Cara Menambah Kapsyen di iMovie

iMovie adalah alat penyuntingan video yang hebat. Antara lain, ia membolehkan pengguna menambah sari kata dan kapsyen. Ini adalah pilihan yang baik untuk dimiliki, terutama jika anda ingin memuat naik video anda ke web. Mari lihat cara menambahkan kapsyen pada macOS dan iOS.

Cara Menambah Kapsyen di iMovie

macOS

Di bahagian ini, kita akan melihat cara menambahkan kapsyen pada Mac.

iMovie

Langkah 1

Mula-mula, lancarkan iMovie pada Mac anda dan muatkan video yang ingin anda tambahkan kapsyen. Untuk menambahkan klip video, klik pada butang Import. Namun, jika tidak tersedia, anda harus mengklik butang Media dan kemudian pilih butang Import.

Seterusnya, pilih peranti tempat video berada. Anda akan melihat senarai semua media yang tersedia pada cakera atau peranti yang dipilih. Pilih yang anda mahu import.

Langkah 2

Pilih video yang dimuat dan seret ke bawah ke garis masa. Anda akan melihat bahawa iMovie telah menyerlahkan bingkai utama sepanjang klip. Anda juga akan melihat garis audio berterusan di bawahnya. Ini dapat membantu dalam menentukan jangka masa kapsyen.

Langkah 3

Klik pada butang Judul di menu Utama. iMovie kemudian akan menunjukkan senarai pilihan tajuk yang tersedia.

Tajuk Bawah, Bar Lembut, dan Ketiga Bawah Piawai harus berfungsi dengan baik. Untuk tujuan artikel ini, kami akan menggunakan pilihan Standard Ketiga Bawah.

Rebut pilihan yang anda mahukan, seret ke garis masa, dan letakkan tepat di atas klip.

Langkah 4

Dalam langkah ini, anda harus menaip teks kapsyen pertama anda di tetingkap pratonton di bahagian kanan atas tetingkap.

Anda harus melihat satu atau lebih kotak teks lutsinar pada klip; semua akan mempunyai contoh teks "teks tajuk di sini" yang ditulis dalam huruf besar. Dalam kes kami, kami mempunyai dua kotak di bahagian bawah skrin. Klik satu dan taip teks kapsyen.

Anda boleh memadam mana-mana kotak teks. Kami akan menghapus bahagian atas dan hanya menggunakan yang bawah. Kapsyen satu baris lebih mudah diikuti dan orang dapat membacanya dengan lebih pantas.

Langkah 5

Sebaik sahaja anda menulis bahagian teks yang pertama, anda harus menyesuaikan jangka masa dan titik permulaannya. Untuk menyesuaikan titik permulaan kapsyen, anda harus mengambil bar kapsyen dan memindahkannya ke kiri atau kanan untuk mencari tempat yang tepat.

Untuk menyesuaikan jangka masa, ambil tepi kanan bar kapsyen dan seret ke kiri atau kanan. Anda akan melihat bahawa cap tempoh di sudut kiri berubah semasa anda mengecil atau mengembang bar.

Langkah 6

Untuk membuat kapsyen seterusnya, klik kanan pada kapsyen pertama yang anda buat dan pilih pilihan Salin. Klik kanan di sebelah bar kapsyen pertama dan pilih Tampal.

Kapsyen baru sama dengan yang sebelumnya, jadi kembali ke skrin Pratonton dan hapus teks yang tersisa dari kapsyen pertama. Tulis bahagian teks seterusnya.

Seterusnya, letakkan kapsyen baru dengan tepat. Gunakan pinggir kanan kapsyen untuk mengecil atau memanjangkan jangka masa.

Ulangi langkah ini sebanyak yang diperlukan. Walau bagaimanapun, anda harus memformat kapsyen pertama anda dengan cara yang dikehendaki agar kapsyen dapat dilihat di seluruh klip.

Langkah 7

Mari kita lihat pilihan pemformatan. iMovie membolehkan anda melakukan pelbagai perkara dan menyesuaikan banyak pilihan kapsyen. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat mengubah kesan pudar / pudar.

Pertama, anda harus memilih fon. Klik pada menu drop-down Font yang terletak di atas tetingkap Pratonton dan pilih kegemaran anda dari senarai.

