Menambah Sempadan di Canva

Dalam artikel ini, kami akan memfokuskan pada cara menambahkan sempadan pada reka bentuk anda. Sempadan dapat membuat semua perbezaan ketika datang ke estetika keseluruhan. Sama ada siaran media sosial, kad panggil, atau latar belakang Zum, mereka menjadikan susun atur kelihatan lebih elegan dan dengan itu lebih profesional. Sudah tentu, itu tidak bermakna anda tidak boleh bersenang-senang dengan sempadan. Teruskan membaca dan ketahui beberapa cara yang lebih kreatif untuk menggunakan elemen ini di Canva.

Bagaimana Menambah Sempadan di Canva?

Sempadan dianggap alat penting dalam reka bentuk grafik. Selalunya, ia digunakan untuk tujuan struktur. Anda boleh menambahkan sempadan untuk merancang garis besar yang tajam atau menggunakannya untuk memisahkan susun atur menjadi petak yang berbeza. Mereka juga bagus untuk menarik perhatian pada elemen individu seperti teks, gambar, atau angka.

Canva menawarkan perpustakaan sempadan yang mengagumkan. Sebilangan besar daripadanya tersedia secara percuma, tetapi anda harus mendaftar untuk langganan Pro atau Enterprise untuk membuka elemen Premium. Secara teknikal, anda masih boleh menggunakannya dengan versi percuma, tetapi anda tidak dapat mengeluarkan tanda air. Nasib baik, ia sangat halus.

Terdapat aplikasi desktop dan mudah alih yang tersedia untuk peranti Windows, Mac, iOS, dan Android. Antara muka yang mesra pengguna hampir sama dalam setiap versi. Canva bukan hanya bertujuan untuk penggunaan profesional, jadi anda tidak perlu menjadi pereka grafik bintang untuk membuat sesuatu yang indah.

Juga, menambah sempadan mungkin merupakan tugas yang paling mudah. Teruskan membaca untuk perincian langkah demi langkah untuk setiap versi aplikasi desktop dan mudah alih.

Pada Windows

Terdapat versi desktop percuma yang tersedia untuk pengguna Windows OS. Anda boleh memuat turunnya dari laman web rasmi Canva. Inilah cara memasang Canva ke PC anda:

 1. Buka penyemak imbas pilihan anda dan pergi ke laman web rasmi.
 2. Klik butang ungu untuk mula memuat turun.

 3. Lancarkan aplikasi desktop dan buat akaun. Anda boleh log masuk dengan e-mel atau profil Facebook anda.

Jalan pintas akan segera muncul di desktop anda. Ini bermaksud aplikasinya sudah siap dan siap, jadi yang perlu anda lakukan ialah klik untuk memulakan:

 1. Lancarkan aplikasi dengan mengklik ikon desktop.

 2. Pilih kategori dari widget di bahagian atas skrin. Terdapat templat yang berbeza untuk catatan media sosial, persembahan, pemasaran, dan sebagainya.

 3. Pilih format tertentu (mis., "Poster" atau "Penutup Facebook") dengan mengklik padanya.

 4. Gerakkan kursor anda ke bar sisi di sebelah kiri. Buka bahagian "Elemen".

 5. Ketik "Sempadan" di bar carian di bahagian atas panel.

 6. Tinjau hasil carian dan klik pada yang anda suka.

Sekiranya anda ingin menambahkan elemen yang sama dua kali, anda tidak perlu melakukannya secara manual. Terdapat jalan pintas papan kekunci yang bagus yang boleh anda gunakan. Cukup tahan '' CTRL + D '' setelah anda memilih elemen dari bar sisi, dan pendua akan muncul.

Pada Mac

Anda boleh mendapatkan aplikasi desktop dari laman web Canva rasmi, tetapi cara terpantas adalah memuat turunnya dari Mac App Store. Ini caranya:

 1. Buka kategori "Foto dan Video" di App Store dan tatal untuk mencari Canva. Cara yang lebih cepat untuk melakukannya adalah dengan menggunakan fungsi carian di sudut kiri atas.

 2. Klik pada butang "Dapatkan" untuk memuat turun aplikasi secara percuma.
 3. Klik "Pasang" untuk menyelesaikan prosesnya. Sekiranya perlu, masukkan ID Apple anda.

Dari situ, anda boleh membuka aplikasi dan mula menambahkan elemen pada reka bentuk anda:

 1. Buka folder Aplikasi dan cari Canva.
 2. Sekiranya anda ingin membuat reka bentuk baru, klik pada butang ungu di sudut kanan atas. Pilih format yang anda inginkan dari senarai drop-down (mis., "Flyer", "Post Instagram").

