Ulasan Sesi GoPro Hero 5: Kecil tetapi hebat, dan kini ditawarkan

Ulasan Sesi GoPro Hero 5: Kecil tetapi hebat, dan kini ditawarkan

Gambar 1 dari 11

Anugerah Sesi GoPro Hero5

Ulasan Sesi GoPro Hero5 utama
Ulasan Sesi GoPro Hero5 kembali
Paparan tinjauan Sesi GoPro Hero5
Ulasan Sesi GoPro Hero5 berpusat
Lensa tinjauan Sesi GoPro Hero5
Port ulasan Sesi GoPro Hero5
Ulasan Sesi GoPro Hero5 secara solo
Ulasan Sesi GoPro Hero5 teratas
Ulasan Sesi GoPro Hero5 utama
Menara tinjauan Sesi GoPro Hero5
£ 249 Harga semasa dikaji

PERINGATAN TAWARAN: Kamera kecil yang bagus ini kini ditawarkan di Argos. Harganya turun dari £ 199 hingga £ 129, menjimatkan 70 £ dari RRP. Anda boleh menuntut tawaran di pautan ini. Juga, dengan sebarang pembelian di Argos lebih dari £ 100, anda kini mendapat voucher £ 10 percuma.

Ulasan asal kami bersambung di bawah

Tahun lalu, GoPro bergerak dengan Sesi Wira GoPro. Ini adalah kali pertama syarikat itu memperbaiki casis kamera tindakannya, dan GoPro pertama yang dapat anda gunakan di tempat basah tanpa harus menempelkannya ke dalam casing.

Tahun ini, firma tersebut telah menerapkan pelajaran yang diperoleh dalam penghasilan Session ke Hero5 Black, menjadikannya tahan air juga, namun ia juga telah menemui masa untuk mengemas kini cam aksi bayinya: masuk ke GoPro Hero 5 Session.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Hero 5 Hitam kami.

Ulasan Sesi GoPro Hero 5: Membina kualiti dan ciri

Peningkatan utama adalah peralihan dari Full HD tahun lalu ke tangkapan 4K tahun ini, lebih banyak yang kemudian, tetapi satu perkara yang tidak berubah adalah reka bentuk Sesi. Masih comel dan berbentuk kubus, beratnya hampir 74g, dan jauh lebih kecil daripada Hero 5 Black, berukuran 38 x 38 x 38mm.

[galeri: 7]

Sesi tahun ini masih kalis air hingga kedalaman 10m, yang bermaksud anda tidak perlu risau untuk memasukkannya ke dalam casing kecuali anda merancang untuk melakukan selam skuba. Ia juga lebih murah £ 100.

Perbezaan utama antara Sesi dan Hitam dari segi kemampuannya adalah bahawa Sesi ini tidak mempunyai LCD warna untuk pembingkaian dan main balik. Sebaliknya, anda mempunyai skrin LCD monokrom asas di atas, yang memaparkan mod dan status, sementara kawalan pada peranti terhad kepada butang fizikal. Di atas terdapat butang kuasa dan rana dua guna, sementara butang yang dikhaskan untuk menukar mod pemotretan dapat ditemukan di bahagian belakang casis.

Satu lagi perbezaan besar antara Hero 5 Black dan Hero 5 Session ialah yang terakhir mempunyai bateri 1,000mAh yang tidak boleh ditanggalkan, yang membataskan kepraktisannya untuk videografer profesional. Tanpa cara menukar bateri yang habis dengan cepat setelah kehabisan jus (lebih lanjut mengenai ini di bawah), anda perlu bergantung pada bank kuasa jika anda ingin terus menembak, atau membeli dua kamera, kerana caj mengambil masa lebih dari satu jam.

[galeri: 6]

Syukurlah, Hero 5 Session mempunyai jangka hayat bateri yang lebih baik daripada rakan Hero 5 Black. Melalui rakaman berhenti / mulakan, saya dapat mengeluarkan 1 jam 40 minit daripadanya dengan baki bateri 40%. Hero 5 Black hanya berjaya dalam 1 jam 45 minit keseluruhan.

Video dirakam ke microSD, tetapi anda tidak akan menemukan kad yang dibundel di dalam bungkusan, dan pengecasan dan pemindahan data dilakukan melalui port USB Type-C. Kamera menyokong sehingga 128GB kad, yang membolehkan anda menyimpan semua gambar dan video anda - bergantung pada keperluan storan anda - dan anda boleh mendapatkan kad 32GB dengan harga serendah £ 10 di Amazon.