Tetingkap pemilih fon membolehkan anda memilih ukuran dan jenis huruf juga. Sebagai contoh, kami telah memilih Calibri. Jenis huruf sederhana dan saiz fonnya 11. Ada cara lain untuk memilih ukuran fon - melalui menu drop-down ukuran fon.

Seterusnya, anda harus memilih penjajaran teks. Terdapat empat pilihan lalai yang terdapat di iMovie - kiri, tengah, kanan, dan membenarkan.

Sekiranya anda mengklik butang B yang terletak di sebelah kanan pilihan penjajaran, anda boleh menebalkan teks kapsyen. Sekiranya anda mengklik butang I, anda boleh mencetak miring teks. Akhirnya, butang O menggariskan huruf.

Langkah 8

Dalam langkah ini, kita akan melihat warna teks. Seperti semua suite filem canggih dengan kemampuan kapsyen, iMovie membolehkan anda mengubah warna kapsyen. Untuk melakukannya, anda harus mengklik kotak putih di sebelah set butang B I O.

iMovie kemudian akan membuka menu warna. Anda boleh mengklik di mana sahaja pada bulatan untuk memilih warnanya. Anda juga boleh menyesuaikan gelangsar di bawahnya jika anda mahukan sari kata kelabu atau hitam.

iOS

Sekiranya anda mempunyai iMovie di iPhone atau iPad, anda juga boleh menambah kapsyen. Prosesnya lebih mudah dan terdapat lebih sedikit pilihan. Inilah ikhtisar yang cepat.

tambah kapsyen

Langkah 1

Lancarkan aplikasi iMovie pada iPhone atau iPad anda. Selepas itu, anda harus mengimport klip yang ingin anda tambahkan kapsyen. Anda harus mengetuk Projek dan memilih video yang ingin anda tambahkan kapsyen.

Langkah 2

Dalam langkah ini, anda memerlukan alat Teks. Ketuk ikonnya di bahagian bawah skrin. Di sana, anda boleh memilih sama ada anda mahu kapsyen muncul di tengah klip atau foto atau di bahagian bawah. Anda juga boleh memilih gaya kapsyen.

Langkah 3

Setelah video dimuat, tatal garis masa ke bawah untuk mencari di mana anda ingin menambahkan kapsyen. Ketik kedudukan itu pada garis masa. Lima ikon akan muncul di bahagian bawah skrin. Anda harus mengetuk ikon T kerana anda akan menambahkan teks.

Langkah 4

Seterusnya, anda harus memilih dari gaya teks yang ditawarkan. Setelah anda melakukannya, teks contoh akan muncul di video anda. Anda kemudian boleh meletakkan kapsyen di layar dengan pilihan Bawah dan Tengah.

Langkah 5

Ketuk kotak teks di skrin dan papan kekunci akan muncul. Mula menaip teks kapsyen anda. Ketik Selesai apabila selesai.

Untuk mengehadkan tempohnya, anda harus menatal garis masa ke bawah dan mengetuk ikon Gunting. Selepas itu, ketik butang Split. Sekiranya anda mundur ke awal dan mula menatal ke arah akhir video, anda akan melihat bahawa kapsyen berakhir di mana anda mengetuk butang Split.

Langkah 6

Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak kapsyen, anda harus menatal garis masa ke bawah dan mengetuk tempat di mana anda mahu kapsyen baru muncul. Pilih ikon Gunting dan ketuk tempat di mana anda mahu kapsyen baru berakhir. Ketik butang Split.

Sekarang, ketik ikon T dan ulangi langkah empat dan lima. Ulangi ini sebanyak yang diperlukan.

Kapsyen Tertutup

Kapsyen sangat berguna, terutama bagi penonton yang mengalami masalah pendengaran. Mereka juga sangat berguna jika seseorang dalam klip itu bercakap dalam bahasa asing. Dengan tutorial ini, anda dapat menambahkan kapsyen dalam masa yang singkat.

Adakah anda menambah kapsyen pada video yang anda muat naik ke internet? Adakah anda selalu menggunakan iMovie dan bagaimana anda menilai kemampuan kapsyennya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.