 3. Buka tab "Elemen" di bar alat di sebelah kiri.

 4. Masukkan bentuk sempadan yang anda mahukan di bar carian di atas (mis., Sempadan segi empat tepat).

 5. Klik pada yang anda mahu tambahkan pada reka bentuk anda.

 6. Untuk menduplikasi sempadan, gunakan pintasan papan kekunci '' CMD + D ''.

Pada Android

Pengguna Android boleh menemui versi aplikasi mudah alih rasmi di Google Play Store. Inilah cara menyediakannya:

 1. Ketik ikon Google Play untuk mengakses kedai.
 2. Ketik "Canva" di bar carian di bahagian atas skrin.

 3. Ketik "Pasang" dan kemudian "Buka."

 4. Log masuk dengan akaun Google atau Facebook anda.

Oleh kerana ini adalah aplikasi mudah alih, antara muka sedikit berbeza. Walau bagaimanapun, ia mempunyai semua elemen yang sama, yang bermaksud anda boleh menambahkan sempadan dengan telefon pintar anda. Inilah caranya:

 1. Ketuk ikon aplikasi untuk melancarkan Canva.
 2. Di bawah "Buat Reka Bentuk", pilih jenis format yang anda mahukan (mis., "Kisah Instagram").

 3. Tetingkap baru akan dibuka. Anda boleh memilih templat yang ada atau mengetuk kotak kosong untuk merancang dari awal.

 4. Di sudut kiri bawah skrin, ketuk butang ungu "+". Ini akan membuka menu alat.
 5. Ketik pada bahagian "Elemen". Gunakan fungsi carian untuk mencari sempadan.

 6. Untuk menambahkan sempadan, ketik sahaja. Anda boleh menyesuaikannya dengan menggunakan bar menu di bahagian bawah skrin.

Perkara yang hebat mengenai versi ini ialah anda dapat berkongsi reka bentuk anda dengan platform lain. Sebagai contoh, jika anda menggunakan Canva untuk membuat catatan Instagram, anda boleh memuat naiknya terus ke profil anda. Ini caranya:

 1. Ketuk ikon "Kongsi" di sudut kanan atas skrin.

 2. Pilih aplikasi atau platform dari senarai pilihan.

 3. Tunggu beberapa saat untuk Canva menyiapkan reka bentuk anda.
 4. Setelah selesai, Canva akan mengalihkan anda ke aplikasi yang dipilih.

Pada iPhone

Sudah tentu, Canva boleh didapati di App Store juga. Muat turun sahaja seperti aplikasi lain:

 1. Ketik ikon App Store untuk membukanya.
 2. Gunakan fungsi carian untuk mencari aplikasi.
 3. Ketik "Dapatkan" untuk memuat turunnya.

Susun atur keseluruhan hampir sama dengan aplikasi Android, jadi langkah-langkah untuk menambahkan sempadan juga lebih kurang sama:

 1. Lancarkan aplikasi Canvas untuk mengakses skrin utama.
 2. Pilih templat reka bentuk baru dari widget.

 3. Untuk menambahkan elemen, ketuk ikon "+" di sudut kanan bawah skrin.

 4. Untuk mencari sempadan, gunakan fungsi carian. Anda juga boleh melihat tag di bawah bar carian untuk melihat bentuk apa yang paling popular.

 5. Ketik untuk memilih sempadan dan tambahkan pada reka bentuk anda.

 6. Sekiranya anda ingin membaginya dengan platform lain, ketik ikon kongsi di sudut kanan atas.

Sekiranya anda menutup aplikasi secara tidak sengaja, tidak perlu panik. Canva menyimpan semua halaman anda secara automatik sehingga anda dapat memilih dari mana anda berhenti. Cukup pergi ke halaman utama dan ketuk ikon "Reka Bentuk" di bahagian bawah skrin.

Bagaimana Menggunakan Batas dan Bentuk di Canva?

Peraturan pertama adalah; tidak ada peraturan mengenai Canva. Platform ini menyediakan pilihan penyesuaian yang tidak berkesudahan untuk semua elemen, termasuk sempadan. Sama ada anda membuat reka bentuk yang sepenuhnya asli atau mengubah templat yang ada, anda mempunyai kebebasan kreatif sepenuhnya.

Canva sangat mesra pengguna jadi bermain dengannya adalah kaedah terbaik untuk mengenali semua ciri. Namun, jika anda mencari beberapa petua dan peretasan reka bentuk asas, pastikan untuk terus membaca.

Lapisan Secara Kreatif

Jangan takut untuk bereksperimen dengan susun atur. Canva tidak memaksa anda untuk berpegang pada struktur yang kemas; anda boleh menggunakan bentuk dan beberapa lapisan yang bertindih. Sekiranya dilakukan dengan betul, ia boleh menghasilkan reka bentuk yang menarik.

Sama seperti ciri lain, meletakkan di Canva sangat mudah:

 1. Buka reka bentuk anda di Canva.

 2. Pilih elemen dengan mengklik elemen yang ingin anda pindahkan.
 3. Klik tab "Kedudukan" di sudut kanan atas.

 4. Sekiranya anda ingin memindahkan elemen ke barisan hadapan, pilih "Teruskan."

 5. Untuk meletakkan satu elemen di belakang yang lain, pilih "Mundur."

Gunakan Bentuk untuk Menyerlahkan Nombor

Anda tidak mahu orang terlepas pesta anda kerana mereka salah membaca tarikhnya, bukan? Caranya adalah dengan menekankan angka dengan bentuk khas yang pasti menarik perhatian. Terima kasih kepada pelbagai alat penyesuaian, anda boleh menjadi kreatif dengan yang satu ini. Sudah tentu, jika anda lebih suka berpegang pada bentuk segi empat yang lebih standard, itu juga bagus.

