Ulasan GoPro Hero 5 Black: Kamera aksi terbaik dalam perniagaan, kini lebih murah

Ulasan GoPro Hero 5 Black: Kamera aksi terbaik dalam perniagaan, kini lebih murah

Gambar 1 dari 10

Paparan LCD GoPro Hero 5

wira-5-ulasan-dengan-penghargaan
Peti bateri GoPro Hero 5
Skrin sentuh GoPro Hero 5
Lensa menonjol GoPro Hero 5
GoPro Hero 5 di gunung
gopro_hero_5_black_review_main
GoPro Hero 5 tepi kanan
Pelabuhan GoPro Hero 5
Butang pengatup GoPro Hero 5
£ 350 Harga semasa dikaji

Berita terkini: GoPro Hero 5 Black 2017 telah mengurangkan potongan harganya di Amazon, dengan penembak mudah alih kini hanya £ 299. Itu menandakan potongan lebih dari £ 100 dari harga £ 399,99, yang merupakan tawaran yang sangat baik pada sekeping kit yang hebat. Pergi ke Amazon untuk mendapatkannya.

Ulasan lengkap GoPro Hero 5 Black Jonathan Bray mengikuti di bawah ini.

Ulasan GoPro Hero 5 Black: Secara lengkap

GoPro, selama bertahun-tahun, mendominasi pemandangan kamera aksi. Sejak awal, syarikat menyedari perlunya menggabungkan kualiti gambar teratas dengan reka bentuk yang ringkas dan mudah dibawa ke mana sahaja - dan hasilnya adalah penjualan yang besar di seluruh dunia, dan bukan hanya pengguna yang membeli GoPros. Profesional juga menyukai kamera GoPro, jadi penampilan GoPro Hero5 adalah masalah besar.

Fokus GoPro adalah pada kualiti gambar, bagaimanapun, bahawa ia telah menghindari ciri-ciri tertentu hingga saat ini, terutama kalis air terbina dalam. Kamera Hero 4 dan GoPro Hero yang lain tidak pernah tahan cuaca, sebaliknya bergantung pada kotak luaran untuk memberikan ketahanan terhadap salji, laut dan ribut, tetapi Hero 5 habis semuanya, memberikan kalis air penuh hingga kedalaman 10 meter tanpa memerlukan untuk kes.

Lihat ulasan DJI Mavic Pro yang berkaitan: Pengingat GoPro Karma membuat saingan DJI tersendiri dengan kamera aksi terbaik: Adakah GoPro masih menjadi raja? GoPro membuat drone dan kamera 360 VR

Sekiranya anda ingin melakukan selam skuba GoPro, anda masih perlu memasukkannya ke dalam casing, tetapi peselancar, pelayar dan pemain ski akan senang kerana mereka hanya dapat memasang kamera dan pergi. Manfaat sampingan yang baik adalah peningkatan kualiti suara. Tanpa casing plastik membentuk penghalang yang tidak dapat ditembusi antara mikrofon dan dunia luar, GoPro Hero 5 mampu merakam audio yang unggul, dan ada juga GPS, jadi anda kini dapat meletakkan data kedudukan di bahagian atas video anda.

Tetapi mari kita kembali ke rancangan itu sebentar. Bagi sesiapa yang kenal dengan GoPro Hero, ia akan sangat mengejutkan. Ia mempunyai bentuk asas, segi empat sama, tetapi di situlah kesamaan berakhir. Ia lebih lengkung daripada Hero 4 yang agak kotak, grippier berkat kemasan getah di bahagian luar, dan mempunyai kawasan bergaris di bahagian belakang yang memastikan kemungkinannya tidak tergelincir dari tangan anda jika anda menembak dari pinggul.

BACA SETERUSNYA: Telefon pintar terbaik tahun 2016 - ini adalah telefon bimbit kegemaran kami

Flap tugas berat meliputi semua port - termasuk port pengisian USB Type-C yang baru - untuk mengelakkan masuknya air, dan lensa ditutup dengan sekeping kaca rata di atas menara persegi yang menonjol di bahagian depan.

Itu, serta dimensi yang sedikit lebih besar di sekeliling, mungkin bermaksud bahawa GoPro baru tidak sesuai dengan aksesori yang ada, jadi periksa dengan teliti sebelum anda mengambil risiko. Walau bagaimanapun, dari segi kemudahan, Hero 5 adalah peningkatan besar pada model sebelumnya.

[galeri: 1]

Ulasan GoPro Hero 5 Black: Skrin sentuh dan kawalan suara

Satu lagi peningkatan besar untuk Hero 5 dapat dilihat apabila anda menghidupkannya: ia mempunyai skrin sentuh berwarna 2 inci di bahagian belakang, yang direka untuk menjadikan kawalan kamera dan mod beralih lebih mudah daripada sebelumnya.

