Tidak Dapat Melihat Folder Dikongsi di Windows 10 PC - Cara Memperbaiki

Salah satu ciri paling kuat yang terdapat dalam pengkomputeran moden adalah penggunaan rangkaian kawasan tempatan yang membolehkan anda berkongsi filem atau fail muzik di semua peranti di rumah atau pejabat anda. Anda boleh menggunakan rangkaian untuk menyediakan pelayan media, untuk berkongsi pencetak dan pengimbas atau hanya untuk berkongsi fail antara dua mesin. Walaupun pada dasarnya jaringan komputer anda cukup mudah, dalam praktiknya boleh menyakitkan untuk menjalankannya dengan betul. Masalah biasa ialah ketidakupayaan satu mesin untuk melihat folder bersama pada mesin lain. Di Windows 10 masalah ini telah diperbaiki, tetapi masih berlaku.

Tidak Dapat Melihat Folder Dikongsi di Windows 10 PC - Cara Memperbaiki

Versi Windows yang lebih lama menyokong rangkaian kawasan tempatan, sejak kembali ke Windows for Workgroups 3.11 pada tahun 1993. Sehingga Windows 8.1, sebenarnya, rangkaian di Windows dapat digambarkan sebagai mimpi buruk, yang menimbulkan masalah demi masalah. Sekiranya anda mempunyai rangkaian dan menjalankan sistem operasi terdahulu, sebenarnya, anda menjadi sangat enggan mengubah apa sahaja, kerana bimbang rangkaian anda yang tidak berfungsi dengan baik akan hancur lagi.

Nasib baik, Windows 10 telah meningkatkan proses itu. Masih ada masalah tetapi rangkaian dan berkongsi sumber dalam rangkaian bukanlah pengalaman yang menyakitkan seperti dulu. Windows 10 mempermudah proses membuat rangkaian, jadi sekarang yang perlu anda lakukan adalah menyediakan bahagian rangkaian dan ia berfungsi seperti daya tarikan, secara teori.

Menyiapkan Folder Rangkaian Bersama di Windows 10

Salah satu penyebab gangguan rangkaian yang paling biasa di Windows 10 adalah penyediaan yang salah. Walaupun merupakan rangkaian Windows yang paling mudah, masih salah untuk membuat sesuatu yang salah. Inilah cara rangkaian Windows harus disediakan.

 1. Buka Windows Explorer dan klik kanan folder yang ingin anda kongsi dan pilih Hartanah. Sifat Folder
 2. Seterusnya, pilih Berkongsi tab. Sifat Perkongsian Folder
 3. Sekarang, klik pada Kongsiā€¦ butang. Hartanah Berkongsi Folder
 4. Masukkan orang yang anda mahu izinkan akses ke fail anda di kotak pop timbul yang muncul atau anda boleh pilih Semua orang dari menu lungsur turun jika anda tidak mempunyai pengguna tertentu di rangkaian rumah anda. Klik Tambah apabila selesai. Sifat Kongsi Folder 2
 5. Ubah tahap kebenaran dalam tetingkap jika anda perlu. Baca akan memberi pengguna keupayaan untuk membaca fail; Baca tulis akan membiarkan mereka mengubah atau menghapus fail. Sifat Kongsi Folder 3
 6. Klik Berkongsi apabila selesai. Sifat Kongsi Folder 4
 7. Perhatikan pautan yang disediakan ke direktori bersama, anda memerlukannya untuk mengakses folder di rangkaian. Klik Selesai setelah anda menyelesaikan semuanya dan menyalin pautan.

Setelah bahagian tersebut disiapkan, anda seharusnya dapat mengaksesnya dari komputer lain. Buka Windows Explorer, pilih Rangkaian dari panel kiri, pilih fail dan log masuk menggunakan bukti kelayakan anda. Itu sahaja!

PC Tidak Dapat Melihat Folder Dikongsi di Windows 10

Sekiranya anda mengatur perkongsian dengan betul, PC anda akan melihat folder bersama di Windows 10. Sekiranya anda tidak dapat melihatnya, lakukan pemeriksaan ini.

 1. Pastikan komputer anda menggunakan rangkaian dan versi IP yang sama, iaitu IPv4 atau IPv6. Sebilangan besar rangkaian rumah menggunakan IPv4 jadi kemungkinan besar anda ingin menyemaknya.
 2. Pastikan Penemuan rangkaian diaktifkan pada semua komputer.
 3. Pastikan Perkongsian fail dan pencetak diaktifkan pada semua komputer.
 4. Togol Hidupkan perkongsian yang dilindungi kata laluan untuk mematikan dan menguji semula.
 5. Pastikan anda masuk menggunakan akaun yang sama dengan yang anda masukkan ketika anda menambahkan pengguna untuk Berkongsi dengan.
 6. Sekiranya anda menggunakan Windows Defender Firewall, buka aplikasi Firewall, pilih Aplikasi yang dibenarkan dan memastikan Perkongsian Fail dan Pencetak dibenarkan berlalu.

