Tidak Dapat Mengambil Tangkapan Skrin Kerana Dasar Keselamatan - Cuba Perbaikan Ini

Melihat pesan "Tidak Dapat Mengambil Tangkapan Layar Kerana Dasar Keselamatan" muncul ketika anda cuba mengambil gambar layar anda boleh membuat anda kecewa. Anda mungkin telah menemui beberapa maklumat berharga dalam talian dan anda ingin membaginya dengan seseorang persis seperti yang disampaikan. Tangkapan skrin mungkin merupakan kaedah yang tepat untuk melakukan itu.

Tidak Dapat Mengambil Tangkapan Skrin Kerana Dasar Keselamatan - Cuba Perbaikan Ini

Tidak Dapat Mengambil Tangkapan Skrin Kerana Dasar Keselamatan

Secara umum, alasan untuk menerima mesej ini biasanya:

 • Masalah berasaskan penyemak imbas. Sebagai contoh, ciri tangkapan skrin tidak tersedia semasa menyemak imbas dalam Mode Penyamaran melalui Google Chrome dan Firefox.
 • Masalah berasaskan aplikasi. Beberapa aplikasi telah mematikan tangkapan skrin; oleh itu, anda akan menerima mesej ketika cuba menayangkan skrinnya.
 • Masalah berasaskan peranti. Sekiranya terdapat sekatan tangkapan skrin pada peranti anda, sebarang percubaan untuk menangkap gambar apa sahaja yang akan dipaparkan oleh mesej ini.

Walaupun menggunakan peranti lain untuk mengambil gambar adalah pilihan, ia tidak sesuai. Baca terus untuk mendapatkan petua bagaimana menyelesaikan setiap penyebab menggunakan peranti yang sama.

Mod Inkognito di Google Chrome

Oleh kerana tujuan penyemakan imbas adalah untuk memastikan sesi menjadi peribadi, secara lalai, Chrome dan Firefox mematikan fitur tangkapan skrin untuk memastikan sesi itu tetap peribadi.

Bagaimana Memperbaiki?

Untuk dapat mengambil tangkapan layar dalam mod Penyamaran menggunakan perangkat Android, Anda harus menavigasi ke "menu bendera" Chrome. Di sinilah terdapat ciri eksperimen Chrome. Untuk mendayakan tangkapan skrin:

 1. Lancarkan Chrome.

 2. Kemudian masukkan "chrome: // flags" ke dalam bar alamat.

 3. Pada layar bendera Chrome, masukkan "Tangkapan Layar Penyamaran" ke dalam kotak carian. Pilihan "Tangkapan Layar Penyamaran" akan dipaparkan dalam hasil.

 4. Klik pada menu tarik-turun di bawahnya, kemudian pilih "Diaktifkan."

 5. Agar perubahan ini berlaku, klik "Lancarkan Semula" ke bahagian bawah sudut kanan.

Untuk membenarkan tangkapan skrin dalam penyemakan imbas peribadi Firefox:

 1. Lancarkan Firefox.

 2. Di kanan atas skrin, klik pada menu tiga titik.

 3. Pilih "Tetapan."

 4. Di sebelah bawah, pilih "Penyemakan imbas peribadi."

 5. Togol pada pilihan "Benarkan tangkapan layar dalam penyemakan imbas peribadi".

Sekatan Peranti

Sekatan tangkapan skrin mungkin telah dibuat oleh institusi atau pengeluar telefon:

 • Sekiranya anda menggunakan peranti Android yang disediakan oleh tempat kerja atau sekolah, ia mungkin mempunyai sekatan berdasarkan peranti atau akaun untuk mengelakkan tangkapan tangkapan skrin atas alasan dasar keselamatan syarikat, atau
 • Sekiranya anda tidak pernah dapat mengambil tangkapan layar dan peranti anda dimiliki secara peribadi, mungkin ciri tersebut telah dilumpuhkan sejak pembelian.

Pembaikan Alternatif

Untuk peranti yang dikeluarkan oleh institusi, anda boleh mempertimbangkan untuk menghubungi jabatan IT untuk bertanya kepada mereka apakah ini adalah sekatan yang disengajakan dan untuk mendapatkan nasihat mereka mengenai cara mengambil tangkapan skrin menggunakan peranti tersebut.