Sekali lagi, ini adalah langkah maju yang signifikan berbanding model sebelumnya, yang bahkan tidak mempunyai layar, apalagi yang mempunyai kemampuan layar sentuh. Agak lincah, dan anda tidak boleh menggunakannya di bawah air atau dengan sarung tangan, tetapi ini bermakna anda tidak perlu menghafal kombinasi penekanan butang yang tidak jelas untuk menukar mod. Ini juga menjadikan bingkai gambar anda lebih mudah, dan anda tidak memerlukan pengetahuan ensiklopedia mengenai pelbagai bunyi bip dan lampu LED kamera untuk mengetahui apa yang dilakukannya.

Walaupun anda tidak suka bermain-main dengan skrin sentuh atau butang rana atau mod (ya, mereka masih ada di sini, pada masa anda memerlukannya), GoPro Hero 5 mempunyai satu lagi trik berguna: kawalan suara. Sekarang, ini tidak semudah yang dikenali sebagai pengecaman suara Alexa Amazon atau Siri, tetapi anda boleh mengeluarkan arahan asas seperti "GoPro on" atau "GoPro start video", dan ia berfungsi dengan baik. Anda harus menaikkan suara anda di persekitaran yang sangat bising.

[galeri: 2]

Dan, ya, saya tahu banyak ciri ini sebelum ini tersedia melalui aplikasi GoPro, tetapi terus terang apa sahaja yang mengurangkan bilangan alat yang harus saya juggling semasa saya keluar dan merupakan berita baik.

Aplikasi GoPro yang paling baik disimpan untuk penyuntingan dan penyemakan rakaman, dan terdapat juga barang baru di sini. Saya sangat berminat dengan aplikasi Quik baru, yang pada dasarnya adalah jenama semula aplikasi Replay yang sangat baik, yang diperoleh GoPro baru-baru ini. Pada dasarnya ia adalah alat penyuntingan video yang berusaha untuk membuat montaj video ke muzik. Umpan dengan klip, gambar dan beberapa kapsyen dan ini menghasilkan kesan yang sangat mengagumkan dalam menghasilkan video yang siap untuk dikongsi.

Ulasan GoPro Hero 5 Black: Kualiti gambar dan ciri lain

Di dalam, ia sama seperti sebelumnya. Sensor Hero 5 adalah ukuran yang sama seperti pada model sebelumnya (1 / 2.3in) dan ia boleh merakam dalam resolusi hingga 4K, tetapi hanya pada 30fps. Jatuhkan resolusi dan anda boleh merakam pada kadar bingkai yang lebih tinggi - hingga 240fps untuk rakaman gerakan ultra-lambat - tetapi tidak ada perbezaan kemampuan di sini berbanding Hero 4 Black.

Peningkatan besar datang dalam bentuk penstabilan gambar elektronik. Ini melancarkan rakaman yang sangat goyah, tetapi dengan sedikit pengurangan kualiti keseluruhan. Untuk tangkapan bergelombang, seperti ketika kamera dipasang pada hendal basikal, ini berfungsi dengan baik, tetapi kurang berguna untuk tangkapan yang dipasang di kepala atau kereta di mana pemantapan imej biologi dan mekanikal dimainkan.

[galeri: 9]

Kualiti video, seperti biasa, sangat bagus. Rakaman dipenuhi dengan perincian pin-tusukan dan, walaupun ketepuan warna adalah sentuhan yang disenyapkan (seperti Hero 4), ia berkinerja baik dalam situasi yang remang-remang, dengan tahap kebisingan tetap pada tahap yang rendah. Gambar 12 megapikselnya kelihatan hebat. Umumnya mereka terdedah dengan baik dan warnanya cerah, dan kemampuan baru untuk mengeksport fail RAW dalam model ini membantu anda menyelamatkan gambar yang mungkin tidak dapat digunakan.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, audio ditingkatkan dengan ketara, terutamanya disebabkan oleh fitur pengurangan angin yang baru dan fakta bahawa anda tidak perlu lagi memasang kamera dalam kes untuk memastikan kedap air.

Satu perkara yang tidak banyak dorongan, jika ada, adalah hayat bateri. Walaupun bateri telah diberi peningkatan kapasiti dalam Hero 5, dalam penggunaan permulaan yang intensif, saya mendapati ia gagal bertahan lebih lama daripada pagi. Layar, GPS dan penstabilan gambar semuanya menjadi sangat teruk, dan anda perlu membeli beberapa bateri ganti jika anda berencana untuk tidak berada di pangkalan selama lebih dari setengah hari.

[galeri: 7]

Ulasan GoPro Hero 5: Keputusan

Tidak dapat dielakkan: dengan lebih banyak ciri, kemudahan penggunaan yang lebih baik, dan kalis air, serta penangkapan audio yang lebih baik, GoPro Hero 5 adalah raja kamera aksi yang baru.

Senang juga melihat bahawa, pada saat harga barang elektronik pengguna meningkat, harga pada £ 350, Hero 5 sebenarnya sedikit lebih murah daripada Hero 4 Black ketika pertama kali dilancarkan.

Dengan Hero 4 Black masih memerlukan jumlah yang sama, ini bermaksud mengesyorkan Hero 5 Black tanpa pemikiran. Sekiranya anda berada di pasaran untuk kamera aksi dan anda mahukan yang terbaik, pilihlah Hero 5. Ini adalah penembak yang paling sukar, paling kasar dan berkualiti dalam perniagaan ini.