Bagaimanapun, langkahnya sangat mudah:

 1. Buka tab "Elemen" di bar sisi.

 2. Cari bentuk yang kukuh. Ia boleh menjadi apa sahaja - dari bunga hingga kotak.

 3. Tambahkan pada reka bentuk anda dan letakkan di atas nombor.
 4. Laraskan tahap ketelusan. Alat ini terletak di sudut kanan atas skrin.

Isi Jurang Menggunakan Bentuk

Ini adalah tip yang sangat spesifik, tetapi ia boleh menjadikan reka bentuk apa pun. Sekiranya anda membuat risalah atau logo yang berisi teks biasa, anda dapat mengisi kekosongan pada huruf tertentu untuk menambahkan bakat. Ini caranya:

 1. Klik pada "Elemen" dan gunakan bar carian untuk mencari bentuk yang sesuai. Contohnya, jika mata huruf, cari segitiga.

 2. Tambahkan elemen pada reka bentuk anda dan letakkan di atas jurang.
 3. Gunakan kursor anda untuk menyesuaikan ukuran.

 4. Sekiranya warnanya tidak sesuai, anda boleh mengubahnya. Klik pada ikon kecil di sudut kiri atas, di sebelah bar sisi. Anda boleh membuat warna tersuai jika tidak dapat mencocokkan.

Mengubah saiz bentuk untuk memberi penekanan

Kaedah lain yang baik untuk menonjolkan elemen reka bentuk individu adalah dengan menggunakan pelbagai saiz. Semakin besar perkataan atau gambar, semakin menarik perhatiannya. Anda boleh menyesuaikan ukuran dengan kursor atau pad sentuh anda:

 1. Pilih elemen yang ingin anda ubah saiznya.

 2. Seret tepi sehingga anda menyesuaikannya mengikut keinginan anda.

Itulah satu kelebihan versi desktop. Ubah saiz kurang senang dilakukan pada telefon pintar anda.

Kandungan Pembingkaian

Bahagian ini cukup banyak dilindungi, tetapi untuk mengulangi - menambahkan sempadan atau bingkai pada reka bentuk anda dapat membuatnya lebih jelas. Anda boleh menggunakan bentuk geometri standard seperti segi empat tepat atau bulatan untuk pendekatan minimalis. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih menarik, banyak garis besar sesuai dengan keterangan tersebut.

Soalan Lazim Tambahan

Cara Menambah Kotak Teks di Canva

Sudah tentu, anda boleh menambahkan perkataan dan frasa pada reka bentuk Canva anda. Sama seperti elemen lain, anda dapat menentukan ukuran dan kedudukan huruf. Tetapi pertama, anda mesti menambah kotak teks:

1. Buka tab "Teks" di panel sisi.

2. Terdapat tiga pilihan untuk dipilih: tajuk, sub tajuk, dan kotak teks biasa. Pilih satu dengan mengklik padanya.

3. Kotak teks akan muncul di halaman anda. Padamkan teks umum dan masukkan perkataan atau frasa yang anda mahukan.

4. Untuk memformat teks, gunakan alat dari bar menu di atas halaman. Anda boleh menukar fon, penjajaran, warna, dan menambahkan kesan.

5. Anda boleh memindahkan dan mengubah saiz kotak teks dengan kursor anda.

6. Sekiranya anda mahu membalikkannya, klik pada ikon putar kecil di bawah kotak teks. Gunakan kursor anda untuk menukar arah.

7. Untuk menambahkan sempadan di sekitar teks, gunakan pintasan papan kekunci '' Alt + Shift + B ''.

Apabila anda membuka tab "Teks", anda akan melihat sudah ada beberapa templat yang tersedia. Anda boleh menambahkannya ke halaman anda dengan mengklik fon tertentu. Ini kebanyakannya frasa umum seperti "Good Vibes" atau "I Love You", tetapi rekaannya cukup pelbagai.

Dunia Adalah Canva Anda

Seperti yang anda lihat, Canva adalah platform yang agak intuitif. Terdapat pelbagai alat berguna dan perpustakaan yang berlainan dengan elemen yang berbeza. Anda juga tidak memerlukan langganan berbayar untuk mendapatkan barang yang baik.

Ketika datang ke sempadan, ada satu untuk setiap kesempatan. Selain itu, anda bebas mengubah warna, ukuran, kedudukan, dan tahap ketelusan sesuai dengan keinginan anda. Kedua-dua versi mudah alih dan desktop mempunyai alat penyesuaian yang sama, jadi anda boleh bekerja dengan peranti apa pun yang paling sesuai dengan anda. Secara keseluruhan, Canva dirancang untuk memberi inspirasi kepada kreativiti - mengapa tidak bersenang-senang dengannya?

Adakah anda mempunyai akaun Canva? Apa pengalaman anda dengan platform? Jangan ragu untuk berkongsi beberapa reka bentuk anda dalam komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found