Sekatan Aplikasi dengan Keselamatan Tinggi

Kerana tahap keselamatan tinggi yang diperlukan dan diperlukan oleh beberapa aplikasi seperti aplikasi kewangan dan pengurusan wang, serta yang menyimpan data sulit, ciri tangkapan skrin dengan platform ini mungkin dilumpuhkan.

Selain itu, Facebook dan Netflix boleh mematikan tangkapan skrin kerana perlindungan privasi atau kandungan berhak cipta.

Sebagai alternatif, aplikasi atau model peranti yang anda gunakan memungkinkan anda melumpuhkan sekatan yang menghalang anda mengambil tangkapan skrin. Cuba pergi ke tetapan aplikasi untuk melihat pilihan apa yang ada.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Mengeluarkan Polisi Keselamatan?

Sekiranya anda memasang aplikasi Google Apps Device Policy, nyahaktifkan dan / atau nyahpasangnya untuk mengelakkan dasar keselamatan pada peranti anda:

1. Lancarkan aplikasi "Tetapan" kemudian pilih "Keamanan."

2. Pilih salah satu daripada yang berikut:

· "Pilih pentadbir peranti"

· "Pentadbir peranti"

3. Nyahtanda aplikasi Device Policy.

4. Klik "Nyahaktifkan", kemudian "OK".

Untuk menyahpasang aplikasi,

1. Navigasi ke salah satu perkara berikut:

· "Tetapan", "Aplikasi", kemudian "Kelola Aplikasi", atau

· "Tetapan" kemudian "Aplikasi."

2. Klik pada aplikasi.

3. Kemudian pilih "Nyahpasang", atau "Nonaktifkan" kemudian "OK."

Sekiranya peranti anda diberikan kepada anda oleh institusi dengan aplikasi Dasar Perangkat yang sudah dipasang sebelumnya, atau anda telah menyiapkannya sebagai peranti kerja, anda dapat membatalkan pendaftaran akaun yang berkaitan dengan aplikasi tersebut, kemudian menonaktifkan dan / atau mencopot pemasangannya:

1. Lancarkan aplikasi Google Apps Device Policy pada peranti anda.

2. Melalui halaman "Status", klik "Batalkan pendaftaran" untuk akaun yang telah anda daftarkan dengan peranti.

3. Kemudian arahkan ke salah satu perkara berikut:

· "Tetapan", "Aplikasi", kemudian "Kelola Aplikasi", atau

· "Tetapan" kemudian "Aplikasi."

4. Klik pada aplikasi.

5. Kemudian pilih "Nyahpasang", atau "Nonaktifkan" kemudian "OK."

Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan semula peranti anda dari kilang untuk membuang aplikasinya. Namun, kami mengesyorkan agar anda membuat sandaran peranti anda kerana ini akan menghapus semua data, aplikasi, dan tetapan. Untuk menetapkan semula peranti anda dari kilang:

1. Lancarkan "Aplikasi" dari skrin utama anda.

2. Pilih "Tetapan", kemudian "Cadangkan dan tetapkan semula."

3. Pilih "Tetapan semula data kilang."

4. Pilih "Tetapkan Semula Peranti."

5. Klik pada "Padam Segala-galanya."

Akhirnya, Percuma untuk Menangkap Skrin Anda

Ciri tangkapan tangkapan skrin sangat bagus untuk menyimpan maklumat untuk dirujuk kemudian, atau untuk menghantar skrin secara keseluruhan kepada seseorang. Namun, disambut oleh pesan "Tidak dapat mengambil tangkapan skrin kerana dasar keselamatan" dan bukannya tangkapan skrin dapat meletupkan gelembung seseorang. Nasib baik, ada cara di sekitarnya seperti melumpuhkan atau membuang aplikasi atau memasang aplikasi tangkapan skrin.

Sekarang setelah kami menunjukkan kepada anda cara untuk menyelesaikan kemunduran ini, apa penyebabnya, dan apa yang anda lakukan untuk memperbaikinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.