Cara Memperbaiki Kesalahan ‘tidak dapat membaca dari fail sumber atau cakera’

Memindahkan fail dari pemacu ke pemacu atau komputer ke komputer adalah tugas biasa di persekitaran pejabat dan juga PC rekreasi. Pengguna Windows yang secara berkala memindahkan fail besar (terutamanya fail multi-gigabait) tidak asing dengan mesej ralat yang berbunyi 'tidak dapat membaca dari fail sumber atau cakera.' Mesej ini boleh muncul kerana tiga sebab yang berbeza. Sebab yang paling biasa adalah ketidakcocokan dalam sistem fail pada pemacu atau peranti yang berbeza. Sebab biasa yang lain untuk ralat ini termasuk sektor cakera yang rosak dan masalah kebenaran fail. Artikel ini membincangkan bagaimana menyelesaikan kesalahan ‘tidak dapat membaca dari fail sumber atau cakera’ sehingga anda dapat membuat pemindahan fail anda berjalan dengan lancar.

Cara Memperbaiki ‘tidak dapat membaca dari ralat fail sumber atau cakera’

Kesalahan biasanya timbul semasa memindahkan fail besar antara dua cakera, sama ada antara dua pemacu dalaman atau antara pemacu dalaman dan luaran. Kesalahan boleh muncul pada fail kecil, tetapi perkara itu jarang berlaku. Biasanya fail besar menyebabkan masalah.

Cara memperbaiki tidak dapat membaca dari fail sumber atau kesalahan cakera2

Betulkan # 1: Sistem fail tidak sesuai

Sistem fail yang tidak sesuai adalah senario yang paling selesa untuk didiagnosis, tetapi yang paling sukar untuk diperbaiki juga. Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau Windows 10, kemungkinan sistem fail anda adalah NTFS. Sekiranya anda menggunakan Windows 7, ini mungkin FAT32 atau NTFS.

NTFS sama sekali berbeza dengan FAT32 dan dapat mengendalikan fail yang lebih besar dengan mudah. FAT32 adalah sistem fail yang lebih lama. Sekiranya cakera yang anda pindahkan adalah FAT32, ukuran maksimum fail yang dapat dikendalikannya ialah 4GB. Sekiranya fail yang anda pindahkan hampir sama dengan ukuran itu, ia boleh menyebabkan masalah.

 1. Pilih cakera keras dengan fail yang anda salin.

 2. Klik kanan fail dan pilih sifat.

 3. Kenal pasti sistem fail.

 4. Ulangi untuk cakera tujuan.

Sekiranya kedua-dua sistem fail itu NTFS, teruskan ke Perbaiki # 2. Sekiranya satu cakera adalah FAT32, baca terus.

Biasanya, anda tidak dapat menyalin fail besar ke FAT32 di tempat pertama, tetapi ada contoh di mana seseorang telah menggunakan pemisah fail untuk memecah fail menjadi kepingan yang lebih kecil, dan kemudian fail tersebut menjadi rosak pada pemacu. OS Windows tidak menyedari bahawa fail tersebut dipecah dan hanya membaca fail besar atau rosak.

Sekiranya anda melihat ini, cari program yang membelah fail menjadi beberapa bahagian yang lebih kecil dan cuba prosesnya lagi. Anda boleh Google ‘file splitter’ dan mencari pelbagai jenis splitter, atau anda boleh menggunakan GSplit, yang merupakan aplikasi 100% percuma dan lengkap. Sama ada cara, pasang program, pisahkan fail pada pemacu, gerakkan seperti yang dimaksudkan pada mulanya, dan kemudian buat semula.

Betulkan # 2: Sektor buruk

Sektor adalah simpanan. Semasa memformat cakera keras, sebahagian daripada proses membahagikan pemacu cakera keras (HDD) ke dalam bahagian individu untuk digunakan secara bebas untuk menyimpan data atau menyimpan fail yang lebih besar secara kolektif.

Sektor buruk hanyalah kesalahan perisian yang bermaksud komputer anda tidak dapat membaca data di sektor tersebut. Mereka boleh disebabkan oleh kerosakan fizikal yang sebenarnya, tetapi perkara ini jarang berlaku.

Untuk memeriksa sektor buruk:

 1. Pilih cakera keras yang anda cuba salin.

 2. Klik kanan dan pilih Hartanah, maka Tab Alat.

 3. Pilih Butang semak.

 4. Benarkan proses selesai.
 5. Ulangi untuk cakera tujuan.

Alat pemeriksaan cakera adalah serba lengkap dan akan memberitahu anda jika ia menemui sektor yang buruk, dan ia akan dapat membaikinya dalam kebanyakan kes. Namun, proses ini boleh merosakkan fail yang anda cuba pindahkan. Oleh itu, sedarlah sebelum melakukannya.

Anda juga boleh menjalankan pemeriksaan cakera dari command prompt jika anda mahu.

 1. Buka tetingkap CMD sebagai pentadbir.

 2. Taip atau tampal 'chkdsk D: / f' dan tekan Enter. Tukar ‘D:’ ke huruf cakera keras yang dimaksudkan.

 3. Biarkan proses selesai.

Sekiranya terdapat sektor yang buruk dan mereka berjaya diperbaiki, Windows mungkin dapat memindahkan fail tersebut.

Betulkan # 3: Kebenaran fail

Kadang kala, Windows keliru dengan kebenaran fail dan menghadapi masalah untuk melepaskannya. Ia juga boleh berlaku sekiranya anda menerima fail oleh seseorang dan Windows tidak memberi anda hak milik fail tersebut. Ini boleh menyebabkan kesalahan 'tidak dapat membaca dari fail sumber atau cakera'.

Ia adalah mudah untuk diperbaiki.

 1. Klik kanan fail yang anda cuba salin dan pilih Hartanah.

 2. Pilih Tab keselamatan dan kemudian klik Edit di pusat.

 3. Pilih Butang Tambah di pusat.

 4. Taipkan nama pengguna komputer anda di kotak di bahagian bawah dan pilih Semak Nama.

 5. Pilih okey. Ini akan membawa anda kembali ke skrin sebelumnya.

 6. Pilih nama pengguna anda di tetingkap atas, kemudian tandai kotak di sebelahnya Kawalan Penuh di kotak bawah.

 7. Pilih Memohon dan kemudian okey.

Windows kini membolehkan anda memindahkan fail yang anda perlukan tanpa menghasilkan ralat 'tidak dapat membaca dari fail sumber atau cakera'.