Cara Mengkalibrasi Skrin Sentuh pada Windows 10

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami melihat sebilangan besar peranti berkemampuan skrin sentuh yang dikuasakan oleh Windows 10. Dari tablet sederhana hingga komputer riba kelas atas, peranti ini membolehkan kami berinteraksi dengan kandungan dan mengakses maklumat dengan lebih intuitif cara.

Cara Mengkalibrasi Skrin Sentuh pada Windows 10

Walaupun teknologi ini telah berkembang, ada peluang yang sangat tinggi untuk akhirnya anda menghadapi beberapa masalah dengan skrin sentuh. Tidak kira seberapa baik peranti anda, teknologinya rentan, itulah sebabnya anda mungkin menghadapi masalah ini.

Sekiranya skrin sentuh anda mula bertindak pelik atau kehilangan ketepatannya, jangan risau, kerana ini mungkin hanya masalah biasa yang sering dapat diselesaikan hanya dengan menentukurnya. Kecuali ada kerosakan yang jelas pada skrin atau masalah perkakasan, penentukuran seharusnya dapat menyelesaikan masalah dengan peranti skrin sentuh anda.

Sekiranya anda belum pernah mengkalibrasi skrin sentuh pada peranti Windows 10 anda, berikut adalah panduan ringkas yang mungkin dapat membantu.

Kalibrasi Skrin Sentuh

Kalibrasi adalah proses di mana anda menyelaraskan koordinat skrin sentuh dengan paparan. Ini memastikan bahawa skrin anda lebih responsif dan tepat. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk menentukur skrin dengan jayanya:

1. Pergi ke Panel kawalan dan pilih Perkakasan dan Bunyi. Panel kawalan

2. Klik pada Kalibrasi skrin untuk input pen atau sentuh pilihan, yang berada di bawah Tetapan PC Tablet.

3. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu paparan, anda boleh memilih paparan yang ingin anda kalibrasi dari Tetapan PC Tablet.

4. Dari menu pop timbul, pilih Tentukur…

5. Anda akan diminta untuk memilih antara Input pen atau Masukan sentuh, jadi pilih yang paling sesuai dengan peranti anda.

6. Anda akan melihat skrin putih dan perlu mengetuk rambut salib setiap kali ia muncul di skrin. Penting agar anda tidak mengubah resolusi paparan sehingga penentukuran selesai.

7. Setelah selesai mengkalibrasi layar, pastikan untuk menyimpan data penentukuran.

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah ini dengan betul, peranti anda harus lebih responsif. Namun, jika ini tidak berlaku, mungkin terdapat masalah lain pada skrin anda. Sekiranya ini berlaku, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Jalankan Penyelesaian Masalah

Ciri penyelesaian masalah Windows agak bagus. Terdapat banyak masalah yang dapat dikenali dan diselesaikan sendiri. Perkara yang sama berlaku untuk skrin anda.

  1. Buka menu Mula dan ketik “menyelesaikan masalah tetapan"Ke dalam bar carian dan klik padanya. Bar Carian Windows
  2. Sekarang, klik pada Penyelesai masalah tambahan untuk membuka tetingkap lain dengan penyelesai masalah skrin sentuh. Menu Penyelesaian Masalah Windows 10
  3. Jalankan penyelesai masalah untuk input sentuhan.

Ini cukup untuk peranti anda mengetahui mengapa skrin tidak berfungsi dan cuba memperbaikinya. Malangnya, pilihan penyelesaian masalah tidak begitu komprehensif, jadi masih ada beberapa perkara yang mungkin harus anda lakukan sendiri.

Kemas kini Pemacu

Pemacu adalah bahagian penting dalam perisian peranti anda yang membolehkan perkakasan berkomunikasi dengan pemproses. Banyak pemacu perlu dikemas kini secara berkala agar perkakasan dapat berfungsi dengan baik.

Oleh itu, jika anda menghadapi masalah dengan skrin sentuh, anda mungkin ingin mencuba mengemas kini pemacu.

  1. Klik kanan ikon Windows di sudut kiri bawah dan pilih Pengurus peranti dari menu. Menu Windows 10
  2. Sekarang, klik kanan pada Skrin sentuh yang mematuhi HID pilihan dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu. Pengurus peranti
  3. Anda harus memilih Cari perisian pemacu yang dikemas kini secara automatik, kerana ini akan melayari seluruh pangkalan data Microsoft untuk kemas kini yang tersedia. Sekiranya anda melihat bahawa terdapat kemas kini, ikuti wizard dan kemudian mulakan semula peranti anda.

Dalam kebanyakan kes, ini akan menyelesaikan semua masalah yang menyebabkan skrin sentuh anda tidak berfungsi. Sebaliknya, mungkin versi terbaru pemacu yang menyebabkan masalah ini. Tidak semua versi sama-sama bagus, jadi beberapa dari mereka mungkin menjadi sebab mengapa skrin sentuh anda tidak berfungsi.

Balik Pemacu

Sekiranya masalah dengan pemacu terkini untuk skrin sentuh anda, anda ingin menggunakan versi sebelumnya.

  1. Ikuti langkah di atas untuk membuka Pengurus peranti. Menu Windows 10
  2. Sekali lagi, klik kanan Skrin sentuh yang mematuhi HID dan pergi ke Hartanah. Pengurus Peranti 2
  3. Sekarang, arahkan ke Pemandu tab. Sifat Peranti
  4. Kemudian, klik pada Pemandu Roll Back. Ini akan membawa pemacu kembali ke versi yang lebih lama, yang mungkin dapat menyelesaikan masalahnya. Harta Pemandu

Sekiranya tiada penyelesaian di atas berfungsi, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada profesional. Mungkin ada beberapa kerosakan yang tidak dapat anda lihat dan dengan itu tidak mungkin anda sendiri.

Kata Akhir

Sekarang kerana anda mempunyai idea yang lebih baik tentang bagaimana proses penentukuran berfungsi, anda boleh mencubanya sendiri sekiranya anda menyedari bahawa skrin sentuh anda tidak berfungsi. Prosesnya tidak boleh memakan masa lebih dari beberapa minit, jadi anda dapat menyelesaikan masalahnya dalam masa yang singkat.

Seperti disebutkan, ini tidak akan menyelesaikan masalah setiap masa. Sekiranya masalah pada skrin sentuh berterusan, anda mungkin ingin menghubungi khidmat pelanggan untuk mendapatkan bantuan.