Syukurlah, anda mendapat kabel USB Type-C ke USB di dalam kotak sehingga anda dapat mengecas kamera, dan terdapat juga pemasangan helmet sederhana. Anda boleh menambahnya dengan pelbagai pilihan tambahan jika anda ingin berselancar atau berbasikal gunung.

Ulasan Sesi GoPro Hero 5: Kualiti gambar dan video

Sesi Hero 5 sangat mudah digunakan. Menekan butang rana di bahagian atas kamera dan membolehkan anda memulakan rakaman dalam beberapa saat. Sekiranya anda menekan butang sekali lagi, ia akan menjimatkan rakaman anda dan kemudian mematikan kamera untuk menjimatkan bateri.

Dengan menekan butang mod di belakang, anda dapat berpusing antara mod video dan foto, dan anda akan dapat melihat tetapan mana yang ada di samping maklumat bateri dan simpanan yang tersisa pada paparan LCD. Sesi baru juga menyokong sekumpulan kawalan suara asas yang sama dengan Hero 5, yang membolehkan kawalan bebas tangan semasa bermain dan berhenti, mod beralih dan menangkap gambar. Berguna jika anda bermain ski dan tidak mahu melepaskan tangan anda dari sarung tangan anda.

[galeri: 3]

Kerana Sesi Hero 5 tidak mempunyai skrin sentuh berwarna, anda perlu menyambungnya melalui aplikasi GoPro Capture di telefon anda untuk menukar tetapan dan mengulas rakaman. Saya suka skrin sentuh Hero 5 Black, tetapi memandangkan ciri-ciri yang terdapat dalam rangkaian aplikasi GoPro, skrin sentuh bukanlah ciri yang saya sangat merindui.

Lihat ulasan GoPro Hero 5 Black yang berkaitan: Kamera aksi terbaik dalam perniagaan, kini lebih murah

Ciri baru Hero 5 Session yang terbaik adalah kemampuannya merakam video 4K pada 30fps. Ia tidak berkemampuan seperti Hero 5 Black, yang menawarkan rakaman 4K 60fps, namun kualiti video sangat mengagumkan. Sekiranya anda ingin mencapai kadar bingkai yang lebih tinggi, anda boleh turun hingga 1440p pada 60fps, 1080p pada 90fps atau bahkan 720p pada 120fps untuk rakaman video yang lambat. Anda dapat melihat perincian mod yang ditawarkan di laman web GoPro.

Video tajam dan terperinci, menawarkan peningkatan penting dalam Sesi Hero 4 tahun lalu. Ini adalah bahagian utama kerana peningkatan resolusi, tetapi juga disebabkan oleh peningkatan kadar bit rakaman video, yang kini mencapai 60Mbits / saat berbanding 25Mbits / saat Hero 4 Sesi tahun lalu.

[galeri: 10]

Sama seperti prestasi kamera Hero 5 Black, saya mendapati ketepuan warna sentuhan sejuk, dan prestasi cahaya rendah sedikit bermasalah dengan bunyi gambar yang ketara. Gambar pegun ditangkap pada resolusi 10 megapiksel dan warnanya bersemangat, tetapi kurang terperinci dari kamera telefon pintar yang bagus.

Saya juga mendapati gambar kurang dipaparkan dibandingkan dengan gambar yang diambil pada Hero 5 Black, dan kekurangan sokongan RAW bermaksud bahawa membetulkan gambar tersebut juga tidak akan berjaya.

Ulasan Sesi GoPro Hero 5: Keputusan

Ia jelas mempunyai batasan berbanding dengan Hero 5 Black, tetapi Session yang menggemaskan ini memberikan satu pukulan untuk kamera aksi yang begitu kecil. Kualiti videonya sangat baik, kalis air dan padat, dan hayat bateri bagus. Saya juga menyukai kawalan suara, dan aplikasinya berfungsi dengan baik untuk pembingkaian dan main balik.

Walau bagaimanapun, walaupun harganya lebih murah £ 100 daripada Hero 5 Black, nilai yang lebih baik ditawarkan melalui Sesi Hero 4 yang masih dijual. Itu tetap menjadi kamera yang retak, hanya kekurangan sokongan 4K dan kawalan suara, namun lebih murah 100 £.

[galeri: 1]

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found