Cara Membatalkan Langganan App Store melalui iOS dan iTunes

Platform iTunes dan iOS App Store menawarkan perkhidmatan dan aplikasi berasaskan langganan dalam jumlah yang tidak terhad. Aplikasi ini membantu kita mempelajari bahasa asing, belajar membuat kod, mendidik anak-anak kita, dan mengakses ciri media yang berguna.

Cara Membatalkan Langganan App Store melalui iOS dan iTunes

Walaupun kemudahan dan keselamatan penagihan bulanan melalui Apple untuk aplikasi ini sangat berharga bagi banyak pengguna, kadang-kadang anda mendapati bahawa anda tidak lagi memerlukan aplikasi atau perkhidmatan berasaskan langganan tertentu. Banyak perniagaan berasaskan langganan bergantung pada pendapatan berterusan dari pengguna yang lupa membatalkan langganan dan percubaan percuma. Bagi banyak pengguna, langganan adalah bayaran bulanan yang rendah dan oleh itu, tidak berbaloi dengan masa untuk membatalkannya. Dari Ron Lieber dari The New York Times:

"Tidak ada langganan anda yang akan muflis, walaupun diambil - dan dibatalkan - bersama-sama dan dialihkan ke simpanan, mereka mungkin menambah sejumlah anggaran percutian. Tetapi senarai langganan yang semakin meningkat adalah satu lagi peringatan tentang betapa banyaknya komplikasi yang dapat dilakukan dengan mudah. Sering kali lebih mudah untuk memulakan perkhidmatan berulang daripada mengakhirinya, dan walaupun anda mendapat $ 9,99 sebulan, anda mungkin tidak mahu meletakkan usaha $ 9,99 (atau lebih) yang diperlukan untuk menyingkirkannya. Apa sebenarnya yang syarikat anda mahu fikirkan. "

Syukurlah, Apple yang bertindak sebagai orang tengah bermaksud bahawa anda bukan sekadar meminimumkan risiko kewangan bil yang dikenakan atau maklumat kewangan yang dicuri, anda juga memberi satu destinasi untuk membatalkan langganan App Store tersebut.

Sekiranya anda telah berusaha mengetahui bagaimana anda boleh membatalkan langganan iTunes atau kedai aplikasi, berikut adalah cara untuk melakukannya.

Cara Membatalkan Langganan iTunes & App Store

Pengguna Apple mempunyai dua pilihan untuk membatalkan langganan. Anda boleh melakukannya melalui iPhone atau iPad, atau membatalkan langganan melalui iTunes di komputer riba atau komputer desktop anda.

Baca di bawah untuk melihat bagaimana anda dapat membatalkan langganan iTunes dan gedung aplikasi dengan mudah menggunakan salah satu daripada kedua kaedah ini.

Batalkan langganan iTunes & App Store di iOS

Pengguna Apple berinteraksi dengan perisian iOS. Syarikat ini memudahkan untuk membatalkan langganan anda dari komputer iPad, iPhone, atau Mac. Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> iTunes & App Store. Bergantung pada versi iOS yang anda gunakan akan menentukan langkah-langkah yang anda ambil untuk membatalkan perkhidmatan langganan.

Jika pilihan "Langganan" tidak tersedia dalam pengaturan (tercantum di bawah "Pembayaran & Pengiriman"), Anda harus memilih "iTunes & App Store" di perangkat mudah alih anda.

Ketik ID Apple anda di bahagian atas halaman.

Sekiranya anda mempunyai banyak ID Apple, anda perlu memastikan anda log masuk dengan akaun yang dikaitkan dengan langganan yang ingin anda batalkan. Sekiranya tidak, ketik dahulu; Keluar. Kemudian log masuk semula dengan akaun ID Apple yang betul.

Ketik ‘Lihat Apple ID’

Sekiranya anda log masuk dengan akaun yang betul, ketuk Lihat ID Apple. Bergantung pada tetapan keselamatan peranti anda, anda mungkin perlu mengesahkannya dengan Touch ID, Face ID, atau kod laluan terlebih dahulu.

Tatal ke bawah dan pilih Langganan.

Pilih Langganan untuk membatalkan

Cari dan pilih langganan yang ingin anda batalkan dari senarai langganan anda yang sedang aktif.

Ketik Batalkan Langganan

Setelah memilih langganan yang diingini, ketik Batalkan Langganan di bahagian bawah halaman maklumat langganan.

Ketik Sahkan untuk mengesahkan pembatalan anda.

*Catatan bahawa langganan berulang yang telah dibatalkan tetap akan disenaraikan di dalam anda Aktif senaraikan sehingga tarikh tamat tempoh pembaharuan mereka. Anda dapat membezakannya dengan merujuk pada tarikh "Tamat" dan bukannya "Tarikh pengebilan seterusnya."

Setelah anda mencapai tarikh ini, langganan anda akan menjadi tidak aktif dan anda tidak akan ditagih lagi melainkan anda mengaktifkan semula langganan tersebut.

