Tidak Boleh Berkongsi Skrin pada Pasukan Microsoft - Pembaikan PC & Mudah Alih

Microsoft Teams telah menjadi salah satu platform masuk dalam sektor perniagaan dan pendidikan. Ini membolehkan pengguna berbual, membuat persidangan video, berkongsi fail dan bekerja dengan berkesan pada projek bersama. Salah satu cara pengguna Pasukan dapat berkolaborasi dengan jayanya adalah dengan berkongsi skrin mereka apabila perlu.

Perkongsian skrin menjimatkan hari jika anda mempunyai persembahan PowerPoint untuk menyampaikan atau perlu menggunakan sesuatu di desktop anda untuk memberi maksud. Namun, ada kalanya ciri yang mudah digunakan ini tidak berfungsi.

Ini boleh menimbulkan kekecewaan yang dapat difahami bagi semua orang dalam pasukan, terutama penyampai. Tetapi biasanya, ada beberapa sebab mengapa ciri ini gagal, tetapi kebanyakan dari mereka mempunyai penyelesaian yang mudah.

Pasukan Microsoft Tidak Akan Berkongsi di Windows - Cara Memperbaiki

Sebelum kita merangkumi semua penyelesaian yang boleh anda cuba untuk berkongsi skrin pada Pasukan, mari kita bahas beberapa butiran penting mengenai platform.

Pertama, jika kebetulan anda pengguna Linux, fitur berbagi layar tidak tersedia di sistem operasi. Juga, jika anda menggunakan Teams versi web, anda harus bergantung pada Google Chrome atau Microsoft Edge.

Hanya dua penyemak imbas ini yang menyokong perkongsian skrin di Microsoft Teams. Akhirnya, pastikan anda telah memilih pilihan yang tepat semasa memilih perkara yang hendak dibagikan. Daripada berkongsi keseluruhan skrin, anda mungkin memilih satu aplikasi sahaja.

Sekiranya tidak ada masalah di atas yang berlaku untuk anda dan Pasukan masih tidak dapat berkongsi skrin pada sistem operasi Windows, berikut adalah beberapa masalah dan penyelesaian lain yang perlu dipertimbangkan.

Sambungan Internet

Salah satu sebab yang paling umum mengapa ciri perkongsian skrin pada Pasukan tidak berfungsi adalah kerana sambungan internet yang lemah. Anda memerlukan internet berkelajuan tinggi semasa berkongsi desktop atau persembahan; jika tidak, ia akan ketinggalan atau tidak berfungsi sama sekali.

Ramai pengguna tidak pasti jenis kelajuan internet yang mereka miliki. Oleh itu, periksa kelajuan internet terlebih dahulu, sama ada anda bekerja dari rumah atau pejabat jika anda tidak dapat berkongsi skrin anda.

Sekiranya lambat, anda boleh mencuba memindahkan penghala anda, menghidupkannya semula, atau menghubungi penyedia perkhidmatan internet anda untuk bertanya apakah ada masalah dengan sambungannya. Juga, mempunyai lebar jalur yang mencukupi sangat penting untuk perkongsian skrin pada Pasukan.

Sekiranya terlalu banyak peranti disambungkan ke rangkaian anda, Pasukan mungkin tidak dapat berkongsi skrin anda semasa pertemuan. Pastikan semua peranti yang tidak diperlukan terputus sebelum anda menyertai mesyuarat.

Resolusi Paparan

Masalah dengan paparan semasa menggunakan Pasukan kadang-kadang berkaitan dengan masalah lebar jalur yang rendah, terutamanya jika anda mempunyai paparan 4K pada Windows 10. Dalam beberapa keadaan, ini mungkin terlalu banyak untuk Microsoft Team. Sekalipun tidak ada perangkat lain yang tersambung ke jaringan, Tim tetap tidak dapat berbagi layar.

Salah satu penyelesaian yang boleh anda cuba pada komputer Windows anda adalah menurunkan resolusi paparan. Inilah cara anda menurunkan resolusi pada komputer Windows anda:

  1. Pergi ke "Tetapan" dan klik "Sistem."

  2. Pilih "Paparan" diikuti dengan "Resolusi Paparan".

  3. Pilih resolusi yang lebih rendah daripada resolusi yang sedang digunakan komputer anda.

Buka Microsoft Teams sekali lagi dan periksa sama ada ciri perkongsian skrin berfungsi.

Pasukan Microsoft Tidak Akan Berkongsi di Mac

Walaupun Microsoft Teams paling serasi dengan komputer Windows, ia berfungsi dengan baik pada peranti macOS juga.

Sekiranya anda sukar untuk berkongsi layar dengan rakan sekerja atau pelajar anda di Teams, mungkin kelajuan atau lebar jalur internet yang anda bekerjasama adalah kurang optimum.

