Saya Tidak Dapat Mencari Nama Pengguna dan Kata Laluan Login WiFi saya - Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Dari semua nama pengguna dan kata laluan yang perlu anda perhatikan, kelayakan log masuk WiFi anda unik. Pertama, anda tidak menetapkan nama pengguna atau kata laluan anda sendiri. Kedua, nama pengguna dan kata laluan anda berubah dengan setiap penghala baru yang anda dapatkan. Akhir sekali, anda mungkin tidak tahu ke mana hendak menukar nama pengguna atau kata laluan anda.

Saya Tidak Dapat Mencari Nama Pengguna dan Kata Laluan Log masuk WiFi - Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Artikel ini akan mengajar anda cara mencari nama pengguna dan kata laluan WiFi anda. Kami juga akan memberi anda beberapa petua dan trik berguna untuk menjadikan anda penguasa rangkaian WiFi anda.

Perkara Yang Perlu Tahu

Sebelum kita menyelami, ada beberapa perbezaan yang perlu kita buat agar artikel ini lebih masuk akal. Sekiranya anda tidak mahir berteknologi atau biasa dengan penghala anda, rangkaian WiFi, dll, baca bahagian ini terlebih dahulu. Jika tidak, sila lompat ke hadapan.

Pertama, terdapat SSID (nama pengguna) dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk menyambungkan peranti ke rangkaian WiFi anda. Seterusnya, ada nama pengguna dan kata laluan yang anda perlukan untuk membuat perubahan pada rangkaian WiFi anda. Kami akan mengkaji kedua-dua perkara di bawah.

Terdapat banyak cara untuk mencari maklumat ini. Sekiranya anda sudah tersambung ke rangkaian WiFi yang berkenaan, anda dapat mencari nama pengguna dan kata laluan pada peranti yang disambungkan. Sekiranya anda cuba menyambung, kami akan menunjukkan cara mendapatkan nama pengguna dan kata laluan di bahagian seterusnya.

Apakah Nama Pengguna WiFi Saya?

Seperti disebutkan di atas, "nama pengguna" yang anda perlukan bergantung pada tugas yang ingin Anda laksanakan. Nama pengguna yang pertama dan paling umum sebenarnya adalah SSID anda (nama penghala anda). Yang kedua ialah nama pengguna yang anda perlukan untuk mengakses tetapan penghala anda.

Cara Mencari SSID & Kata Laluan Anda jika Anda Tidak Bersambung

Sekiranya anda cuba menyambungkan peranti ke rangkaian WiFi anda, anda memerlukan SSID anda (nama rangkaian WiFi anda). Perkara ini cukup senang dijumpai jika anda mempunyai Router anda yang berguna. Setiap penghala mempunyai pelekat di atasnya. Biasanya terletak di bahagian belakang atau bawah, anda dapat dengan cepat mencari nama rangkaian WiFi anda di sini.

Pelekat ini akan sering menunjukkan kepada anda dua SSID; satu untuk jalur 2.4Ghz dan satu lagi untuk jalur 5Ghz. Ini adalah nama yang akan anda cari semasa anda menyambungkan peranti anda ke internet.

Sekiranya anda tidak dapat melihat nama pada pelekat, pertaruhan terbaik anda ialah cuba menyambung ke rangkaian WiFi dengan isyarat terkuat. Rangkaian ini biasanya adalah yang muncul di bahagian atas senarai rangkaian dan mempunyai bar paling banyak. Sekiranya sambungan berjaya, anda kini mempunyai SSID anda.

Cara Mencari Nama Pengguna WiFi Anda

Mungkin anda perlu mengubah tetapan WiFi anda, menukar kata laluan, atau memeriksa keselamatan rangkaian anda. Untuk melakukan perkara ini, anda memerlukan nama pengguna WiFi anda.

Sebilangan besar nama pengguna rangkaian hanya ‘Admin’ jadi cubalah dulu. Seterusnya, jika anda mengetahui penghala yang anda miliki (Netgear, Asus, dll.) Anda boleh melakukan carian Google dengan cepat untuk '[nama pengguna pengeluar Router]' dan ia pasti akan naik. Terakhir, nama pengguna (bersama dengan kata laluan) harus terletak pada pelekat penghala (seperti gambar di atas).

Catatan: Untuk menggunakan nama pengguna ini, anda memerlukan Alamat IP penghala. Taipkan Alamat IP ke bar alamat penyemak imbas kegemaran anda. Di sini, anda boleh memasukkan nama pengguna WiFi anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bantuan dalam hal ini, kami mempunyai artikel di sini.

Cara Mencari Kata Laluan WiFi Anda

Sekarang setelah anda mengetahui SSID dan nama pengguna anda, inilah masanya untuk mencari kata laluan anda. Terdapat dua kata laluan berbeza yang terlibat dengan penghala anda. Satu digunakan untuk menyambungkan peranti anda ketika dipasangkan dengan SSID anda. Yang lain digunakan untuk membuat perubahan pada rangkaian anda.

