Cara Mengkalibrasi Pengawal PS atau Xbox Anda di Windows 10

Semua pemain tahu pentingnya menjaga peralatan mereka, dan ini termasuk memastikan pengawal berada dalam keadaan sempurna. Beberapa masalah sering kali boleh merosakkan tujuan anda atau pergerakan, kerana penembak yang kompetitif memerlukan tindakan yang paling tepat. Nasib baik, ada cara untuk menetapkan semula paksi pengawal pada Windows 10.

Cara Mengkalibrasi Pengawal PS atau Xbox anda di Windows 10

Sekiranya anda ingin belajar bagaimana mengkalibrasi pengawal pada Windows 10, artikel ini akan membantu anda. Terdapat banyak pilihan untuk diikuti. Kami juga akan menjawab beberapa persoalan yang mungkin anda ada.

Cara Mengkalibrasi Pengawal PS atau Xbox anda di Windows 10

Semua PC Windows 10 dilengkapi dengan program yang disebut Calibration Tool. Ia berfungsi dengan semua pengawal USB, termasuk pengawal PlayStation dan Xbox. Anda juga boleh menggunakannya untuk pengawal Nintendo Switch Pro jika anda mahu.

Sebelum kita melangkah, mari cuba yang lain.

Tetapkan semula Penentukuran Pengawal ke Lalai

Kaedah ini sangat bagus untuk menangani masalah kecil. Ini pada dasarnya menyegarkan kalibrasi pengawal, sama seperti anda menyegarkan halaman web yang tidak berfungsi atau lambat pada penyemak imbas anda. Langkahnya sangat mudah, dan anda dapat menyelesaikan keseluruhan proses ini dalam masa kurang dari satu minit.

Ini adalah langkah untuk menetapkan semula penentukuran pengawal:

 1. Pastikan pengawal anda disambungkan dan dibaca oleh PC Windows 10 anda.

 2. Pergi ke tetapan "Peranti dan Pencetak" anda.

 3. Cari alat kawalan anda dan klik kanan padanya.
 4. Pilih "Tetapan Pengawal Permainan" dari menu drop-down.

 5. Pilih "Properties" dari tetingkap baru.

 6. Pada tab "Tetapan", pilih "Tetapkan Semula ke Lalai."

 7. Setelah selesai, pilih "OK" untuk berakhir.

 8. Lakukan perkara yang sama untuk tetingkap pengawal asal.

 9. Pengawal anda harus berada dalam penentukuran kilang sekarang dan anda boleh menutup "Peranti dan Pencetak" jika anda mahu.

Pembaikan cepat ini berkesan untuk menghilangkan tetapan kepekaan dan penentukuran yang pelik. Walau bagaimanapun, kadangkala ia tidak berfungsi. Sekiranya kaedah penetapan semula cepat tidak berfungsi, anda boleh mencuba kaedah seterusnya ini.

Kalibrasi Pengawal Permainan Anda Dengan Alat Kalibrasi

Alat Kalibrasi boleh dipercayai untuk menjadikan pengawal anda kembali sihat. Proses ini memakan masa lebih lama kerana anda harus mengikuti arahan. Walau bagaimanapun, alat ini akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan.

Inilah cara anda menggunakan Alat Kalibrasi untuk mengkalibrasi pengawal permainan anda secara manual:

 1. Pergi ke "Peranti dan Pencetak."

 2. Cari alat kawalan anda dari perkakasan.
 3. Klik kanan pada alat kawalan dan pilih "Tetapan Pengawal Permainan."

 4. Pastikan anda memilih pengawal yang betul dan kemudian pilih "Properties".

 5. Pergi ke tab "Tetapan" di tetingkap baru.

 6. Pilih "Kalibrasi."

 7. Alat Kalibrasi akan berjalan, dan pilih "Seterusnya" untuk memulakan.

 8. Biarkan D-pad (Xbox) atau thumbstick kiri (PS) di tengah dan tekan sebarang butang.

 9. Gerakkan D-pad (Xbox) atau thumbstick kiri (PS) ke keempat penjuru dan kemudian tekan sebarang butang.

 10. Ulangi Langkah 8.
 11. Gerakkan pencetus ke atas dan ke bawah sepanjang jalan dan kemudian tekan butang mana-mana.
 12. Gerakkan thumbstick kanan ke kiri dan kanan pada alat kawalan anda sehingga kemudian tekan butang mana-mana.
 13. Lakukan perkara yang sama untuk batang jari kanan atas dan bawah.
 14. Setelah selesai, pilih "Selesai" untuk menyelesaikan prosesnya.

 15. Uji sama ada semuanya berfungsi.
 16. Pilih "Terapkan" dan "OK" apabila selesai.

 17. Pilih "OK" untuk tetingkap tetapan pengawal asal.

 18. Sekarang anda boleh mula bermain permainan.

Kalibrasi manual mungkin dapat menyelesaikan masalah penyetelan semula tidak dapat. Biasanya, pengawal anda akan sebaik yang baru selepas sesi penentukuran semula.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara mengkalibrasi dengan Steam, lihat bahagian berikut.

Kalibrasi Pengawal Permainan Anda Dengan Steam

Adakah anda tahu bahawa Steam hadir dengan fungsi penentukuran pengawalnya sendiri? Ini lebih mendalam dan bahkan membolehkan anda menyesuaikan zon mati. Anda bahkan dapat menyesuaikan tetapan pengawal anda berdasarkan permainan demi permainan walaupun permainan tersebut tidak menyokong pengawal USB.

Inilah cara melakukan penentukuran asas dengan Steam:

 1. Lancarkan pelanggan Steam.
 2. Buka Mod Gambar Besar dengan mengkliknya di bar atas.

 3. Klik cog tetapan.

 4. Pergi ke "Pengawal" dan kemudian "Tetapan Pengawal."

 5. Pilih alat kawalan anda dan kemudian pilih "Kalibrasi."

 6. Pertama, aktifkan "Lock Out Joystick Navigation."

 7. Selepas itu, pilih "Mulakan Autokalibrasi Penuh."

 8. Ikut arahan dan gerakkan batang analog 10 kali setiap satu ke arah yang berbeza.

 9. Ini adalah autokalibrasi asas.

Selepas ini, anda perlu kembali dan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pilih "Calibrate" sekali lagi.

 2. Kali ini, matikan "Lock Out Joystick Navigation."

 3. Laraskan zon mati kedua-dua batang sehingga anda merasa selesa dengan tetapannya.

 4. Setelah selesai, kembali ke layar "Pengawal Pengawal".

Untuk menyesuaikan pengaturan untuk permainan individu, pilih "Dukungan Konfigurasi Xbox" atau "Dukungan Konfigurasi PlayStation" sesuai dengan pengawal anda. Selepas itu, pilih permainan yang anda mahu sesuaikan dan liar pada tetapan jika anda mahu.

Kalibrasi Pengawal Permainan Anda Dalam Talian

Beberapa laman web membolehkan anda menentukur alat kawalan anda. Salah satunya adalah Gamepad Tester, dan ia boleh digunakan secara percuma. Ia sangat kasar, tetapi masih berfungsi dengan baik semasa anda menggunakannya untuk menentukur alat kawalan anda.

Gamepad Tester mempunyai beberapa ciri eksperimen, tetapi tidak begitu relevan jika anda tidak menyahpepijat pengawal. Proses mudah semestinya sesuai untuk anda.

Cukup ikuti arahan untuk menentukur alat kawalan anda. Ia akan terasa lebih baik selepas sesi penentukuran.

Uji Penentukuran

Anda dapat menguji kalibrasi menggunakan Alat Kalibrasi lebih awal, tetapi tidak ada cara yang lebih baik untuk mengujinya daripada bermain permainan yang menuntut ketepatan. Contohnya, anda boleh memuatkan penembak orang pertama (FPS) atau permainan lumba. Kedua-dua genre memerlukan input yang sangat tepat untuk cemerlang dalam permainan.