Anda juga mungkin harus menetapkan resolusi layar ke pengaturan yang lebih rendah. Inilah cara kerjanya pada Mac:

  1. Pergi ke menu utama dan pilih "Keutamaan Sistem."

  2. Klik "Paparan" diikuti dengan "Paparan".

  3. Tekan kekunci Option dan klik "Scaled" untuk melihat pilihan resolusi lain.

Setelah anda mencapai resolusi yang lebih rendah daripada yang sedang dijalankan oleh Mac anda, periksa apakah perkongsian layar pada Pasukan berfungsi.

Terdapat sebab lain mengapa anda mungkin tidak dapat berkongsi skrin pada Pasukan semasa menggunakan Mac. Sekiranya anda hanya memasang Pasukan untuk Mac untuk pertama kalinya, pertama-tama anda perlu membenarkan perisian merakam layar komputer. Ikuti langkah-langkah ini untuk memastikan kebenaran ini aktif:

  1. Pada komputer Mac anda, pergi ke "Keutamaan Sistem."

  2. Klik pada "Keselamatan & Privasi."

  3. Cari bahagian "Rakaman Skrin" dan cari Pasukan Microsoft dari senarai aplikasi.

  4. Tandai kotak di sebelah Microsoft Teams dan keluar.

Dengan syarat anda tidak mempunyai masalah kelajuan internet atau lebar jalur, anda seharusnya dapat menggunakan fitur perkongsian skrin pada Pasukan.

Pasukan Microsoft Tidak Akan Berkongsi di iPhone

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Teams untuk tempat kerja atau sekolah, anda sudah tahu ia berfungsi dengan baik di semua platform dan peranti. Ramai orang mengakses Pasukan di iPhone mereka semasa dalam perjalanan atau hanya dalam perjalanan. Perkongsian skrin pada aplikasi mudah alih Teams berfungsi sama dengan aplikasi desktop, dan ini membolehkan anda menyiarkan apa yang anda lakukan di telefon anda.

Katakan anda mahu berkongsi kandungan aplikasi yang berbeza dengan rakan sekerja. Mungkin lebih mudah untuk berkongsi skrin daripada mengambil tangkapan skrin atau menerangkan.

Tetapi apa yang berlaku jika anda tidak dapat berkongsi skrin di iPhone anda? Sekali lagi, anda mungkin berurusan dengan sambungan internet yang perlahan. Masalah yang sama juga berlaku jika anda menggunakan data mudah alih untuk menyambung ke Pasukan. Juga, pastikan semua aplikasi lain ditutup semasa mesyuarat dan iPhone anda berjalan pada versi iOS 11-14 untuk prestasi terbaik.

Kemungkinan lain ialah anda menggunakan Microsoft Teams versi lama. Sekiranya anda tidak pasti, pergi ke App Store dan periksa kemas kini.

Pasukan Microsoft Tidak Akan Berkongsi di Android

Adakah anda menggunakan peranti Android untuk Pasukan? Seperti aplikasi mudah alih iOS, aplikasi Teams Android sangat cekap dan mudah digunakan. Tetapi masalah perkongsian skrin masih boleh berlaku.

Urutan pertama perniagaan adalah memastikan bahawa sambungan anda bukan yang menyebabkan masalah. Contohnya, jika anda menggunakan Pasukan semasa dalam perjalanan, isyarat rangkaian mungkin tidak stabil dan tidak akan menyokong pilihan saham.

Sekiranya anda berada di rumah, pastikan tidak ada yang mengalirkan Netflix sebelum memulakan perjumpaan. Juga, pertimbangkan kali terakhir anda mengemas kini aplikasi Pasukan. Sekiranya kemas kini tidak automatik, anda perlu melakukannya secara manual. Pergi ke gedung Google Play dan periksa sama ada terdapat kemas kini.

Berkongsi dengan Pasukan

Ciri perkongsian skrin pada Pasukan membolehkan anda berkongsi seluruh desktop, hanya satu tetingkap, atau persembahan PowerPoint penuh. Anda juga dapat menggunakan Papan Tulis jika lebih mudah untuk melukis carta atau menjelaskan titik secara visual.

Tetapi apabila pilihan perkongsian tidak berfungsi, keseluruhan mesyuarat akan kehilangan momentum. Itulah sebabnya lebih baik untuk menguji sama ada ia akan berfungsi sebelum anda menyertai mesyuarat.

Periksa kekuatan sambungan internet anda atau kemungkinan anda perlu menurunkan resolusi paparan untuk membuatnya berfungsi. Juga, jika anda menggunakan Teams pada peranti mudah alih anda, anda harus selalu memastikan Teams berjalan pada versi perisian terbaru.

Adakah anda menggunakan Pasukan untuk bekerja atau sekolah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.