Tidak dapat Berkongsi Kisah Instagram Orang Lain? Sebab & Penyelesaiannya

Anda telah menemui Kisah yang mengagumkan semasa menatal di Instagram anda, tetapi ketika anda ingin membagikannya, anda menyedari itu tidak mungkin. Instagram membolehkan anda berkongsi Cerita, tetapi hanya dalam beberapa keadaan.

Tidak dapat Berkongsi Kisah Instagram Orang Lain? Sebab & Penyelesaiannya

Sekiranya anda berminat untuk mengetahui mengapa anda tidak dapat berkongsi Kisah Instagram orang lain, anda telah sampai di tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai berkongsi Cerita Instagram.

Mengapa Saya Tidak Boleh Berkongsi Kisah Instagram Orang Lain?

Sebab utama mengapa anda tidak dapat berkongsi Kisah Instagram orang lain adalah kerana anda tidak ditandai di dalamnya.

Yaitu, Instagram membenarkan anda untuk berkongsi Cerita hanya jika anda ditandai di dalamnya oleh orang yang menyiarkannya. Apabila anda diberi tag, anda akan menerima pemberitahuan bahawa seseorang menyebut anda dalam Cerita mereka. Setelah membukanya, anda akan melihat pilihan "Tambahkan ke Kisah anda".

Sekiranya anda disebut dalam Cerita, tetapi tidak ada pilihan untuk membagikannya, mungkin ada yang tidak kena dengan aplikasinya. Selesaikan kemungkinan penyebab seperti:

 • Aplikasi anda tidak dikemas kini - jika anda menggunakan Instagram versi lama, anda mungkin kehilangan beberapa fiturnya, termasuk membagikan ulang Cerita. Sentiasa pastikan aplikasi anda terkini.
 • Kisah ini tamat - seperti yang anda ketahui, Cerita Instagram berlangsung selama 24 jam. Sekiranya Cerita tamat, anda tidak dapat membukanya atau menyiarkannya semula.
 • Garis panduan komuniti yang dilanggar - jika anda tidak bersikap sesuai dengan garis panduan komuniti Instagram, aplikasinya dapat menghalangi anda untuk berkongsi Cerita orang lain, bahkan ketika Anda ditandai di dalamnya. Hubungi sokongan Instagram untuk mencuba dan menyelesaikan masalah ini.

Penyelesaian

Walaupun Instagram tidak membenarkan anda membagikan semula Kisah orang lain jika anda tidak menandainya, ada cara untuk menyelesaikannya. Cubalah pilihan ini jika anda mendapat Kisah yang anda rasa ingin berkongsi.

Tangkapan Skrin

Pertama sekali, anda selalu dapat mengambil tangkapan skrin dan membagikannya dalam Kisah anda. Perlu diingat bahawa Instagram tidak akan memberi tahu pengguna bahawa anda telah mengambil tangkapan skrin dan membagikan semula melainkan anda menandainya di Kisah.

Aplikasi Pihak Ketiga

Anda juga boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda menyimpan Cerita dan kemudian membagikannya. Seperti yang anda ketahui, Instagram tidak menawarkan pilihan untuk menyimpan Cerita ke peranti anda. Walau bagaimanapun, aplikasi seperti Story Saver untuk Android dan Instant Save untuk iPhone membolehkan anda memuat turun Story ke telefon anda dan membagikannya.

Sekiranya anda menggunakan Android, ikuti langkah di bawah untuk memuat turun dan berkongsi Cerita dengan aplikasi Story Saver:

 1. Muat turun aplikasi Story Saver dari Play Store.

 2. Lancarkan dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Instagram anda.

 3. Anda akan melihat senarai orang yang anda ikuti dan Cerita mereka.

 4. Ketik salah satu profil, dan anda akan melihat semua Cerita yang mereka hantar dalam 24 jam terakhir.

 5. Pilih salah satu Cerita.

 6. Ketik anak panah.

 7. Cerita akan dimuat turun ke telefon anda. Cari di Galeri anda dan tambahkan ke Kisah anda.

Sekiranya anda menggunakan iPhone, ikuti langkah berikut untuk memuat turun dan berkongsi Cerita dengan aplikasi Simpan Segera:

 1. Muat turun aplikasi Simpan Segera dari App Store.

 2. Log masuk ke aplikasi dengan nama pengguna dan kata laluan Instagram anda.

 3. Tinjau Kisah yang disiarkan oleh orang yang anda ikuti dan pilih yang anda mahu simpan.
 4. Ketik ikon simpan.

 5. Cari foto di folder anda dan hantar semula sebagai Kisah anda.

 6. Anda juga boleh menyalin pautan Cerita, memasukkannya ke dalam aplikasi, dan membagikannya semula.

Hantarkan Kisah itu kepada Pengikut Anda

Walaupun anda tidak dapat membagikan semula Cerita, anda boleh meneruskannya kepada orang yang anda ikuti:

 1. Buka Instagram.

 2. Cari Kisah yang ingin anda kongsi dan ketik anak panah di sudut kanan bawah.

 3. Pilih orang untuk meneruskan Cerita.

 4. Ketik "Hantar."

Sekiranya orang yang menyiarkan Cerita mempunyai akaun awam, semua orang boleh membukanya. Namun, jika orang itu mempunyai akaun peribadi, pengikut anda tidak akan dapat membuka Cerita melainkan mereka juga mengikuti orang itu.

Minta Orang yang Menyiarkan Cerita untuk Menyiarkannya semula

Sekiranya anda berada dalam Cerita seseorang dan mereka lupa menyebut anda, Instagram tidak akan menawarkan pilihan untuk membagikannya. Dalam kes ini, anda selalu boleh meminta orang yang menyiarkan Cerita untuk menyiarkannya semula dan menandakan nama anda.

Mengapa Pengikut Saya Tidak Boleh Menyiarkan Lagi Kisah Instagram Saya?

Pengikut anda tidak dapat menyiarkan semula Kisah anda jika anda tidak menandainya. Sekiranya anda tidak pasti cara menandai orang di Cerita anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Instagram dan pilih foto yang ingin anda kongsi di Story anda.
 2. Ketik "@," dan mulailah mengetik nama / nama pengguna orang yang ingin anda tandai.

 3. Ulangi proses tersebut jika anda mahu menandai lebih banyak orang.
 4. Ketik "Selesai" di sudut kanan atas.

 5. Ketik "Hantar ke."

 6. Ketuk "Kongsi" di sebelah "Kisah Anda."

Orang yang anda tandai akan menerima pemberitahuan yang mengatakan bahawa mereka telah disebutkan dalam Kisah anda. Mereka dapat mempostingnya kembali dengan mengetuk "Tambahkan ke Kisah Anda."

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Berkongsi Kisah Instagram Orang Lain Tanpa Ditandai?

Anda tidak boleh berkongsi Kisah Instagram orang lain sebagai kisah anda sendiri sekiranya anda tidak menandainya. Walau bagaimanapun, anda boleh membaginya dengan pengikut anda melalui mesej langsung. Perlu diingat bahawa mereka akan dapat membukanya hanya jika mereka mengikuti orang yang menyiarkan Cerita.

Sebagai alternatif, anda selalu dapat mengambil tangkapan skrin Kisah dan membagikannya.

Bolehkah Anda Berkongsi Kisah Instagram Orang Lain Tanpa Mereka Ketahui?

Sekiranya anda ditandai dalam Cerita dan anda membagikannya sebagai kisah anda sendiri, orang yang pada awalnya menyiarkannya akan selalu menerima pemberitahuan mengenainya.

Namun, jika anda berkongsi Kisah orang lain melalui mesej langsung dengan pengikut anda, orang yang menyiarkannya tidak akan menerima pemberitahuan. Penting untuk diingat bahawa anda sentiasa dapat memeriksa siapa yang melihat Cerita anda. Oleh itu, jika anda berkongsi Kisah orang lain dengan rakan anda, dan rakan membukanya, orang yang menyiarkan Cerita akan melihat nama pengguna mereka di bawah "Dilihat".

Ceritakan Kisah Anda

Berkongsi Cerita adalah kaedah terbaik untuk memastikan pengikut anda sentiasa mengetahui tentang kehidupan seharian anda. Sekiranya anda ingin menghantar Cerita dengan rakan anda, jangan lupa menandainya. Jika tidak, mereka tidak dapat berkongsi Kisah anda dengan pengikut mereka.

Sekiranya anda tidak dapat berkongsi Kisah Instagram orang lain, kemungkinan besar kerana anda tidak menandainya. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasinya, seperti mengambil tangkapan skrin Cerita dan membagikannya atau menggunakan aplikasi pihak ketiga.

Adakah anda sering menyiarkan Cerita Instagram? Adakah anda pernah menghadapi masalah untuk membagikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.