Cara Membatalkan Pesanan di GrubHub

Semua orang lebih suka memesan makanan dalam talian hari ini - itulah sebabnya Grubhub menjadi sangat popular. Tetapi apa yang berlaku jika anda melakukan kesalahan atau rancangan anda telah berubah, dan anda ingin membatalkan pesanan anda?

Cara Membatalkan Pesanan di GrubHub

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membatalkan pesanan Grubhub, cara mendapatkan bayaran balik, dan segala yang berkaitan dengan topik ini.

Bagaimana Membatalkan Pesanan di Grubhub?

Katakan anda telah memesan makanan dan sekarang ingin membatalkan pesanan yang telah anda buat. Tiada masalah. Grubhub dilengkapi dengan pilihan pembatalan pesanan. Sebenarnya, anda bahkan boleh mengubah pesanan anda setelah membuatnya, sama ada kita bercakap tentang membuang item atau menambahkan yang lain. Inilah caranya:

  1. Pergi ke restaurant.grubhub.com.

  2. Pergi ke Pesanan.
  3. Arahkan ke pesanan yang ingin anda edit / batalkan.
  4. Sekiranya anda membatalkan, pastikan bahawa anda telah memilih alasan pembatalan tersebut dan bahawa anda telah menambahkan beberapa perincian mengenai situasi tersebut.

Membatalkan pesanan anda semudah itu. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda tidak dapat membatalkan pesanan anda pada saat-saat terakhir - membatalkan apabila orang yang menghantar anda berada di depan pintu tidak akan berfungsi.

Walaupun ini adalah cara rasmi untuk membatalkan pesanan Grubhub, itu bukan yang paling mudah untuk restoran. Jadi, pertaruhan terbaik anda ialah memanggil restoran, memperkenalkan diri anda, dan membatalkan pesanan. Ingatkan restoran bahawa mereka harus menghubungi pemandu Grubhub dan pastikan bahawa mereka mengetahui bahawa pesanan anda dibatalkan.

grubhub membatalkan pesanan

Cara Mendapatkan Bayaran Balik dari Grubhub

Sekarang, hakikat bahawa anda telah membatalkan pesanan, sama ada anda melakukannya melalui aplikasi atau dengan menghubungi restoran secara langsung, tidak bermaksud anda akan mendapat bayaran balik segera. Ya, ini termasuk pembatalan menggunakan aplikasi Grubhub rasmi. Anda harus menghubungi sokongan Grubhub untuk mencuba dan mendapatkan bayaran balik.

  1. Hubungi +1 (877) 585-1085.
  2. Bercakap dengan profesional perkhidmatan pelanggan langsung dan terangkan masalahnya.
  3. Minta bayaran balik.
  4. Tunggu Grubhub menjawab anda melalui e-mel (pastikan untuk memeriksa folder spam.)

Perlu diingat bahawa dasar pembayaran balik rasmi Grubhub merujuk kepada pesanan yang salah. Ini mungkin tidak jelas, tetapi masih merujuk pada keadaan di mana pesanan terlambat, belum tiba, atau di mana hanya salah / buruk. Kenyataan bahawa anda telah berubah pikiran dan ingin membatalkan pesanan tidak menjadikan anda segera layak mendapat bayaran balik.

Menghubungi restoran dan menyuruh mereka menghentikan penyediaan makanan adalah cara terbaik untuk meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan bayaran balik. Sampaikan semua ini kepada profesional penjagaan pelanggan Grubhub.

Sebaik-baiknya, anda harus terlebih dahulu membatalkan pesanan melalui Grubhub, menghubungi restoran untuk membatalkan, dan kemudian menghubungi sokongan pelanggan Grubhub untuk menjelaskan keadaannya. Ini mungkin menjadikan anda layak mendapat bayaran balik. Tidak ada jaminan.

Cara Membatalkan Pesanan Pelanggan di Grubhub

Sebagai restoran atau pemandu, anda harus menghubungi sokongan pelanggan Grubhub jika anda ingin membatalkan pesanan yang telah anda terima. Anda tidak perlu menerima setiap pesanan. Sebenarnya, anda dapat menangguhkan penerimaan pesanan untuk jangka waktu tertentu dengan mengklik butang merah Berhenti mengambil pesanan.

grubhub

Cara Membatalkan Pesanan di Aplikasi Grubhub

Membatalkan pesanan Grubhub melalui aplikasi semudah menavigasi ke pesanan dan memilih "batalkan." Sudah tentu, anda mungkin tidak dapat melakukan ini sekiranya sejumlah masa berlalu. Anda boleh menghubungi restoran jika anda ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pesanan anda dan mengenai sama ada anda boleh membatalkannya dan mendapat bayaran balik.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Grubhub berfungsi?

Grubhub mempunyai tiga jenis pelanggan: pengguna, restoran, dan kurir. Perkhidmatan ini menyatukan mereka dan merapatkan jurang antara restoran dan pengguna. Pengguna melayari pelbagai restoran yang tersedia melalui laman web atau aplikasi Grubhub dan membuat pesanan, membayar dalam talian atau memilih untuk membayar tunai semasa penghantaran. Setelah pesanan dibuat, sebuah restoran diberitahu dan sama ada menerima atau menolak pesanan tersebut. Pembawa juga boleh menerima atau menolak pesanan. Ini adalah prinsip mudah yang tidak perlu rumit tanpa perkhidmatan seperti Grubhub.

2. Bagaimana saya boleh membatalkan pesanan saya sebelum penghantaran?

Walaupun anda dapat membatalkan pesanan melalui aplikasi / laman web, setelah melakukannya, anda harus menghubungi restoran (butiran yang diberikan oleh Grubhub) dan memberitahu mereka bahawa anda telah membatalkan pesanan. Mereka akan menghubungi kurier dan memberitahu mereka mengenai pembatalan tersebut. Ini tidak memberi anda bayaran balik automatik. Pastikan anda menghubungi sokongan pelanggan Grubhub dan terangkan keadaannya. Anda mungkin layak mendapat bayaran balik.

3. Adakah Grubhub membayar pesanan yang dibatalkan?

Sekiranya pembatalan pesanan berlaku setelah anda mengambil pesanan makanan, sebagai kurir, anda masih akan menerima jumlah yang dicadangkan (termasuk tip, jika ada).

4. Adakah Grubhub memberikan bayaran balik?

Grubhub menawarkan bayaran balik untuk pesanan yang salah. Ini bermaksud pesanan yang salah, pesanan yang terlambat, pesanan yang tidak dijawab, dan kesulitan yang serupa. Walau bagaimanapun, tidak ada bayaran balik yang automatik, dan anda perlu menghubungi perkhidmatan pelanggan Grubhub jika anda mahukan bayaran balik.

Pembatalan Pesanan melalui Grubhub

Seperti yang anda lihat, membatalkan pesanan di Grubhub agak mudah. Namun, jika anda berhak mendapat pengembalian dana, anda harus cepat mengetahuinya, segera memberitahu restoran, dan juga menghubungi layanan pelanggan Grubhub.

Adakah anda berjaya membatalkan pesanan anda dengan jayanya? Adakah anda menghadapi sebarang masalah? Sekiranya anda mempunyai perkara lain untuk menambah atau mengemukakan soalan, jangan menjadi orang asing - tekan bahagian komen di bawah.