Sekiranya tidak ada yang berfungsi, pastikan semua perkhidmatan rangkaian berjalan. Perkhidmatan berikut semuanya harus diatur ke Automatik dan sedang berjalan:

 • Pelanggan DNS
 • Hos Penyedia Penemuan Fungsi
 • Penerbitan Sumber Penemuan Fungsi
 • Pembekal Kumpulan Rumah
 • Pendengar Kumpulan Rumah
 • Pengumpulan Rakan Sebaya
 • Penemuan SSDP
 • Hos Peranti UPnP

Walaupun Homegroup kini telah dikeluarkan dari Windows 10, ia masih disebut di seluruh sistem operasi.

Sekiranya PC anda masih tidak dapat melihat folder bersama di Windows 10, periksa kelayakan di komputer yang anda gunakan untuk mengakses fail.

 1. Buka Panel kawalan. Panel kawalan
 2. Sekarang, pilih Pengguna akauns dari menu. Menu Panel Kawalan
 3. Seterusnya, klik pada Pengurus kelayakan. Menu Akaun Pengguna
 4. Kemudian, pilih Kelayakan Windows> Tambahkan kelayakan Windows. Kelayakan Windows
 5. Tambahkan alamat IP PC yang menghosting fail dan nama pengguna dan kata laluan pentadbir PC tersebut dan kemudian pilih okey untuk menyelamatkan.

Pastikan anda menambahkan alamat IP dan nama pengguna pentadbir dan kata laluan komputer yang menghoskan fail. Anda kemudian secara teorinya boleh mengakses bahagian tersebut dengan menaip alamat rangkaian di Explorer pada komputer lain, mis. \ 192.168.0.52AdminAdminpassword.

Gagal semua itu, selalu ada penyelesai masalah Folder Dikongsi. Pilih Tetapan, Kemas kini & Keselamatan, Selesaikan Masalah dan pilih Folder Dikongsi. Jalankan penyelesai masalah dari sana.

Mengakses Folder Dikongsi Yang Tidak Dilindungi Kata Laluan

 1. Ketik 'kawalan' ke bar Carian Windows dan pilih Panel Kawalan, atau anda boleh pergi ke halaman Tetapan. Panel kawalan
 2. Seterusnya, pilih Rangkaian dan Internet. Tetapan rangkaian
 3. Sekarang, pilih Pusat rangkaian dan Perkongsian. Pusat rangkaian dan Perkongsian
 4. Dari Pusat rangkaian dan Perkongsian, pilih Ubah tetapan perkongsian lanjutan. Tetapan perkongsian lanjutan
 5. Memastikan Penemuan rangkaian dan Perkongsian fail dan pencetak diaktifkan untuk Peribadi, Tetamu atau Awam dan Semua Rangkaian.
 6. Tandakan kotak di sebelah Hidupkan penyediaan automatik peranti yang disambungkan ke rangkaian di mana berkenaan. Tetapan perkongsian rangkaian
 7. Sekarang, di bawah Semua Rangkaian, togol Matikan perkongsian yang dilindungi kata laluan. Tetapan perkongsian rangkaian 2
 8. Di bawah Semua Rangkaian, pastikan menghidupkan Perkongsian Folder Awam. Tetapan Folder Dikongsi
 9. Klik Simpan perubahan butang untuk menggunakan tetapan baru.

Folder Dikongsi di Windows 10

Rangkaian di Windows 10 jauh lebih sukar daripada yang sepatutnya. Sekiranya PC anda tidak dapat melihat folder bersama di Windows 10, salah satu daripada pembaikan ini semestinya membuat anda tetap aktif. Mereka semua bekerja untuk saya.

Kami mempunyai lebih banyak sumber rangkaian untuk anda!

Tertanya-tanya jenis penghala yang patut anda perolehi? Lihat panduan kami untuk penghala tanpa wayar yang betul untuk keperluan anda.

Mengalami masalah dengan rangkaian WiFi anda? Inilah panduan penyelesaian masalah kami ke rangkaian tanpa wayar.

Mahukan rangkaian yang lebih selamat? Inilah cara untuk menyediakan keselamatan WPA2 Enterprise di rangkaian anda.

Tertanya-tanya mengenai keselamatan rangkaian? Inilah panduan mengenai maksud WPS dalam rangkaian anda.

Kami juga mendapat tutorial mengenai apa itu firmware tersuai.

Adakah cadangan membantu menyelesaikan dilema anda? Ada cadangan atau petua lain untuk membantu rangkaian Windows 10? Jangan ragu untuk berkongsi dengan komuniti dalam komen di bawah!