Cara Membatalkan Tawaran di eBay sebagai Penjual atau Pembeli

Sama ada anda pembeli atau penjual, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana membatalkan tawaran di eBay. Urus niaga mengikat secara sah, jadi anda harus berhati-hati ketika menjual. Semasa menawar, pastikan bahawa anda menawar produk yang tepat dan menawarkan harga yang tepat. Sebahagian besarnya, prosesnya lancar dan tidak menyakitkan, tetapi ada kalanya perkara tidak berjalan dengan baik. Di situlah membatalkan atau menarik balik tawaran anda sangat berguna.

Cara Membatalkan Tawaran di eBay sebagai Penjual atau Pembeli

Dalam istilah eBay, membatalkan tawaran adalah apa yang anda lakukan sebagai penjual. Sekiranya anda seorang pembeli, anda tarik balik tawaran anda. Ini pada dasarnya adalah perkara yang sama, tetapi jika anda membaca Terma dan Syarat eBay, keduanya sangat berbeza.

Membatalkan Tawaran di eBay sebagai Penjual

Penjual boleh membatalkan tawaran kerana beberapa sebab, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

 • Pembeli meminta anda membatalkan tawaran
 • Item tersebut tidak lagi sesuai atau tersedia untuk dijual
 • Anda membuat ralat dalam penyenaraian anda
 • Anda prihatin dengan pembeli

Tidak kira apa alasannya untuk membatalkan tawaran sebagai penjual, eBay tidak mahu membatalkan dengan alasan yang jelas, jadi anda hanya dapat membatalkan tawaran dengan alasan tertentu.

Inilah cara untuk membatalkan tawaran:

 1. Log masuk ke eBay dan lawati halaman pembatalan tawaran untuk penjual.

 2. Masukkan nombor item di kotak atas, nama pengguna pembeli di tengah, dan alasan pembatalan di bahagian bawah. Klik "batalkan tawaran" apabila selesai.

Sekiranya anda mempunyai kriteria tertentu untuk pembida, seperti mengehadkan maklum balas rendah atau skor kepuasan, adalah idea yang baik untuk mengatakannya dalam senarai anda. Anda boleh meminta mereka yang mempunyai skor maklum balas kurang dari 20 untuk menghubungi anda terlebih dahulu, atau anda boleh menghalangnya sama sekali. Menambah kriteria untuk pembeli ke penyenaraian anda membantu mengelakkan keperluan membatalkan tawaran, dengan andaian anda mempunyai kriteria.

Selain membatalkan tawaran, anda juga boleh menyekat pembida daripada membeli dari anda.

Menyekat Pembida dari Lelongan Anda

Sekiranya anda mempunyai bukan pembayar berterusan yang terus membida senarai anda dan merosakkan lelongan, anda boleh menyekatnya. Ini adalah alat yang sah di eBay, dan ia boleh berguna dalam kejadian yang jarang berlaku ketika seseorang hanya berusaha menimbulkan masalah atau menurunkan skor maklum balas anda.

 1. Log masuk ke eBay dan lawati halaman penawar blok eBay untuk penjual.

 2. Masukkan nama pengguna orang yang ingin anda sekat di dalam kotak. Pilih Hantar untuk disimpan. Untuk menyahsekat, hapus nama pengguna dari senarai.

Anda boleh menambah sehingga 5,000 ID pengguna yang berbeza ke senarai yang disekat anda pada waktu tertentu. Alat ini sangat berguna apabila anda menghadapi pesaing yang bermain kotor atau ketika seseorang hanya ingin bermain-main dengan anda dan menimbulkan masalah.

Mencabut Tawaran di eBay sebagai Pembeli

Apabila pembeli membatalkan tawaran, eBay memanggilnya menarik balik. Oleh kerana eBay mahukan proses penjualan lancar yang berfungsi untuk kedua-dua pihak, ia tidak menggalakkan penarikan sebanyak mungkin. Kadang-kadang, anda perlu benar-benar mundur dari transaksi, dan ada mekanisme untuk itu.

Hanya ada beberapa kriteria yang membolehkan anda menarik balik tawaran, termasuk:

 • Apabila penjual mengubah perihal produk dengan ketara atau ketara
 • Anda secara tidak sengaja menawar jumlah yang berbeza daripada yang dikehendaki
 • Apabila penjual tidak bertindak balas terhadap komunikasi

Sekiranya lelongan mempunyai masa kurang dari 12 jam untuk dijalankan, anda hanya boleh menarik balik tawaran terakhir anda, dan anda hanya boleh melakukannya sekiranya kurang dari satu jam sejak anda meletakkannya. Sekiranya anda melepaskan peluang untuk membatalkan, anda harus berkomunikasi secara langsung dengan penjual untuk berharap mereka membatalkan tawaran pada akhirnya.

Untuk menarik balik tawaran anda di eBay, semua yang anda lakukan ialah mengunjungi halaman pembatalan tawaran pembeli, klik butang "Bermula" berwarna biru, pilih tawaran yang ingin anda batalkan, ketik alasan anda, dan klik "Tarik balik".

Selagi anda memenuhi peraturan dan kriteria pembatalan tawaran eBay, tawaran anda akan ditarik. Sekiranya anda tidak memenuhi kriteria, eBay akan menolaknya. Sekiranya pembatalan anda ditolak, anda harus menghubungi penjual secara langsung dan melihat apakah mereka akan membuang tawaran anda. Terangkan sahaja keadaannya dan pastikan anda meminta maaf. Sekiranya anda mempunyai alasan yang tulen, kebanyakan penjual akan bersetuju untuk membatalkan tawaran untuk anda.