Cuba dan lihat apakah input dan pergerakan anda terasa lebih lancar. Biasanya, penentukuran dapat mengembalikan rasa pengawal ke keadaan kilang. Sudah tentu, ini tidak bermakna bahawa tetapan sensitiviti dan zon mati dalam permainan anda dihapus, kerana ia khusus untuk permainan.

Beberapa permainan video mempunyai pilihan untuk mengkalibrasi pengawal. Perkara ini biasanya sama di seluruh platform, jadi anda dapat mengkalibrasi pengawal anda dalam permainan video sama ada anda bermain di PC, PS5 atau Xbox One.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Saya Perlu Melakukan Ini?

Ada kalanya pengawal mengembangkan bacaan dan tetapan yang pelik, terutamanya jika anda menggunakannya di platform yang tidak semestinya anda lakukan. Menggunakan pengawal PS4 atau PS5 pada PC mungkin mengakibatkan beberapa tetapan dan zon mati yang tidak optimum, misalnya.

Dengan penentukuran, anda menjadikannya lebih baik di platform yang anda gunakan. Sudah tentu, menyesuaikan tetapan permainan dapat membantu, tetapi ada kalanya penentukuran lebih baik.

Biasanya, pengawal Xbox dikalibrasi terlebih dahulu untuk berfungsi dengan baik di PC, tetapi jika anda merasakannya pelik, anda boleh menentukurnya untuk memastikannya berfungsi dengan baik.

Pengawal lama juga boleh menjadi kurang tepat apabila anda menggunakannya dalam jangka masa yang lama. Penentukuran membantu memberikannya kemudahan baru dalam hidup, walaupun ia tidak menyelesaikan semua masalah. Sekiranya penentukuran intensif tidak berfungsi untuk pengawal anda, sudah tiba masanya untuk mendapatkan yang baru.

Apakah Z-Axis pada Pengawal?

Paksi-Z adalah paksi untuk butang pencetus anda pada pengawal Xbox anda. Apabila kedua-dua pencetus berada dalam kedudukan neutral, nilainya harus berada pada 50%. Pencetus kiri mengurangkannya menjadi 0% sementara pemicu kanan meningkatkan nilainya hingga 100%.

Pengawal Apa yang Disokong oleh Steam?

Terdapat pelbagai alat kawalan yang boleh anda gunakan di Steam. Berikut adalah yang paling biasa:

• Pengawal Stim

• Semua pengawal Xbox, baru atau lama, berwayar atau tanpa wayar

• Pengawal PS4, berwayar atau tanpa wayar

• Pengawal PS5, berwayar atau tanpa wayar

• Pengawal Nintendo Switch Pro Wired

Untuk pangkalan data pengawal yang disokong dengan terperinci, sila lawati halaman ini untuk mengetahui apakah senarai anda ada dalam senarai. Secara umum, hampir semua pengawal USB atau tanpa wayar akan berfungsi dengan Steam. Jarang menemui sesuatu yang tidak disokong oleh Steam pada masa ini.

Anda berpotensi menggunakan GameCube Controller dengan penyesuai dan beberapa perisian tambahan juga. Mungkin memerlukan beberapa masalah, tetapi anda lebih senang untuk mencuba dan mencari beberapa tetapan yang bagus.

Akhirnya Merasa Baik

Selepas penentukuran, alat kawalan anda pasti akan mengendalikan jauh lebih baik daripada sebelumnya. Setelah mengetahui bagaimana melakukannya di pelbagai perisian, anda boleh menyesuaikan tetapan untuk mencapai pengalaman permainan yang optimum. Anda hanya sehebat yang anda rasa selesa.

Adakah anda lebih suka zon mati besar atau kecil pada alat kawalan anda? Pengawal mana yang menjadi kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.