Bagaimana Mencari Kata Laluan Log Masuk Anda

Sekiranya anda cuba log masuk ke tetapan penghala dan membuat perubahan, anda memerlukan nama pengguna dan kata laluan. Seperti yang telah dibincangkan di atas, nama pengguna mungkin adalah "Pentadbir", ini juga berlaku untuk kebanyakan kata laluan masuk lalai. Cuba ‘Admin’ firstv dan ‘Password’ kedua. Jika tidak, Google buat dan model peranti anda untuk kata laluan log masuk lalai.

Cara Mencari Kata Laluan Lalai Anda untuk Menyambungkan Peranti

Sekiranya anda tidak tersambung ke rangkaian WiFi, anda boleh menemui kata laluan lalai di bahagian belakang (atau bawah) penghala anda. Dengan menggunakan pelekat yang sama untuk mencari SSID anda, anda juga akan melihat kata laluan WiFi.

Sekiranya kata laluan ini tidak berfungsi, seseorang mungkin telah memperbaruinya. Pada kebanyakan penghala, anda boleh melakukan reset untuk menyambung dengan SSID dan kata laluan lalai. Jika tidak, anda perlu pergi ke tetapan penghala menggunakan nama pengguna dan kata laluan untuk menyatakan kata laluan.

Cara Mencari SSID & Kata Laluan WiFi anda jika Anda Bersambung di Windows

Cara terpantas untuk mengenal pasti SSID WiFi dan kata laluan di Windows adalah dengan menggunakan command prompt.

 1. Klik kanan ruang kosong pada bar Tugas Windows dan pilih Pengurus Tugas.
 2. Pilih Fail dan Jalankan tugas baru.
 3. Tandai kotak di sebelah ‘Buat tugas ini dengan hak pentadbir’ dan ketik ‘CMD’ ke tetingkap. Tekan OK.
 4. Taipkan 'netsh wlan show profile'. Ini akan memaparkan senarai setiap rangkaian WiFi yang pernah anda sertai. Ini akan menunjukkan SSID kepada anda.
 5. Taipkan 'netsh wlan show profile' SSID 'key = clear'. Di mana anda melihat SSID, taipkan nama rangkaian yang dikenal pasti pada Langkah 4. Ini akan memberi anda kata laluan rangkaian tersebut.

Ingat, ini hanya berfungsi jika anda sudah menjadi ahli rangkaian tersebut. Ia tidak akan berjaya jika anda tidak pernah menggunakannya.

Bagaimana Mencari SSID WiFI Anda jika Anda Bersambung di Mac

Dengan mengandaikan Mac anda sudah tersambung ke rangkaian WiFi anda, ikuti langkah-langkah berikut untuk mendapatkan nama pengguna dan kata laluan:

 1. Buka Spotlight Mac anda (Space bar + Command). Taipkan Akses Rantai Kunci.

 2. Pilih ‘Sistem’ di sebelah kiri dan ‘Kata Laluan’ di bahagian atas. Klik dua kali pada rangkaian yang ingin anda dedahkan.

 3. Tandai kotak untuk 'Tunjukkan Kata Laluan' dan masukkan kata laluan masuk Mac anda.

 4. Kata Laluan kini dinyatakan di bahagian bawah tetingkap pop timbul.

Tetapkan semula Router ke Nama Pengguna dan Kata Laluan Lalai untuk Sambungkan

Sekiranya anda belum pernah menjadi anggota rangkaian WiFi tertentu dan perlu menyertainya, pilihan anda adalah terhad. Anda benar-benar hanya mempunyai dua pilihan, cari kad kecil yang disertakan dengan modem atau penghala anda dengan butiran log masuk atau tetapkan semula peranti. Kadang-kadang log masuk lalai terdapat pada pelekat di bawah peranti. Ia bergantung pada peranti dan ISP anda.

Terdapat alat pihak ketiga yang dapat mengimbas dan menggodam kata laluan WiFi tetapi ini memerlukan pengetahuan pakar. Plus, kata laluan WPA2 boleh menjadi sukar untuk digodam.

Sekiranya anda perlu menetapkan semula penghala atau modem, berikut caranya. Ini akan menetapkan semula perubahan atau konfigurasi rangkaian yang anda buat tetapi akan membolehkan anda mengakses peranti dan mengembalikan nama pengguna dan kata laluan rangkaian anda ke lalai. Lalai tersebut biasanya ‘admin’ untuk nama pengguna dan ‘kata laluan’ untuk kata laluan.

 1. Cari butang reset di bahagian belakang atau sisi peranti. Ia sering dilabel 'Reset' tetapi tidak selalu.
 2. Tekan dan tahan butang itu selama beberapa saat. Beberapa penghala akan menyalakan lampu mereka untuk memberitahu anda bahawa ia berfungsi, ada yang tidak.
 3. Benarkan penghala reboot dan memuatkan semula konfigurasi lalai.
 4. Log masuk menggunakan ‘admin’ dan ‘password’
 5. Tetapkan semula kata laluan kerana kebanyakan nama pengguna dikodkan keras.
 6. Tuliskan kata laluan itu di tempat yang selamat!

Sangat mudah untuk kehilangan nama pengguna dan kata laluan tanpa menuliskannya. Sekurang-kurangnya sekarang anda tahu bagaimana memulihkannya sekiranya anda perlu.

Tahu cara lain untuk mencari nama pengguna dan kata laluan WiFi tanpa menetapkan semula penghala? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!