Batalkan langganan iTunes & App Store di iTunes

Sekiranya anda tidak mempunyai peranti iOS yang berguna, atau jika anda lebih suka menggunakan laluan desktop, anda juga boleh mengurus dan membatalkan langganan App Store anda melalui aplikasi iTunes untuk macOS dan Windows.

Ketik ‘Akaun’ kemudian ‘Lihat Akaun’

Lancarkan iTunes memastikan bahawa anda log masuk ke akaun yang betul. Pilih Akaun> Lihat Akaun Saya dari bar menu (macOS) atau bar alat (Windows). Masukkan kata laluan iTunes anda apabila diminta.

Klik ‘Urus’ di bawah ‘Langganan’

Tatal ke bawah ke Tetapanbahagian dan cari Langganankemasukan. Anda akan melihat jumlah langganan yang disenaraikan. Perhatikan bahawa ini termasuk langganan aktif dan luput. Klik Mengurus butang di sebelah kanan.

Klik ‘Edit’

Cari langganan perkhidmatan atau aplikasi yang ingin dibatalkan dan klik Edit.

Klik ‘Batalkan Langganan’

Klik Batalkan Langganan dan sahkan pilihan anda apabila diminta.

Jika anda menghadapi masalah untuk membatalkan langganan atau mempunyai pertanyaan yang berkaitan dengan penagihan dan syarat langganan, gunakan fitur Hubungi Apple Support untuk memulai permintaan sokongan melalui e-mel, sembang, atau telepon.

Batalkan Langganan pada Mac

Kadang-kadang menggunakan komputer lebih mudah. Sekiranya anda menggunakan Mac, buka App Store dan ikuti arahan berikut:

Klik ‘Simpan’ kemudian ‘Lihat Akaun Saya’

Klik ‘Urus’

Klik ‘Edit’

Klik ‘Batalkan Langganan’

Bagaimana jika Anda Tidak Melihat Langganan?

Sekiranya anda telah melalui langkah-langkah yang dinyatakan di atas dan tidak melihat langganan yang ingin anda batalkan terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

  • Adakah aplikasi yang anda cari ditagih melalui iTunes? Anda boleh mengesahkannya dengan memeriksa penyata kad perbankan atau kad kredit anda. Apple akan menagih anda secara langsung sehingga caj akan menyebut nama syarikat di sebelah caj tersebut.
  • Sekiranya anda mempunyai banyak ID Apple, kemungkinan langganan anda berada di bawah ID yang berbeza.
  • Adakah langganan disediakan oleh ahli keluarga? Sekiranya demikian, ia tidak akan muncul di bawah ID anda. Hubungi penagihan dengan sesiapa sahaja dalam kumpulan Keluarga Anda.
  • Sekiranya anda menerima e-mel mengenai langganan yang anda tidak mendaftar, itu mungkin tidak sah. Hubungi Sokongan Apple untuk penjelasan.

Soalan Lazim

Bagaimana saya membatalkan langganan jika saya tidak lagi mempunyai peranti Apple?

Mungkin anda membatalkan langganan kerana tidak lagi mempunyai produk Apple. Sekiranya demikian, anda masih boleh membatalkan langganan anda. Anda perlu melakukan ini menggunakan iTunes di PC. Cukup pergi ke laman web iTunes dan klik ‘Muat turun.’ Kemudian, ikuti arahan untuk memasang.u003cbru003eu003cbru003eSetelah ini selesai, log masuk dan ikuti arahan di atas.

Saya perlu membatalkan langganan tetapi tidak ingat log masuk Apple saya. Apa yang saya buat?

Sekiranya anda menyedari caj langganan di penyata bank anda dan perlu membatalkannya tetapi anda tidak ingat log masuk Apple anda, anda masih boleh membatalkan langganan. u003cbru003eu003cbru003eMula-mula, cuba hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan. Sekiranya anda masih mempunyai produk Apple atau nombor telefon yang sama yang anda gunakan sebelumnya, ini akan menjadi lebih mudah. Tetapi, jika Apple tidak dapat membantu, cuba hubungi institusi kewangan anda untuk menyekat caj pada masa akan datang.

Terdapat langganan yang tidak saya daftarkan. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda memuat turun aplikasi dan mendaftar secara automatik untuk langganan, anda boleh menghubungi Sokongan Apple atau menghubungi pembangun aplikasi untuk mendapatkan bayaran balik. Maklumat pembangun mudah dijumpai dengan mencari aplikasi di App Store.u003cbru003eu003cbru003eSeterusnya, anda seharusnya dapat membatalkan langganan menggunakan salah satu kaedah di atas untuk mengelakkan caj selanjutnya.

Pemikiran Akhir

Anda boleh menetapkan langganan anda untuk dibatalkan sebelum mereka memperbaharui. Contohnya, jika langganan anda tidak diperbaharui selama 30 hari, anda boleh pergi ke Tetapan di telefon anda dan membatalkan langganan. Melakukan ini akan membolehkan anda terus menggunakan kandungan sehingga tarikh pembatalan.

Dengan menggunakan salah satu daripada dua kaedah yang dinyatakan di atas, anda dapat membatalkan langganan iTunes dan app store dengan cepat dan mudah sehingga anda dapat mengelakkan caj bulanan yang berulang.